Hlavní obsah

OBRAZEM: Interaktivní výstava Orbis pictus slaví úspěchy ve Vancouveru

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VANCOUVER

Interaktivní výstava Orbis pictus aneb Brána do světa tvořivé lidské fantazie pokračuje v úspěšné pouti světem. Od 5. října je k vidění v prestižním prostoru TELUS World of Science v kanadském Vancouveru, kde bude až do 23. února 2009. Pak se představí v dalších městech Kanady a USA.

Článek

Unikátní expozice Orbis pictus vznikla podle koncepce českého výtvarníka Petra Nikla, pod realizací je podepsáno šestnáct umělců různých národností. Autoři výstavy se inspirovali přelomovým dílem Jana Amose Komenského Labyrint světa a ráj srdce, jehož vydání v mateřském jazyce hostitelské země doplňuje každou výstavu. Návštěvníci v Kanadě a USA tak mají k dispozici anglický překlad s ilustracemi Petra Nikla.

.: Kanadský Vancouver hostí právě probíhající výstavu Orbis pictus aneb Brána do světa tvořivé lidské fantazie.

.: Rozezvučet podivné nástroje je snadné, hra baví dospělé i děti.

Na obvyklé muzejní cedulky Nedotýkejte se exponátů zde může návštěvník zapomenout. Právě naopak, dotýkat se je nutné. Instalované nástroje a objekty totiž neobsahují žádné elektronické přístroje, počítače, nahranou hudbu nebo filmovou smyčku. Oživit je, rozhýbat a rozeznít může jen lidská energie spojená s tvůrčí fantazií. Pak se teprve v celé kráse ukáže, jak fungují Motýl zpěvavý, Orloj snivců, Čtyřtlampač, Fontána libosti, Bublající varhany nebo centrální objekt – Srdce.

.: Světelné hrátky jsou k vidění na výstavě ve Vancouveru stejně jako byly v pražském Muzeu hudby.

.: Dívka roztáčí nástroj s roztodivnými klapkami, jež vyluzují zvuky.

.: Bublající varhany

.: Světelné a zvukové interaktivní hračky foto: www.orbis-pictus.com 

Spontánní nadšené reakce návštěvníků expozice Orbis Pictus dokazují, že fenomén hry dokáže fungovat jako univerzální komunikační prostředek. Bez ohledu na věk, národnost či náboženství. Možnost poznávat svět, jeho fungování skrze vlastní smysly a energii je opravdu fascinující a lákavé.

Na úspěšný Orbis pictus volně naváže právě se rodící expozice Labyrint světla, která je opět inspirována dílem J. A. Komenského a vzniká na podobných principech podle koncepce výtvarníka Petra Nikla. Premiéru bude mít příští rok v Bruselu jako oficiální doprovodná kulturní akce předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. V České republice se Labyrint světla představí 12. května 2009 v Ekotechnickém muzeu v Praze - Bubenči.

Reklama

Související články

Orbis Pictus: Sluchobrýle a brnkadlo pro radost

Dílo "velkého učitele národů" Jana A. Komenského právě dostává jiný, ale o to zábavnější rozměr. V Českém muzeu hudby v Praze se do 30. dubna koná interaktivní...

Výběr článků

Načítám