Hlavní obsah

Cesta kolem světa odstartovala: Další zastávkou jsou vodopády Iguacu

Unikátní Cesta kolem světa vypůjčeným letadlem pokračuje. Ze Svaté Lucie rovnou do Ďáblova chřtánu. Letecký speciál opustil vody Karibiku a překročil rovník. Další dva týdny se bude pohybovat pouze na jižní polokouli. Nejbližší zastávkou jsou vodopády Iguacu s proslulým Ďáblovým chřtánem. Ne nadarmo ho místní indiáni označují za vstup do pekla. Vítejte u největšího systému vodopádů na planetě!

Foto: ESO travel

Vodopády Iguacu leží na hranicích tří států - Brazílie, Argentiny a Paraguaye. Obklopuje je tropický prales.

Článek

Let ze Svaté Lucie trvá jen pár hodin. Průzračné vody Karibiku střídá po chvíli nekonečná zeleň Amazonie. Někde tam pod sebou člověk tuší Amazonku, místa, kam ještě nevstoupila lidská noha. Přistává se v milionové brazilské metropoli Foz do Iguacu a ač je něco po čtvrté, obloha je jako vymetená a slunce naplno svítí.

Chcete vědět, jak celé dobrodružství začalo? Přečtěte si o první zastávce na romantickém ostrově Svatá Lucie: Unikátní cesta kolem světa za 24 dní začíná: První zastávka - Svatá Lucie.

Lepší období pro poznání vodopádů Iguacu není. Právě na přelomu března a dubna jsou prý nejkrásnější. Dílem díky počasí, dílem také kvůli tomu, že masy vody jsou v tomto období dosti mohutné. Ostatně když člověk večer na terase hotelu Das Cataratas ztichne a důkladně se zaposlouchá, zaslechne vzdálené zlověstné dunění vody, která padá do téměř osmdesátimetrové propasti.

Foto: ESO travel

Po kilometr dlouhé lávce člověk dojde až k Ďáblovu chřtánu, nejznámější části vodopádů.

Hotel přímo nad vodopády

Hotel Das Cataratas, který pro dvoudenní pobyt u vodopádů v rámci Cesty kolem světa organizátoři vybrali, je svou polohou proslulý. Leží v tropickém pralese přímo nad vodopády a jde o jediný hotel v brazilské části Národního parku Iguacu.

Člověk by myslel, že hotelový komplex uprostřed tropického pralesa nemůže dosáhnout na pět hvězdiček, ale opak je pravdou. Žádné kompromisy, žádné výmluvy na přítomnost divoké přírody. Všechno je dotažené do posledního detailu.

Velký bazén, sluneční terasa, ze které je možné za nocí poslouchat zvuky džungle, včetně hukotu vody, obrovská exotická zahrada, ve které voní orchideje. Bez nadsázky je tento hotel asi tím nejlepším a nejluxusnějším, co lze na hranicích Paraguaye, Brazílie a Argentiny potkat.

Foto: ESO travel

Velikost a množství vodopádů se mění v závislosti na množství vody. Nejvíce jí je v korytě řeky od dubna.

Nezapomeňte pas a pláštěnku!

Druhý den se vstává časně. Cesta k vodopádům není dlouhá, ale vyplatí se u nich být dřív, předtím, než dorazí stovky výprav a lidé se začnou překřikovat. „Hlavně si tady nenechte pas a pláštěnku,“ upozorňuje po komunikaci s místním domorodcem český průvodce, který společně se třemi dalšími kolegy absolvuje celou cestu společně s cestovateli.

Proč pas, to dojde většině skupiny záhy. Dopoledne patří argentinské straně vodopádů, na brazilskou část se skupina přesune až po obědě v odpoledních hodinách.

Foto: ESO travel

Vodopády jsou jednou z největších atrakcí Brazílie. Není divu - jde o jednu z největších soustav vodopádů na planetě.

Vidět Iguacu na vlastní oči!

„Žádná fotografie, ani video nedokážou zachytit skutečnou podobu vodopádů!“ na tom se po několika minutách fascinovaného mlčení shodnou všichni účastníci. I když je pohled na vodopády prý z brazilské strany ještě krásnější, i ta argentinská má co nabídnout. Desítky lávek, vyhlídkových plošin, vodní tříšť, která skrz naskrz pronikne vším, co není přikryté pláštěnkou. Včetně fotoaparátů.

Těmto vodopádům jsme se už podrobně věnovali v článku Tam, kde hřmí Ďáblův chřtán a vlaky jezdí do nebes

Nikdo si nenechá ujít cestu po téměř kilometr dlouhé lávce k Ďáblovu chřtánu, nejslavnější části vodopádů Iguacu. Voda tady padá do kaňonu, který má tvar písmene U. Skrz vodní tříšť není jeho dno vidět – není divu, že indiáni věřili, že právě tady se vchází do pekla. Ono to peklo skutečně je!

Některým se zdál celý den na prohlídku „pouhých“ vodopádů původně dlouhý, nicméně téměř tři kilometry široká podívaná s třemi sty vodopády se neokouká ani po několika hodinách. Na konci dne u večeře to přizná většina z cestovatelů.

Druhá noc v hotelu Das Cataratas je zároveň poslední. Ráno čeká celou skupinu dobrodruhů přelet do další destinace. I tady bude hrát významnou roli voda. Tentokrát v pevném skupenství. Letí se totiž do Patagonie, země ledovců. Těšte se tedy na příští díl...

Předchozí zastávka Cesty kolem světa:

Inzertní sdělení: Unikátní vánoční Cesta kolem světa!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku představuje unikátní Cestu kolem světa:

Prožijte Vánoce a Silvestr netradičně! Vydejte se na unikátní Cestu kolem světa. I tato startuje na Svaté Lucii. Mezi dalšími zastávkami jsou třeba KostarikaPalauBorneo nebo Hongkong. Spojení luxusugolfu a poznávání. Neváhejte, zájem je obrovský!

Autor: Lucie Štěrbová & ESO travel

Anketa

Patří vodopády Iguacu mezi deset míst Cesty kolem světa právem?
Ano, jde určitě o nádherný zážitek.
98,7 %
Ne, zařadil/a bych jiné místo.
1,3 %
Celkem hlasovalo 153 čtenářů.

Další záhady na cestě kolem světa

Velikánské sochy na Velikonočním ostrově nejsou zdaleka jediné záhadné stavby, které účastníci cesty kolem světa uvidí. Jaké další tajemné úkazy na ně čekají během 24denního maratonu?

Vodopády Iguacu – Brazilské vodopády Iguacu jsou přírodním skvostem, jehož krásy bude šedesátka vyvolených obdivovat spolu s barevnými orchidejemi a vzácnými ptáky v pralese. Hektolitry vody tudy padají každou vteřinu a řítí se s obrovským rachotem do zpěněných peřejí pod vysokým útesem.

Patagonie – Podivuhodná prohlídka nádherného ledovcového národního parku Los Glacieres se světoznámým ledovcem Perito Moreno je nejkrásnějším zážitkem z cest po Patagonii. Zdejší ledovec patří ke světovým unikátům – jeho kolmá stěna se noří přímo do vody a každou chvílí se z něj odlamují velké kusy ledu.

Kambodža –Zastávka plná tajemna a mystiky – to je neuvěřitelný a obrovský komplex Angkor Wat v Kambodže. Z kdysi významného města Asie, s jehož velikostí byla města západní civilizace pouhými vesničkami, zbyly dnes už pouze ruiny. I tak na vás ale zapůsobí veliké budovy chrámů, velkorysé ulice a neobvyklé tvary kamenných ozdob.

Deset unikátních zastávek Cesty kolem světa

(kliknutím přejdete na konkrétní článek):

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám