Hlavní obsah

Roberta Planta ocenila královna

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi uměleckými osobnostmi, které byly poslední den loňského roku oceněny tituly a řády od britské královny Alžběty II, je i původní zpěvák skupiny Led Zeppelin Robert Plant. Seznam vyznamenaných, který každoročně královna zveřejňuje, se jmenuje New Year Honours.

Článek

Plant získal titul Řád britského impéria za zásluhy v hudbě a rozvoj zábavního průmyslu, na němž se podílel během své čtyřicetileté kariéry. Skupina Led Zeppelin patří k nejdůležitějším v historii světového rocku a prodala více než 200 miliónů desek.

Po skončení kariéry v Led Zeppelin, po smrti bubeníka Johna Bonhama v roce 1980, se Plant vydal na sólovou dráhu. V roce 2007 nahrál s americkou countryovou hvězdou Alison Kraussovou skvěle přijaté album Raising Sand. V tomtéž roce se vrátil londýnským koncertem k sestavě Led Zeppelin, ovšem v prosinci 2008 odmítl absolvovat s touto kapelou na letošek plánované koncertní turné a nahrát novou desku.

Mezi oceněnými na královnině seznamu pro letošní rok figurují také jazzman Courtney Pine či zpěvák a skladatel John Martyn, který spolupracuje mj. s Erikem Claptonem, Davidem Gilmourem nebo Philem Collinsem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám