Hlavní obsah

Kosovští Albánci demonstrovali proti vyslání mise EU 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRIŠTINA

V Prištině ve středu demonstrovalo přes 30 000 kosovských Albánců, kterým se stejně jako kosovské vládě nelíbí podmínky působení nové mezinárodní mise Evropské unie EULEX, jež má převzít správu nově vzniklého státu od OSN. Obyvatelé Kosova se obávají, že přijetí pravidel mise by mohlo vést až k rozdělení země a odtržení severu Kosova, kde žijí převážně Srbové.

Foto: Hazir Reka , Reuters

Demonstrace v Prištině proti misi EULEX

Článek

Protest před parlamentem a sídlem mise Spojených národů UNMIK se obešel bez jakýchkoli incidentů.

Kosovo vyhlásilo letos v únoru jednostranně nezávislost na Srbsku a od té doby se jedná o tom, kdo by měl na tuto bývalou srbskou provincii dohlížet. Představitelé EU a OSN se sice shodli, že většinu pravomocí by od mise OSN UNMIK měly převzít dvě tisícovky zástupců unijní mise EULEX, ale skutečná změna režimu se stále oddalovala, hlavně kvůli nesouhlasu Srbska.

Srbsko nakonec minulý týden s novými podmínkami souhlasilo, jenže vyjednaný kompromis nyní pro změnu odmítá Kosovo. Jablkem sváru je hlavně plán oddělit systém řízení policejních sil většinových Albánců a menšinových Srbů. Zatímco albánské policejní složky by měly spadat pod velení EU, ty srbské by se nadále zodpovídaly OSN. Podle Prištiny se tak připravuje půda pro odtržení srbského severu Kosova od zbytku země.

Evropská unie přistoupila na tři hlavní podmínky, jejichž splnění žádalo Srbsko pro rozmístění mise EU v Kosovu (EULEX). Bělehrad především požadoval, aby misi schválila Rada bezpečnosti OSN a aby mise neznamenala uznání nezávislosti Kosova ze strany EU. Přistoupila i na to, že vyslání EULEX nemá mít nic společného s plánem bývalého vyjednávače OSN Marttiho Ahtisaariho, který pro Kosovo navrhoval nezávislost pod mezinárodní kontrolou, což Srbsko odmítalo a nadále odmítá.

Kvůli odporu kosovských politiků bylo několikrát odloženo jednání Rady bezpečnosti OSN, která by měla plán posvětit. Přes naléhání představitelů OSN i EU však Kosovo dále trvá na svém - naposledy v úterý námitky znovu vyjádřil kosovský prezident Fatmir Sejdiu po setkání s náměstkem americké ministryně zahraničí Danielem Friedem.

Reklama

Související témata:

Související články

Kosovo vyhlásilo nezávislost

Srbská provincie Kosovo vyhlásila v neděli nezávislost. Provincie tak učinila jednostranně poté, co zkrachovala několikaměsíční jednání kosovských zástupců...

Kosovští Albánci hrozí odporem vůči misi EU

Pokud by rozmístění mezinárodní mise Evropské unie v Kosovu (EULEX) znamenalo, že by si Srbové na severu této bývalé srbské provincie mohli vést vlastní...

Výběr článků

Načítám