Hlavní obsah

Rusko nám nemá do radaru co mluvit, řekl Klaus v USA

WASHINGTON

Rozhodnutí o umístění radaru americké protiraketové obrany v České republice je výhradně záležitostí české strany, a nikoliv Ruska, které má proti tomuto plánu ostré výhrady. Ve čtvrtečním rozhovoru pro list The Washington Times to řekl český prezident Václav Klaus, který o základně v minulých dnech jednal v USA s viceprezidentem Richardem Cheneym.

Článek

Spojené státy chtějí v rámci svého protiraketového štítu v Evropě rozmístit v České republice radar a v Polsku sila s protiraketami, aby byly s to včas reagovat na eventuální útok zemí, jako je například Írán nebo Severní Korea. Rusko opakovaně zdůrazňuje, že štít vnímá jako bezprostřední ohrožení vlastní bezpečnosti.

Klaus americkému listu řekl, že podle jeho názoru existuje jen malá šance, že Rusko od svých námitek upustí. Podle českého prezidenta Moskva v minulých měsících nepřipustila možnost větších ústupků v projektu, o nějž se intenzivně zasazuje administrativa amerického prezidenta George Bushe.

Klaus uvedl, že česká vláda se v souvislosti s výstavbou radarové části základny na českém území rozhoduje podle toho, co je dobré pro Česko, a nikoliv podle toho, jak se k záležitosti staví Moskva.

Jako to řekl Brežněv

Český prezident v této souvislosti zavzpomínal, že někdejší generální tajemník sovětské komunistické strany Leonid Brežněv kdysi odmítl hněv Západu nad invazí vojsk Varšavské smlouvy do tehdejšího Československa v roce 1968 s tím, že to je "naše věc".

"To je náš nynější vzkaz Rusku. Je to naše věc," řekl Klaus v narážce na výstavbu radaru v Česku. Podle Klause však právě ruský odpor k americkým plánům v Česku pomáhá získávat příznivce pro radar. "V mé zemi se (o tom) vede vážná debata. Ale čím silnější je ruský odpor, tím lehčí je získat pro to podporu v České republice," řekl Klaus, podle něhož jsou Češi "mimořádně citliví" k jakékoli formě paternalistického jednání z jiných částí světa.

Plán vybudování amerického protiraketového systému v ČR a Polsku se Rusku nelíbí od prvopočátku. Obává se, že systém ohrozí rovnováhu sil v regionu a je zaměřen na Rusko a nikoliv na Írán a jiné země, jak USA proklamují.Původně ostrá rétorika proti štítu ze strany Moskvy se však v posledních měsících zmírnila na pozadí rusko-amerických rozhovorů.Ruský prezident Dmitrij Medvěděv minulý týden zopakoval, že raketová obrana by měla být kolektivní evropskou iniciativou. Zatímco se evropské země k tomu staví pozitivně, USA takový přístup odmítají.Medvěděva a jeho čínský protějšek Chu Ťin-tchao plánovaný štít Spojených států odsoudily v následném společném prohlášení.Zatímco jednání České republiky s USA o radaru v Brdech jsou skončená a podpis dohody na spadnutí, Polsko o podmínkách umístění raketových sil na svém území s Washingtonem stále vyjednává.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministři odsouhlasili hlavní smlouvu o radaru

Vláda ve středu v Teplicích projednala a oficiálně schválila hlavní česko-americkou smlouvu o vybudování radarové základny v Brdech. K ratifikaci parlamentu...

Medvěděv: Štít by měl být společný

Raketová obrana by měla být kolektivní iniciativou a nikoliv jednostrannou. Zatímco Evropané myšlenku podporují, Spojené státy na to pozitivně neodpovídají....

Výběr článků

Načítám