Hlavní obsah

Švejnar bude o podpoře prezidentské kandidatury jednat s komunisty

– PRAHA

Ekonom Jan Švejnar ve zpravodajské relaci České televize Události sdělil, že o podpoře své případné kandidatury na post prezidenta bude jednat s komunisty. Svou podporu mu v sobotu odhlasovali sociální demokraté a zelení. Švejnar jim za to poděkoval. Zda půjde do boje o Hrad, se rozhodne do konce příštího týdne.

Článek

"Je to velkou ctí, že mě tolik stran navrhuje," řekl. Jeho další kroky však podle něj záleží na tom, zda najde podporu i u dalších politických subjektů. "Nyní se hodlám sejít s dalšími kluby a zjistit, jestli je opravdu možné získat dostatečný počet hlasů. Potom bychom se samozřejmě rozhodli, zda má smysl kandidovat či ne," sdělil ČT.

Jednat míní i s komunisty, i když z Československa emigroval v době socialismu. "Opravdu je důležité se s tímto klubem sejít, zjistit jeho postoj a vidět, jestli by to mohlo fungovat. Je to složitá polická situace, ale je to dvacet let od revoluce a KSČM má  velkou podporu, získává velký počet hlasů v demokratických volbách," řekl Švejnar a dodal: "Všechny strany s komunisty jednají, takže se s nimi musí jednat."

Sami komunisté se však k podpoře případné Švejnarovy kandidatury vyjádří až 7. prosince. Pokud se mu komunisté rozhodnout dát svůj hlas, podmínečná podpora ČSSD se změní  v definitivní. Předsedovi KSČ Vojtěchu Filipovi ale vadí, že Švejnar žije v USA. Potvrdil to TV Nova.

Podpora ČSSD, SZ a malých senátních klubů

Již v pátek podle předsedy zelených Martina Bursíka vzniklo společné prohlášení poslaneckého klubu zelených a senátorských klubů SNK ED a Klubu otevřené demokracie (KOD). Kluby podpoří Švejnara.

Švejnar však nemusí získat hlasy všech členů dvou senátorských klubů. "Je to většinové rozhodnutí klubu," řekl předseda senátní frakce SNK ED Josef Novotný. Liana Janáčková už řekla, že bude volit kandidáta ODS Václava Klause. Také názor klubu KOD ohledně Švejnara je podle jeho místopředsedy Richarda Sequense většinový. "Náš klub je specifický tím, že se respektují odlišné názory," řekl Sequens. Švejnar podle Bursíka bude v Praze příští týden jednat také s klubem KDU-ČSL"Rádi bychom vyjednali návštěvu v klubu ODS," uvedl předseda zelených.

Volba prezidenta

Volba prezidenta se uskuteční v únoru příštího roku. Zatím jediným jistým kandidátem je současný prezident Václav Klaus, kterého navrhuje ODS. K tomu, aby některý z uchazečů o prezidentský úřad zvítězil již v prvním kole, potřebuje hlasy nadpoloviční většiny všech poslanců (alespoň 101 z 200) i nadpoloviční většiny všech senátorů (nejméně 41 z 81).

Rozdělení Poslanecké sněmovny podle klubů k 3.11.2007:
StranaPočet křesel
ODS81
ČSSD72
KSČM26
KDU-ČSL13
Strana zelených6
nezařazení poslanci Melčák a Pohanka2
Rozdělení Senátu podle klubů k 3.11.2007:
StranaPočet křesel
ODS41
ČSSD13
KDU-ČSL11
Klub otevřené demokracie7
SNK6
KSČM3

V případě neúspěchu se do čtrnácti dnů uskuteční druhé kolo volby, do něhož postoupí nejvýše dva kandidáti, kteří získali prostou většinu ve Sněmovně a v Senátu (při rovnosti hlasů v některé z komor rozhoduje součet za celý parlament); v obou komorách ale může získat nejvíce hlasů stejný kandidát a tehdy postupuje do druhého kola jen on.

Ve druhém kole prezidentské volby zůstává zachováno dělení podle komor, tentokrát se ale vychází z počtu přítomných zákonodárců. Vítězný kandidát od nich musí získat nadpoloviční většinu hlasů. Jestliže prezident nevzejde ani z druhého kola, koná se třetí a poslední kolo volby; také mezi druhým a třetím kolem mohou uplynout nejvýše dva týdny. Do třetího kola postupují všichni (tedy jeden či dva) kandidáti z kola druhého. Zvolen je ten, kdo získá nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců a senátorů, tentokrát se jejich hlasy sčítají.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám