Hlavní obsah

Petr Nikl a Milan Cais učí návštěvníky hrou

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravě v cechovně Důl Michal bude v pátek zahájena interaktivní expozice Petra Nikla Orbis pictus, inspirovaná odkazem největší osobnosti české barokní literatury, Jana Amose Komenského.

Článek

Hlavní inspirací byl pro Petra Nikla Komenského Labyrint světa a ráj srdce a scénář výstavy vychází z jeho zkušeností nabytých při interaktivních expozicích Hnízda her (Galerie Rudolfinum 2000), Zahrada fantazie a hudby (EXPO 2005 v japonském Aichi) či při světové premiéře projektu Pampaedia v Paříži 2006 a dále v Praze, Brně, Kroměříži, Opavě či ve Florencii.

Na expozici, jejímž středem je velká hrací sestava, zasazená do srdcovitého nafouklého útvaru, se podílela celá řada dalších umělců. Mezi nimi je např. Milan Cais, známý jako člen skupiny Tata Bojs, na jehož "kalimby" mohou návštěvníci hrát, stejně jako na tříoktávové „bublající varhany“ s píšťalami ústícími do vody, jejichž autorem je Václav Smolka.

K okouzlení i pobavení je tu i niněra Martina Janíčka, orloje snivců Jaroslava Kořána a periskopické tunely Petra Lorence. Spousta fantaskních nástrojů k rozeznění je k nalezení v "uchu" neboli zvukovém stanu muzikanta Ondřeje Smeykala.

Kreativní poznávání světa

Celý soubor má připomenout princip kreativního učení a poznávání světa vlatními smysly, jenž je i základem již téměř čtyři století starého díla J. A. Komenského, muže, který v mnoha ohledech předběhl svou dobu.

"Návštěvníci interaktivní expozice si budou moci zakoupit bohatě ilustrovanou knihu Labyrint světa a ráj srdce J. A. Komenského v české, francouzské a italské verzi, katalog expozice, sluchobrýle dle Petra Nikla a knihu Benjamina Kurase Slepování střepů s ilustracemi Adolfa Borna. Tato kniha se snaží přístupnou a vtipnou formou dokázat, že Komenský patří mezi největší univerzalistické myslitele na světě a že je myslitelem mnohem většího formátu a významu, než za jakého je dosud pokládán," dodává za organizátory Jiří Wald.

Oficiální internetové stránky expozice: www.pampaedia.cz a www.orbis-pictus.com.

Reklama

Výběr článků

Načítám