Hlavní obsah

Největší hornické muzeum Česka slaví 20 let od otevření

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hornické muzeum Landek Park v Petřkovicích poblíž Ostravy se poprvé otevřelo návštěvníkům v sobotu 4. prosince 1993. Největší české hornické muzeum leží na úpatí vrchu Landek a má otevřeno celoročně. Turisté sem jezdí mimo jiné také za světovým unikátem, kterým je expozice báňského záchranářství.

Foto: Archiv Landek Parku

Areál Hornického muzea Landek Parku navštěvují turisté už od 90. let.

Článek

Důmyslné rozložení expozic i jednotlivých exponátů v rozlehlém průmyslovém areálu ležícím na okraji chráněné přírodní památky – tak lze charakterizovat Hornické muzeum Landek Park. To názorně ukazuje způsob života lidí v době kamenné, průmyslovou architekturu i důlní techniku využívanou ve 20. století. Unikátní muzeum, které nese prvky skanzenu, právě slaví 20. narozeniny.

Foto: Archiv Landek Parku

Část expozice Hornického muzea Landek Park

Pilířem muzejního areálu jsou tři hlavní budovy s expozicemi. Dále si tady návštěvníci mohou prohlédnout rekonstrukci sídliště lovců mamutů, vyřazené hornické stroje i původní hornickou řetízkovou šatnu a umývárnu.

Největší raritou je tady ale expozice báňského záchranářství, která je největší svého druhu na světě. Ukazuje kromě jiného báňskou moderní i historickou základnu, oživovací techniku i potápěčské vybavení.

TIP: Zavítat sem můžete mimo pondělka kterýkoliv den v týdnu. Prohlídky začínají od 10:00, následně vždy po dvou hodinách až do 16:00, tehdy vyráží poslední. V průběhu letní sezóny je otevřeno denně.

O nudné, přesto poučné návštěvě muzea tady nemůže být řeč. V areálu Landek Parku najdou turisté řadu možností pro sportovní aktivity stejně jako atrakce pro děti.

Reklama

Související témata:

Související články

V ostravské zoo proběhne Noc snů

V ostravské zoologické zahradě se ve středu vpodvečer v náhradním termínu uskuteční již sedmý ročník speciální akce pro handicapované děti – Noc snů. V červnu...

Výběr článků

Načítám