Hlavní obsah

Vláda schválila novelu umožňující cizincům nákup nemovistostí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda na svém pondělním zasedání schválila novelu devizového zákona, který od května příštího roku, kdy skončí pětileté přechodné období, umožní cizincům nabývat v České republice nemovitosti určené k bydlení. Ministři také odsouhlasili návrh novely zákona o sociálních službách, který upravuje využívání příspěvku na péči a má zamezit jeho zneužívání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) a ministr práce Petr Nečas (ODS)

Článek

Miroslav Kalousek představil z pozice ministra financí novelu devizového zákona, která by měla začít platit od května 2009 a umožní cizím občanům vlastnit v České republice nemovitosti určené k bydlení.

Příští rok totiž končí pětileté přechodné období, které si Česká republika vyjednala v rámci přístupových rozhovorů. Možnost nakupovat v ČR zemědělskou půdu, budou mít cizinci až za další dva roky.

Změna zákona podle realitních odborníků může zvýšit zájem o tuzemské nemovitosti zejména v řadách východoevropských investorů.

Kalousek následně představil i projekt jednoho inkasního místa, od nějž si vláda slibuje zefektivnění a zjednodušení výběru daní, které nyní občané platí na pěti různých úřadech.

Výdaje na sociální služby rapidně rostou

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas představil na tiskové konferenci návrh novely zákona o sociálních službách. Ty se podle jeho slov staly nejrychleji rostoucím mandatorním (ze zákona o státním rozpočtu povinných) výdajem.

Nečas zdůraznil, že v loňském roce na sociální příspěvky stát v rozpočtu vydělil 8,9 miliardy korun, reálné výdaje ale přesáhly 14 miliard a pro letošní rok je odhad až 19 miliard korun.

Novela zákona má zpřísnit systém kontrol využívání příspěvku ze strany obcí. Předpokládá také snížení jeho nejnižší sazby a zvýšení sazby nejvyšší. Nejnižší dávka by měla činit 800 korun, nejvyšší 12 tisíc korun měsíčně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám