Hlavní obsah

Cesta kolem světa za 24 dnů pokračuje: Velikonoční ostrov se sochami moai

Když velký Boeing 737 v luxusní úpravě krouží kolem zeleného Velikonočního ostrova, nikdo na palubě ani nedutá. Veliké sochy s podivnými klobouky upínají klidný pohled k moři a hypnotizují šedesátku dobrodruhů v letadle. Ti se téměř před týdnem vydali na nezapomenutelnou výpravu kolem světa – Velikonoční ostrov je další z plánovaných zastávek.

Foto: ESO travel

Sochy na Velikonočním ostrově jsou divem, který nikdy nebyl rozluštěn.

Článek

Už za sebou mají pobyt v tropickém ráji Svatá Lucie, obrovité vodopády Iguacu i ledovou krásu Patagonie. V nadcházejících dvou dnech poznají jeden z nejzapadlejších koutů světa, půvabný Velikonoční ostrov, který jeho dávní obyvatelé vyzdobili mohutnými kamennými sochami. Jsou označovány za div světa – nikdo nedokáže přesně určit, proč a jak byly tyto kolosy vyrobeny.

Jak celé cestovatelské dobrodružství začalo? Přečtěte si podrobnosti v prvním díle: Unikátní cesta kolem světa za 24 dní začíná: První zastávka - Svatá Lucie

I když Velikonoční ostrov patří oficiálně k Chile, příliš Chilanů tu nepotkáte. Od pobřeží je ostrov vzdálen asi 3700 km, a je tak považován za nejvzdálenější obydlený ostrov planety. Ne však pro místní obyvatele – ti ho odpradávna považují naopak za „pupík světa“, jak zní také jeden z mnoha názvů tohoto tichomořského ostrova. Nekonečná mořská pustina kolem je dovedla k názoru, že jejich ostrov je to jediné, co ze světa zbylo.

Foto: archiv autora

Řady soch tvoří unikátní výhledy na několika místech ostrova.

Na Velikonočním ostrově si přejte déšť

Pro většinu světa objevil Velikonoční ostrov Holanďan Roggeveen, když k jeho břehům připlul na Velikonoce roku 1722. Kromě drsné, mořským větrem ošlehané přírody, ho tady přivítalo také přes 600 obrovitých soch z kamene. Říká se jim moai a ty největší z nich měří přes 10 metrů a váží i 90 tun. Některé z nich mají na hlavách podivné kamenné klobouky.

Zajímá vás, jak a proč se sochy objevily na Velikonočním ostrově? Přečtěte si článek Velikonoční ostrov skrývá jedno z největších tajemství lidstva!

„Zatímco ve většině případů si přejete, aby vám na dovolené svítilo sluníčko, na Velikonočním ostrově si z celého srdce přejte déšť,“ hlásí průvodce a celá výprava se na něj nechápavě zadívá. Vysvětlení se jim ale dostává hned: Díky zdejší vysoké světelnosti oblohy tu totiž můžete vidět abnormální počet duh, doslova duhový ráj!

Foto: ESO travel

Některé výrazy soch působí jakoby „namyšleně“. Přesto je všichni milují.

Divoký rej Polynésanek: žhavý domorodý tanec

Předpověď počasí zatím s deštěm nepočítá, ale duhy nejsou zdaleka to jediné, co lze na Velikonočním ostrově obdivovat. Skupina postupně objevuje nejen místa, kde se jako zázrakem ze zelené trávy noří obrovské kamenné sochy, ale i lom u vulkánu Rano Raraku, kde byla většina soch vytesána. Většina nevěřícně hladí kamenné kolosy, někteří členové výpravy už ale nervózně vyčkávají odjezd zpátky do hotelu – večer nás totiž čeká divoký rej Polynésanek!

Právě tanec je jednou z tradic, kterou si zdejší obyvatelstvo s kanibalskými předky zachovalo. Unikátní kulturní zážitek jako z jiného světa spolu s lahodnou místní večeří je pro mnohé vrchol celého večera. Slunce zapadá a někteří vyrážejí na procházku po divoké pláži Anakena, kde se kdysi dávno na svých kanoích vylodili Polynésané, kteří ostrov osídlili. I ze samotného hotelu je ale výhled více než uspokojivý – luxusní eko-hotel Hangaroa Ecovillage leží totiž na útesu nad oceánem.

Foto: ESO travel

Samotný ostrov ukrývá řadu dalších míst, které stojí za to navštívit.

Pohledem na obrovské sochy na pláži se šedesátka cestujících rozloučí z paluby letadla. Před sebou mají ještě víc než polovinu 24 dnů dlouhé cesty kolem světa. Příští zastávka? Francouzská Polynésie! Jaké skvosty ukrývá tropický ráj vulkanických ostrůvků? Jak se tančí polynéské tance a jakou barvu má zdejší moře? Již brzo čtěte další díl z Cesty kolem světa za 24 dnů!

Přečtěte si další díly seriálu o Cestě kolem světa:

Inzertní sdělení: Cesta kolem světa a další unikátní zájezdy

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a střední Ameriku, Tichomoří a Afriku vybírá z nabídky poznávacích zájezdů:

Vydejte se na přelomu roku na životní dovolenou. Deset unikátních zastávek a jako dárek bonus za rychlé objednání - 5* prodloužený víkend v Dubaji!

Nejtajemnější ostrov s 18 gigantickými kolosy v kombinaci s bájnou říší Inkůzaslouží Vaši zvláštní pozornost. Vydejte se na jedno z nejtajemnějších míst planety!

Vezměte si na tři měsíce volno a obeplujte svět! naprosto unikátní plavba na luxusní lodi. USA, Austrálie, Indie, Egypt, Emiráty...

Anketa

Které z míst, kam cestovatelé zatím zavítali, je podle vás nejzajímavější?
Ostrov Svatá Lucie
12 %
Vodopády Iguacu
22,7 %
Patagonie
45,3 %
Velikonoční ostrov
20 %
Celkem hlasovalo 75 čtenářů.

Další záhady na cestě kolem světa

Velikánské sochy na Velikonočním ostrově nejsou zdaleka jediné záhadné stavby, které účastníci cesty kolem světa uvidí. Jaké další tajemné úkazy na ně čekají během 24denního maratonu?

Vodopády Iguacu – Brazilské vodopády Iguacu jsou přírodním skvostem, jehož krásy bude šedesátka vyvolených obdivovat spolu s barevnými orchidejemi a vzácnými ptáky v pralese. Hektolitry vody tudy padají každou vteřinu a řítí se s obrovským rachotem do zpěněných peřejí pod vysokým útesem.

Patagonie – Podivuhodná prohlídka nádherného ledovcového národního parku Los Glacieres se světoznámým ledovcem Perito Moreno je nejkrásnějším zážitkem z cest po Patagonii. Zdejší ledovec patří ke světovým unikátům – jeho kolmá stěna se noří přímo do vody a každou chvílí se z něj odlamují velké kusy ledu.

Kambodža –Zastávka plná tajemna a mystiky – to je neuvěřitelný a obrovský komplex Angkor Wat v Kambodže. Z kdysi významného města Asie, s jehož velikostí byla města západní civilizace pouhými vesničkami, zbyly dnes už pouze ruiny. I tak na vás ale zapůsobí veliké budovy chrámů, velkorysé ulice a neobvyklé tvary kamenných ozdob.

Deset unikátních zastávek Cesty kolem světa

(kliknutím přejdete na konkrétní článek):

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám