Hlavní obsah

Klause chtějí za příštího prezidenta dvě třetiny lidí

PRAHA

Václava Klause si jako prezidenta na dalších pět let přeje 66 procent občanů, informoval v pátek Stem. Čtyři měsíce před volbou prezidenta není Klausův protikandidát znám a dvě třetiny lidí (68 procent) ani nevěří, že opozice najde tak silnou osobnost, aby se mohla Václavu Klausovi v prezidentských volbách postavit.

Článek

Klaus si oproti dubnu polepšil o 8 procent, tehdy si jeho setrvání na Hradě přálo 58 procent občanů.

Klaus má v úmyslu stát se podruhé prezidentem a největší oporu má v ODS a jejich voličích. V porovnání s dubnem ale posílil pozice u příznivců napříč celým politickým spektrem. Klause by dalších pět let na Hradě ráda viděla i polovina stoupenců sociální demokracie a téměř polovina sympatizantů KSČM.

Hledání protikandidáta

Nominace Klausova soupeře či soupeřů není dosud vyjasněna. Někteří navrhovaní, jako Petr Pithart, kandidaturu přímo odmítli, další se o získání širší podpory ani příliš nepokoušeli, jako například Josef Zieleniec. Václav Pačes a Jan Švejnar svou kandidaturu dosud oficiálně neoznámili.

Jediným politikem, který se jednoznačně vyslovil, že by kandidaturu přijal, zůstává exministr zahraničí Jiří Dienstbier. Ani ten ale není poslanci a senátory opozice ani menších koaličních stran přijímán jednotně.

Času na nominaci důstojného a silného kandidáta ubývá a veřejnost přestává věřit tomu, že by se politici různých stran (kromě ODS) dokázali shodnout na silné osobnosti, která by byla Václavu Klausovi rovnocenným protihráčem. V nalezení důstojného protikandidáta věří už jen třetina lidí.

Procento lidí, kteří si přejí Klausovo znovuzvolení (podle sympatií k politické straně)
stranaduben 2007říjen 2007
ODS8590
ČSSD4632
KSČM3246
KDU-ČSL6861
SZ5569
Nevoliči4160
Nerozhodnutí4864
Zdroj: STEM

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám