Hlavní obsah

Povodně v Pákistánu jsou podle Pana Ki-muna nejhorší katastrofou, jakou viděl

Islámábád

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun označil současné povodně v Pákistánu za nejhorší přírodní katastrofu, jakou kdy viděl. Pomoc potřebuje šest miliónů lidí, přičemž nemoci způsobené závadnou vodou ohrožují 3,58 miliónu dětí, uvedla BBC.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Evakuace obyvatel v Paňdžábu

Článek

Povodňová vlna nyní ohrožuje nejníže položené jižní provincie Sindh a Balúčistán. Aby se zabránilo zaplavení centra severozápadu provincie Sindh Džakobabádu, byla vodou z Indu zaplavena čtyři významná města na východě Balúčistánu. V hlavní rozvodné stanici pro celou oblast je přesto 1,5 metru vody.

Pan Ki-mun dodal, že ničivé povodně postihly každého pátého Pákistánce. Vláda uvádí, že postiženo je 20 miliónů lidí. Nejhorší je situace dětí.

„Až 3,5 miliónu dětí je vysoce ohroženo smrtelnými chorobami z nedostatku pitné vody, jako je cholera a úplavice,“ uvedl Maurizio Giuliano z kanceláře OSN po koordinaci humanitární pomoci OCHA. „Největší obavy máme o vodu a zdraví. Čistá voda je zásadní pro prevenci přenosných nemocí. Voda ale byla při povodních silně kontaminována. Pitné vody je nedostatek,“ dodal ještě.

Panují obavy z cholery, která podle některých zpráv už propukla, ale vláda to zatím nepotvrdila.

Foto: Reuters

PONDĚLÍ: Záplavy v Pákistánu totálně odřízly několik tisíc rodin od světa.

Zoufalá je zejména situace v odlehlých oblastech, kam se pomoc nedostává. Postižena je celá země, zničeno nebo poškozeno bylo na 722 000 domů. Salím Bochari, jehož vesnice v Paňdžábu je pod vodou, uvedl, že se situace stále zhoršuje: „Kvůli stojatým vodám roste počet moskytů i výskytů břišních nemocí, horeček, malárie a kožních chorob.“

Chybí ale i prostředky na pomoc. Podle odhadů OSN je aktuálně třeba 460 miliónů dolarů, k dispozici je však jen 125 miliónů a pomoc vázne, což vede k protestům. Rozlícení lidé, marně čekající na pomoc, zablokovali i hlavní přístupovou silnice do provincie Sindh.

Reklama

Výběr článků

Načítám