Hlavní obsah

VIDEO: Českem se bude prohánět nová lokomotiva s designem od Porsche

– PLZEŇ • Aktualizováno
Právo, Ivan Blažek

Moderní lokomotivu s modrošedým designem od Porsche a rychlostí až 200 kilometrů za hodinu ve čtvrtek představila Škoda Transportation z plzeňského holdingu. Stroj již začíná se zkušebními jízdami a homologizačním procesem, na železničních tratích by se měla objevit v příštím roce.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Lokomotiva by se na tuzemské železnici měla objevit v příštím roce.

Článek

Lokomotiva nese označení Š 109E a je nejrychlejším tuzemským strojem, který budou mít České dráhy k dispozici. „V pravidelném provozu by se měla objevit v prosinci příštího roku,“ řekl Právu Jan Paroubek, ředitel odboru kolejových vozidel generálního ředitelství ČD.

Do konce tohoto desetiletí dodá Škoda podle před čtyřmi roky uzavřeného kontraktu drahám celkem dvacet lokomotiv za celkem 2,5 miliardy korun. „Nasadíme je na koridorech, které umožňují rychlost 160 kilometrů v hodině. Zatím jsme na nich museli využívat lokomotivy cizích železničních správ,“ uvedl Paroubek.

Konec přepřahání

Stroj je řešený tak, že může využívat tři různé elektrické systémy. „V praxi to znamená, že například trasu z Vídně přes Prahu do Drážďan zvládneme bez přepřahání. Jen mezi Prahou a Vídní tak ušetříme zhruba patnáct minut,“ podotkl Paroubek.

:. Nová lokomotiva Š 109Efoto: ČTK/Petr Eret

Vývoj a výroba prototypu trvala čtyři roky. „V rekordně krátkém čase se nám podařilo vyrobit lokomotivu třetí generace, s níž se opět dostáváme do první ligy, mezi čtyři nebo pět světových firem, které jsou schopné podobné zařízení vyrobit,“ sdělil Marek Herbst ze Škody.

Zájem má cizina

Zájem o novinku je podle Herbsta i v cizině. „Jednáme s několika potencionálními zákazníky, primárně mají samozřejmě zájem země, kde bude lokomotiva homologována. A to je kromě České republiky Německo, Rakousko, Slovensko, Maďarsko a Polsko,“ konstatoval Herbst.

Škoda patřila do počátku devadesátých let mezi tradiční výrobce lokomotiv, v Plzni jich vzniklo na pět a půl tisíce. „Po roce 1989 ale jen málokdo věřil, že se ještě někdy objeví nová lokomotiva s okřídleným šípem,“ dodala škodovácká mluvčí Radka Pistoriusová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám