Hlavní obsah

Nejkrásnější atoly světa: V maledivském ráji se coca-cola vyrábí z mořské vody

Nádherné kruhovité korálové útesy, jež obklopují průzračnou vodu v lagunách, to je jeden z nejčastějších cílů milovníků exotiky. Relaxační pobyt na krásných plážích daleko od domova, možná protkaný dobrodružným potápěním a službami v luxusním hotelu, značí báječnou dovolenou, z níž se vrátíte čerství a svěží. Víte, kam se za atoly, které ze světových map postupně mizí, vydat? Prozradíme vám to v následujících řádcích.

Foto: bigstock.com

Mezi ty nejkrásnější atoly na světě patří bezpochyby ty maledivské.

Článek

Dovolenou na atolech bezesporu každý, kdo nějakou takovou absolvoval, označí za dovolenou v ráji. Na krásné písečné pláže, čisté vody oceánu, luxusní hotelové komplexy nebo nádherné ubytování v typických bungalovech těsně nad vodou se zkrátka nedá pomýšlet jinak. Ne všichni však vědí, že atoly postupně mizí – propadají se totiž pod hladinu oceánu, což je jejich přirozený vývoj, který je za milióny let dostal právě do podoby, v jaké je známe. Než se tak ale stane, uplyne ještě spousta let, takže si je zatím můžeme užívat v jejich celé kráse.

Kam za nejkrásnějšími atoly planety? Rozhodně na Maledivy

Ty nejhezčí atoly, které vás bezpochyby uchvátí a zapíšou se vám do vzpomínek, jsou ty maledivské. A je jich hned šest.

Ari atol

Tento atol si vybírají mimo jiné i ti nejbohatší lidé, kteří sem stále jezdí zkoušet něco nového, ať už je to šnorchlování, klasické potápění, potápění se žraloky nebo večeře ve světoznámé podmořské restauraci. K tomu třeba to nejluxusnější ubytování, jaké si umíte představit, o jehož kvalitách svědčí i to, že ho zde nechalo vybudovat hotelové impérium Hilton.

Původních obyvatel ostrova tak dlouho ubývalo, až celý ostrov přenechali turistům. Ti se sem vydávají z celého světa, aby měli ráno z postele jen několik krůčků do průzračné vody oceánu a aby o ně bylo náležitě pečováno.

Foto: bigstock.com

Atoly jsou zbytky sopek, které se postupně propadají. Jednou zmizí úplně.

Malé atol

Tento atol se dělí na jižní a severní. Intenzivní exotiku si užijete spíše na Jižním Malé atolu, kde budete mít větší soukromí a dosyta si vychutnáte zdejší klid. Jižní Malé atol vám kromě nejkrásnější pláže na ostrově Cocoa Island nabídne třeba ostrov Maafushi, který je vyhlášený bohatým nočním životem, ostrov Gulhi, na němž se setkávají především vášniví rybáři, nebo ostrov Guraidhoo, na němž můžete zažít známé trhy.

Poněkud živěji je na Severním Malé atolu, kterému se často přezdívá Manhattan Indického oceánu. Luxus je jeho druhé jméno, leží zde hlavní město Malediv Malé a atol poskytuje zábavu všeho druhu.

Krátce o Maledivách
Maledivy, to je 19 korálových ostrovů, které se táhnou asi 800 km. Sestávají z 1196 ostrůvků, ale obydleny jsou jen dvě stovky z nich. Jedná se o nejplošší a nejníže položený stát na světě, protože místo ležící nad hranicí 2,5 m n. m. byste jinde nenašli.

Nejkrásnější pláží je ta na Banyan Tree Island. Na tomto atolu najdete nádherných pláží celou řadu, ale tato jednoznačně vede. Kromě toho se můžete podívat na rybářský ostrov Dhiffushi, suvenýry můžete sehnat na ostrově Himmafushi nebo se zajeďte podívat na továrnu Coca-Cola, která na ostrově Thulusdhoo vyrábí populární nápoj z odsolované vody. Ostrov velmi milují i surfaři.

Foto: bigstock.com

Na ubytování v typických vilkách jen několik málo centimetrů nad vodou nikdy nezapomenete.

Baa atol

Za jeden z nejkrásnějších atolů na světě považují cestovatelé i odborníci Baa atol. Ten je dokonce pod ochranou UNESCO jako biosférická rezervace. Nejkrásnější pláží je 600 m dlouhá Reethi na ostrově Fonimagoodhoo, kde vás kromě vody a písku okouzlí i vzrostlé palmy.

Budete-li si chtít užít trochu toho soukromí a romantiky, určitě si naplánujte cestu na pláž Fulhadhoo na stejnojmenném ostrově, kde je vysoká pravděpodobnost toho, že budete sami nebo jen s několika málo lidmi. Báječně se odsud pozoruje západ slunce.

Baa atol také nabízí několik skutečně úžasných míst k potápění. Jde o chráněný mořský útes Horubadhoo Thila, Maddhoo Giri nebo Naamuli Faru, kde můžete narazit na zbytky ocelového vraku.

  • Podívejte se s námi na nejkrásnější ostrovy v Indickém oceánu

Raa atol

Jedním z nejoblíbenějších cílů turistů, kteří míří na Maledivy, je Raa atol, který nabízí ta nejkrásnější místa pro potápění na celých Maledivách. O pestrobarevné ryby a korály zde opravdu není nouze, na druhou stranu je vše neokoukané a neponičené, protože sem turisté nejezdí moc dlouho. Raa atol je velmi populární u novomanželů, kteří si chtějí náležitě a v soukromí užít svou svatební cestou.

Foto: bigstock.com

Takhle vypadá jedna z cest do ráje.

Atol Lhaviyani

Společnost a rušný noční život, to je to, co je na atolu Lhaviyani tak přitažlivé. Na Kuredu, nejkrásnější pláži, která měří tři kilometry, se často konají skvělé exotické party a obsluha plážových barů míchá drinky až do brzkých ranních hodin.

Klidnější a také menší pláží je pláž Komandoo jižně od ostrova Kuredu. Může se vám stát, že zde budete sami nebo jen s minimálním počtem lidí, kteří by vás mohli ve sladkém nicnedělání rušit.

Poznejte více krásných exotických míst:

Dhaalu atol

Dhaalu atol byl turistům zpřístupněn až na konci 90. let minulého století a dnes je vyhlášenou lokalitou pro novomanžele, kteří si chtějí užít dokonalé líbánky v naprostém komfortu. Na ostrovech tohoto atolu lze vidět zbytky starých buddhistických staveb, které vás jistě okouzlí.

Na ostrově Maafushi najdete stejnojmennou pláž s jemným bílým pískem. Ostrov je opuštěný, a tak tu dost možná budete jen s palmami a křišťálově čistou oceánskou vodou.

Inzertní sdělení: Poznejte exotiku a krásu úžasných atolů!

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky zájezdů za exotikou:

Užijte si dovolenou nejvyšší třídy v luxusním hotelovém komplexu, na krásných písčitých plážích a vyzkoušejte některý z vodních sportů nebo o sebe nechte pečovat v místních lázních. Takový komfort jako na Bora Bora zažijete jen málokde.

Užijte si fantastickou dovolenou v typické exotické plážové vilce na Maledivách v luxusním Royal Island Resortu a přivezte si domů nezapomenutelné zážitky na zdejší pláže s jemným bílým pískem a nekonečný oceán!

Čtěte dále:

Přečtěte si také o fantastických rekordech USA, poznejte nejvýše položené hlavní město a podívejte se na největší zvířata světa. Přehled všech článků najdete na hlavní straně rubriky.

Autor: Petra Malá & Tomáš Cikán

Anketa

Láká vás poznat Maledivy a krásné atoly, které se s nimi pojí?
Ano, láká mě to.
85 %
Ne, mám raději jinou dovolenou.
5 %
Možná se tam někdy vydám, ale v plánu to zatím nemám.
10 %
Celkem hlasovalo 80 čtenářů.

Poznejte exotiku také jinde

Úchvatné atoly nenajdete jen na Maledivách. Velmi oblíbenou destinací exotiku milujících turistů je Francouzská Polynésie ležící v Tichém oceánu, konkrétně třeba Bora Bora.

Kromě odpočinku na písečných plážích nebo koupání v oceánu zde můžete vyzkoušet šnorchlování, při němž si užijete pestrobarevné podmořské fauny a flóry, potápění, jízdu na kajaku, na šlapadle či na vodním skútru, výlety lodí s proskleným dnem nebo windsurfing. Vynechat byste neměli ani návštěvu zdejších vyhlášených lázní.

S průvodcem se dá vyjít na pěší túru na nejvyšší místa ostrova, hory Pahia a Otemanu, odkud budete mít laguny a ostrov jako na dlani.

Bora Bora patří díky své kráse mezi ty nejvyhledávanější a nejluxusnější dovolenkové destinace. A na takový pobyt se jen tak nezapomíná. Přečtěte si o ní více!

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám