Hlavní obsah

Cesta kolem světa, díl šestý: „Ztroskotání“ na Fidži, ostrově kanibalů

Přeletět z Francouzské Polynésie na Fidži trvá asi 5 hodin. Šedesátce cestovatelů, kteří se vydali na cestu kolem světa, to ale zabere skoro celý den – je totiž nutné překročit datovou hranici. Když se pak po „celodenním“ letu objevíte na bílým pískem poseté pláži, přejete si na ní zůstat navždycky. Tom Hanks, jehož film Trosečník se tady natáčel, by s vámi ale možná nesouhlasil.

Foto: archiv autora

Piknik na bílé pláži můžete podniknout buď ráno anebo při západu slunce.

Článek

Je půlka dubna, ale na Fidži mají děti prázdniny. Vzduch tu hřeje příjemnými třicítkami a teplota moře hravě předčí dubnová maxima v Klementinu. Po bílých plážích se procházejí krásky v bikinách, pod hladinou azurového moře se prohánějí hejna barevných ryb a ve stínu kokosových palem v houpací síti pospává horkem znavená Evropanka.

Teď na tenhle sluncem zalitý ostrov dorazila výprava cestovatelů, která se vlastním letadlem vydala na Cestu kolem světa. Na konci března všechno začalo na romantické Svaté Lucii. A o startu unikátní expedice si můžete přečíst v článku Unikátní cesta kolem světa za 24 dní začíná: První zastávka - Svatá Lucie.

Foto: ESO travel

Není divu, že hotelové komplexy tady rostou jako houby po dešti.

Zatím poslední zastávkou byla polynéská Moorea, teď cestovatelé bydlí na 500 m dlouhé vulkanické pláži poloostrova Denarau, na největším z 333 ostrovů a atolů souostroví Fidži.

„Radši se držte pohromadě, jsou to Kanibalské ostrovy,“ vtipkuje jeden z účastníků výpravy, když se část lidí vydává s průvodci prozkoumat taje tropického pralesa. Kanibalská historie je tu dnes přítomná už jen ve formě suvenýrů, ještě na konci 19. století tu ale po britském misionáři Thomasi Bakerovi zůstaly jen boty. Ty dnes turisté obdivují ve zdejším muzeu, pokud je do něj vůbec krásy zdejší přírody pustí.

Foto: ESO travel

Pohled jako z katalogu – na Fidži tuhle fotku vyfotíte taky.

Kanibalská historie
„Dnes je kanibalská historie Fidži spíš tahákem na turisty,“ říká prodavač z obchodu se suvenýry – napodobeniny rituálních předmětů kanibalů se prodávají nejlépe. Obyvatelstvo Fidži už ovšem tenhle styl života nevyznává – naopak bylo agenturou Future Brand vyhlášeno jako nejpřátelštější na světě.

Zatímco unavenější část výpravy se rozhodla volný den strávit lenošením na bílých, pohádkově krásných plážích, někteří se vydávají poznávat vnitrozemí. Velké poklady ukrývá deštný prales, kde žije řada endemických druhů zvířat a rostlin. Ještě víc ale všechny láká svět ukrytý pod hladinou moře – zdejší korálové útesy patří k největším na světě a jsou navíc osídleny stovkami mořských živočichů.

Většina výpravy je v permanentním vytržení. Všechny ty laguny, palmy, písek – to všechno vypadá jako z barevných katalogů cestovních kanceláří. Nikomu by nevadilo tady ztroskotat – snad jen pár hollywoodských herců by nesouhlasilo; na vedlejším ostrůvku se točil film Trosečník s Tomem Hanksem a o kus dál „slaďák“ Modrá Laguna s Brooke Shieldsovou.

Foto: ESO travel

Cesta kolem světa je za polovinou – Fidži je jeden z tropických rájů, které šedesát cestovatelů navštíví.

Fidži je ovšem vyhlášené nejen mezi trosečníky, ale hlavně mezi novomanžely a snoubenci. Líbánky nebo dokonce svatba na Fidži patří k tomu nejromantičtějšímu, co můžete v životě zažít. Zdejší hoteliéři to moc dobře vědí a tak třeba na soukromém ostrově Nakubati provozují pouze 7 bungalovů, kam mají v rámci zachování klidu zakázaný vstup děti do 12 let.

Luxusních resortů je na Fidži rok od roku víc. Pověst prvotřídní kvality si už získal například unikátní podmořský resort. Více se o něm dozvíte v článku Na Fidži vyrůstá unikátní podmořský rezort Poseidon.

Zatímco bílý písek pomalu zlátne v západu slunce, začínáme zase balit. Zítra nás čeká přelet do nedaleké Austrálie, do Sydney. Tropický prales nahradí vysoké mrakodrapy, dřevěné bungalovy bílá Opera a poklidnou tropickou atmosféru vystřídá ruch australského velkoměsta. Jak bude v pořadí sedmá zastávka na cestě kolem světa vypadat? To zjistíte už za pár dní v dalším z článků o unikátní Cestě kolem světa za 24 dní.

Dřívější zastávky na Cestě kolem světa za 24 dní:

Inzertní sdělení: Cesta kolem světa a další zajímavé zájezdy

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky Cest kolem světa:

10 nejkrásnějších míst světa ve 24 dnech – to je unikátní cesta kolem světa vlastním letadlem, s českým průvodcem a stoprocentním servisem. Vydejte se na životní dovolenou!

Objevte kouzelný ostrov, kde kdysi vládli kanibalové! Dnes tu najdete prvotřídní resorty, dokonalé soukromí a hlavně skvostné tropické pláže.

Vezměte si na tři měsíce volno a prožijte cestu kolem světa! Naprosto unikátní plavba na obrovské a luxusní lodi. USA, Austrálie, Indie, Egypt, Emiráty...

Autor: Viola Kratochvílová a ESO travel

Anketa

Které z míst podle vás chybí v itineráři Cesty kolem světa?
Některé severoamerické velkoměsto
13,5 %
Některá "safari" země v Africe
26,2 %
Severní Evropa
21,3 %
Dálný východ
39 %
Celkem hlasovalo 141 čtenářů.

Kam se jede kolem světa?

Poznejte i další zastávky na cestě kolem světa. Reportáže z jednotlivých míst budou postupně přibývat.

Stačí kliknout na název destinace a dostanetese na konkrétní článek.

Svatá Lucie – První zastávka unikátní cesty kolem světa je na nádherných ostrovech Svatá Lucie. Vysoké kužely sopek, tropické pralesy a bílé pláže dokonale připraví cestovatele na 24 dní dlouhou cestu.

Vodopády Iguacu – Brazilské vodopády Iguacu jsou přírodním skvostem, jehož krásy bude šedesátka vyvolených obdivovat spolu s barevnými orchidejemi a vzácnými ptáky v pralese.

Patagonie – Prohlídka nádherného ledovcového národního parku Los Glacieres se světoznámým ledovcem Perito Moreno je nejkrásnějším zážitkem z cest po Patagonii.

Velikonoční ostrov – jedno z nejodlehlejších míst planety ukrývá obrovité sochy těžké desítky tun, ale také nádherné pláže, kde tančí divoké Polynésanky.

Francouzská Polynésie – návštěva tzv. srdce Tichomoří, ráje vulkanických ostrůvků a korálových pokladů. Francouzská Polynésie voní vanilkou a má barvu azurového moře.

Fidži – bydlení na vulkanické pláži, šnorchlování ke korálovým útesům a nekonečná sluneční lázeň. To je Fidži, kde můžete tiše proplouvat od jednoho ostrůvku ke druhému.

Austrálie – Při zastávce v Austrálii si 60 cestovatelů prohlédne nádherné město Sydney nejen se skvostnou operou. Prohlídku si užijete i z paluby lodě!

Palau – Mikronésie ukrývá nespočet božských ostrůvků a souostroví a Palau je jedno z nich. Zelené smaragdy vysázené v průzračném moři tvoří dokonalou oázu pro relax v luxusním stylu.

Kambodža – Po odpočinku u moře je kambodžská zastávka plná tajemna a mystiky – neuvěřitelný a obrovský komplex Angkor Wat vás přesvědčí o malosti západní civilizace.

Indie – Cesta kolem světa končí v nádherné a divoké Indii, kde se vám otevře docela jiný svět. Zákuskem nakonec celé výpravy je návštěva Taj Mahalu, bílé perly Indie.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám