Hlavní obsah

ČSSD vládě stále nabízí dohodu, když Senát pustí zrušení poplatků

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD je nadále vstřícná k možnosti dohody s vládou o spolupráci v době českého předsednictví. Místopředseda soc. dem. Bohuslav Sobotka ale zdůraznil, že vše se odvíjí od přístupu vládní koalice k dalšímu projednávání zrušení poplatků ve zdravotnictví v Senátu.

Foto: Petr Horník, Právo

Představitelé ČSSD ve Sněmovně

Článek

 „Nás zrušení poplatků zajímá ze všeho nejvíce, je to naší prioritou,“ řekl v pondělí Právu Sobotka. ČSSD podle něj odmítá, aby se vládní koalice pokusila zrušení poplatků, prosazené levicí v dolní komoře, v Senátu zcela zvrátit.

„Ideální by byla dohoda, že Senát zrušení poplatků nevrátí Sněmovně nebo že by v něm neprovedl výrazné změny,“ vysvětlil Sobotka. Pokud bude kabinet v případě poplatků vstřícný, zvyšuje se možnost případné dohody o předsednictví. „Jestli se bude vláda chovat solidně, tak je naděje na dohodu i v jiných oblastech,“ sdělil Sobotka.

„Míček je nyní na straně kabinetu“

„Čas samozřejmě běží, iniciativa je na straně premiéra Topolánka,“ podotkl. Dodal, že nemá informace, že by v těchto dnech premiér „kontaktoval někoho z Lidového domu“.

Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek, který je nyní na dovolené, před Vánoci hovořil i o další podmínce jeho strany pro uzavření příměří v době předsednictví. A to konání předčasných voleb na podzim roku 2009. „Bylo by to asi nejlepší vyústění agónie, ve které se vláda nachází,“ řekl k tomu Právu místopředseda poslanců ČSSD David Rath.

Dohoda o spolupráci v době předsednictví podle něj zkrachovala ve Sněmovně při předvánočním projednávání zrušení poplatků a zahraničních misí české armády. „To bylo vyjádření kolapsu té dohody,“ uvedl Rath. Domnívá se, že je možný návrat k jednání o předsednictví v novém roce. „Obávám se ale, že ODS žádnou dohodu nechce,“ poznamenal.

ČSSD podle něj sice deklaruje připravenost k jednání s vládou, ale v jeho úspěch nevěří. „Osobně si myslím, že s největší pravděpodobností žádná dohoda uzavřena nebude,“ míní Rath. Souhlasí přitom se Sobotkou, že důležitý je přístup koalice ke zrušení poplatků. „Myslím, že to vidí v tomto případě velmi přesně. Nedovedu si představit jednání, kdyby se pokusili vetovat v Senátu zrušení poplatků,“ řekl. Doplnil, že je ČSSD v případě poplatků připravena debatovat s koalicí o kompromisu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám