Hlavní obsah

Jak vypadá bar v moři a místo, které může za chuť vánočních perníčků

Obří žraloci, kteří nekoušou, ostrov Mafia, na kterém nejsou mafiáni – Zanzibar je takový pohádku připomínající kus ráje v Indickém oceánu. Jde o skupinku několika ostrovů kousek od pobřeží východoafrické Tanzanie, jejíž „zan” uprostřed názvu země znamená upomínku právě na Zanzibar. Pojďme se podívat na sérii fotek z tohoto ostrova.

Foto: bigstock.com

Stone Town je architektonicky i historicky nejzajímavější čtvrť Zanzibaru.

Článek

Zanzibar mnozí považují za ostrov, ovšem ve skutečnosti jde o skupinu ostrovů, do níž vedle hlavního ostrova Unguja patří také severněji položená Pemba. Unguje se říká také Zanzibar (stejně tak i největšímu městu na Zanzibaru). V okolí najdeme také řadu menších ostrůvků, na většině z nich ovšem nebydlí vůbec žádní lidé.

Vedle velkých ostrovů, částečně izolovaných od světa řadou menších kousků pevnin, z moře vystupují také dva další relativně velké ostrůvky Latham a Mafia. Mimochodem, o ostrově Mafia jsme již psali. Jde o půvabný plážový ráj, kde se lidé potápějí s neškodnými žraloky obrovskými a vůbec si užívají průzračné moře a africké sluníčko.

Foto: bigstock.com

Průhledné modrozelené moře, bílý písek a modré nebe, to je Zanzibar.

Foto: bigstock.com

Tato hvězdice se zabydlela v pobřežních vodách ostrova.

Foto: bigstock.com

Obrovský humr, velké krevety na zanzibarském šafránu a další korýši plnění bylinkami a zeleninou, to jsou speciality této restaurace The Rock.

Taková restaurace na skále na břehu moře, to je stylová záležitost, se kterou se jen tak někde nesetkáme. Na Zanzibaru ji mají v podobě „The Rock“, tedy restaurace, která si říká „Skála“. Dokonce se sem mořem i vstupuje. Pánové v lakovkách a dámy v lodičkách se sem nedostanou. Tady jste na pláži a vstup do restaurace je pro opravdové romantiky, kteří se klidně a rádi projdou v pár centimetrech slané vody, aby netradiční zážitek ještě umocnili večeří s výhledem na širé moře. Není to fantazie?

Přečtěte si další články z exotických lokalit:

Foto: bigstock.com

Romanticky působí už cesta na ostrov po klasickém dřevěném mostě.

Mají tu pozoruhodné živočichy, jež neuvidíte nikde jinde na světě

Cheetah’s rock, tedy Gepardí skála, to je vůbec nejpopulárnější místo na Zanzibaru. Tedy podle uznávaného cestovatelského webu TripAdvisor, na kterém nasbírala tato lokalita nejvíce pozitivních ohlasů.

Popularitu získala Gepardí skála díky mnoha druhově rozmanitým živočichům, které tu lze spatřit. Na Zanzibaru se vedle gepardů vyskytuje i pár endemitních živočichů, například jeden druh chocholatých antilop nebo načervenalé kočkodanovité opice Procolobus kirkii, která je tak trochu živočišným symbolem ostrovů.

Foto: bigstock.com

To je ona, opice z rodiny kočkodanovitých, kterou nikde jinde na světě vyjma Zanzibaru neuvidíte.

Foto: bigstock.com

Gepard sedí na skále v Serengeti, národním parku v pevninské části Tanzanie, kam lidé dlící na dovolené na Zanzibaru často vyrážejí na výlety.

Znáte Ngorongoro, další unikátní místo Tanzanie? Přečtěte si o něm zde:

Nejdelší pláž v celém souostroví je Matemwe na severovýchodě hlavního ostrova Unguja neboli Zanzibar. Na samotném kraji severního ostrohu ostrova Zanzibar se zase lidé koupají na velmi oblíbené pláži Nungwi. Neuvěřitelně čistá voda tu i potápěčům se šnorchly umožňuje vidět do velké dálky a užívat si, jak kolem plují člověka neohrožující žraloci obrovští nebo gigantické mořské želvy.

Foto: bigstock.com

Jeden z typických místních pobřežních bungalovů, do nichž jezdí turisté i s českými cestovními kancelářemi.

Poznejte místo, které může za chuť vašich vánočních perníčků

Mimochodem, dávali jste letos do vánočního cukroví mletý hřebíček? Dost možná pocházel právě ze Zanzibaru. Tento region totiž patří k významným světovým vývozcům zmíněného koření. Hřebíčkový obchod patří spolu s exportem výrobků z kokosu k hlavním pilířům místní ekonomiky. A je také součástí jednoho z velkých magnetů Zanzibaru – místních trhů.

Foto: bigstock.com

Hřebíček spolu s dalšími druhy koření a výrobky z kokosu patří k nejvýznamnějším vývozním artiklům Zanzibaru. Na místních trzích jsou takových přírodních pokladů plné koše.

Foto: bigstock.com

Od roku 1989 se na Zanzibaru také ve větší míře věnují podvodnímu u farmaření, tedy pěstování mořských řas.

Trhy tu mají velkou tradici. Již před mnoha sty let tu arabští obchodníci začali obchodovat s Afričany, kteří nabízeli koření a exotické plodiny. Trhy dodnes představují velkou podívanou a možnost pořídit si Středoevropanovi neznámé ovoce nebo koření přímo z první ruky.

Zanzibar tedy není jen typická plážová lokalita, ale i místo s bohatou historií. Při dovolené v tomto exotickém koutu Afriky si člověk na nedostatek zajímavých míst k navštívení rozhodně nemůže stěžovat.

Inzertní sdělení: Vydejte se s námi do Afriky:

Cestovní kancelář ESO travel, specialista na Asii, Severní, Jižní a Střední Ameriku, Tichomoří a Afriku, vybírá z nabídky pobytů na Zanzibaru:

Zažijte přátelskou atmosféru menšího hotelu přímo na pláži s bílým pískem. Nachází se na severu ostrova Zanzibar u vesničky Nungwi.

Užijte si šnorchlování, plachtění nebo kurzy svahilské kuchyně!

Chcete na dovolenou do Afriky a máte napjatý rozpočet? Využijte nabídku tohoto hotelu s bungalovy v zahradě u bazénu.

Poblíž je k dispozici potápěčské centrum s možností poznat úžasně pestrý podmořský život, recepce zajišťuje výlety na přání do nejkrásnějších míst v okolí.

Čtěte dále: 

Přečtěte si o deseti nejoblíbenějších místech v Karibiku, o tajemných mexických pyramidách nebo o tipech na dovolenou v roce 2016. Přehled všech článků najdete na hlavní stránce rubriky.

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

Anketa

Už jste byli na dovolené v Africe?
ano
62,2 %
ne, ale chystám se
22,2 %
ne, zatím mě to nelákalo
15,6 %
Celkem hlasovalo 45 čtenářů.

Město Zanzibar, největší město ostrova Zanzibar ze souostroví Zanzibar

O tom, že celý region, ostrov i jeho hlavní město se jmenují stejně, píšeme už v článku. Podíváme se nyní blíže na několik částí tohoto města.

Stone Town

Je to historická část města, kde najdeme nejvíce památek. A také upomínek na zdejšího nejslavnějšího rodáka, zpěváka britské skupiny Queen Freddieho Mercuryho. Ten tu žil v letech 1946 – 1955 a 1963 – 1964. Též se ve Stone Town naučil hrát na klavír a založil první kapelu.

Ve Stone Town mají také spoustu pozoruhodných staveb vybudovaných v koloniálním stylu, ale také hojně navštěvovaný bývalý otrokářský trh. Na časy obchodování s lidmi tu odkazuje působivé sousoší „Monument otroků“.

Na pobřeží zase střeží ostrov pevnost ze sedmnáctého století. Ona tedy vlastně už nic nestřeží, z děl se v ní už nestřílí, jen si ji procházejí a fotí turisté. Portugalských pirátů se dnes už bát nemusí.

Prison Island

Ostrov u pobřeží Zanzibaru sloužil, jak napovídá název, jako trestanecká kolonie. Dnes to na něm chodí úplně jinak. Trestanci už místo dávno opustili, místo nich sem byly v 19 století dovezeny velké želvy ze Seychel, které se tady uchytily a zpestřili škálu druhů, které se ve zdejších už tak rozmanitých vodách pohybují.

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám