Hlavní obsah

Poláci si chtějí za štít plnit ohromné sny, zlobí se Američané

Americká strana ztrácí trpělivost s podmínkami, které si Polsko klade za umístění americké protiraketové základny na svém území. Představitel amerického ministerstva zahraničí Stephen Mull, který vede jednání s Varšavou, ve středu řekl, že si Polsko bude muset zaplatit větší část modernizace své armády samo. Poláci ale žádají, aby modernizaci jejich armády dotovali Američané.

Článek

"Mají ohromné sny o tom, co chtějí," řekl ve středu Mull. Polsko například požaduje významný finanční příspěvek USA na posílení polské protivzdušné obrany.

"Spíše než přicházet s těmito drahými nablýskanými věcmi je důležité mít jistotu, že je rozumně použijí. Mají jen omezené prostředky na obranu," prohlásil Mull.

Podle Mulla Američané tento týden ve Varšavě předložili polským představitelům několik variant na modernizaci jejich armády a navrhli jim, aby "připravili realistické hodnocení" cílů jejich vojenského plánování a toho, kolik peněz mohou investovat.

V červenci se rozhodne, jak dál

Pracovní skupiny by měly přijít se svými zprávami do poloviny července "a pak rozhodnout, jak postupovat dál", prohlásil šéf americké delegace. "Ale na modernizaci bezpečnostních sil musejí dát většinu peněz oni," dodal.

Vláda George Bushe chce proti případné hrozbě z Íránu umístit antirakety v Polsku a radar v České republice. Rusko proti těmto plánům protestuje a vnímá je jako své ohrožení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Polští představitelé od Spojených států chtějí mezi jiným baterie raket Patriot, které by polská města chránily před raketami středního doletu, a pomoc s modernizací polské armády v řádu miliard dolarů.

Polsko je k projektu skeptické

Prezident Bush v březnu požádal Kongres o 20 milionů dolarů na vojenskou pomoc pro Polsko. Podle Varšavy je to však jen malá část toho, co Poláci očekávali.

Jednání s Varšavou od té doby váznou a američtí představitelé upozorňují, že mohou rakety umístit jinde. Polští politici zase tvrdí, že Poláci, kteří jsou k celému projektu skeptičtí, by nepřijali dohodu, jež by zjevným způsobem neposílila polskou obranyschopnost.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám