Hlavní obsah

Na pražském Zličíně vyrostl rodinný park

Právo, Roman Zvarič

Creative World neboli tvořivý svět najdete za obchodním domem IKEA. Zábavní areál s podtitulem „Pro chytré hlavičky a šikovné ručičky“ tu byl otevřen v prosinci. Na ploše přes 2000 metrů čtverečních najdete tvořivé, poznávací a pohádkové atrakce.

Foto: archiv Creative World (6x)

Strašidelná baba Jaga

Článek

Každý měsíc se nese v jiném duchu. Leden patří svátku Tří králů, únor bude masopustní, březnový program připomene Velikonoce a otvírání studánek. Některé atrakce jsou celosezónní — třeba Perníková chaloupka, kde si zájemci z velké zásoby připravených surovin vyrobí bohatě zdobený perníček, muffiny nebo dort podle vlastní fantazie. Na ty menší dohlíží paní cukrářka, rodiče se mezitím mohou vypravit třeba na nákup do prodejny farmářských specialit.

Stezka národního bohatství

Poznávací stezka spojuje čtyři altánky, kde na účastníky čekají úkoly: zkoumání několika smysly (čichem, zrakem, hmatem i chutí), ochutnávky a odměny. Pro absolvování trasy potřebujete rozkládací kartu s mapičkou celého areálu, kde obsluha jednotlivých stanovišť potvrdí zdárné splnění úkolu razítkem na místě „svého“ domečku.

Foto: archiv Creative World

Dětské tvoření sladkostí

První zastávkou je Farma. Uvnitř útulného domečku se ocitneme na louce, kde se za zvuku ptačího zpěvu poznávají květiny a obilí (ve formě klasů i zrn). Slečna farmářka přitom vysvětluje, čím se liší jednotlivé druhy — ječmen poznává každý, s ostatními je to už horší.

Dalším úkolem je správně obléknout myslivce — poznat, co patří k jeho uniformě. Na ochutnání je zde rybí pomazánka a každý si může do kelímku namíchat svačinku z kukuřičných vloček, medu a mléka. Samotný med pak ochutnáváme z malých náprstků, které dostáváme jako suvenýr.

Zlatým hřebem zastávky na farmě je, tedy aspoň pro děti, hledání pokladu. Mají tři minuty na to, aby prošmejdily pytle s pšenicí a uvnitř našly „farmářovy zlaťáky“. Z obarvených kamínků mají nelíčenou radost a na odchodu ještě dostanou plátěné pytlíčky na uschování vzácného úlovku.

Zahradnictví

Další zastávkou poznávací stezky je Zahradnictví. Podél jedné stěny stavení se táhne pultík se zakrytými vzorky bylinek, ovoce a koření: u každého si přičichneme ke mřížce, jíž proniká vůně. Něco určíme snadno (pomeranč, vanilka), jinde váháme mezi dvěma možnostmi, u většiny vzorků ale jen bezmocně krčíme rameny a nenápadně odklápíme malý kryt, pod nímž je správná odpověď.

Další vzorky hádáme hmatem ve skříňce s otvory na ruku. Tady máme o poznání větší úspěšnost: šišky, kaštany i ořechy poznáváme okamžitě. Největším „oříškem“ je nejmenší vzorek — mák.

Foto: archiv Creative World

Zahradnictví plné přírody

Kromě soutěžních úkolů se zde mohou vyrábět ozdoby na zahrádku, třeba okrasné truhlíky a podobně. Fantazii se meze nekladou a nabídka „ingrediencí“ je nepřeberná.

Tradice z kalendáře

Cesta pokračuje k interaktivní farmě U zvířátek. Její vnější zeď lemují ptačí budky s opeřenci vyřezanými ze dřeva, pod každou z nich je tlačítko, které po zmáčknutí přehraje cvrlikání svého obyvatele.

Uvnitř se poznávají zvířata ze statku i z lesa. Pro milovníky vepřového masa je zde obří „prasečí“ puzzle. Věděli byste, kam patří plecko, kýta, bůček nebo krkovice? Kartičky zde razítkuje švarný myslivec a zájemcům poradí a pomůže s výrobou otesánka — další pěkný suvenýr ve stylu „udělej si sám“.

Opodál stojí dům Tradic z Českého kalendáře, poslední zastávka Stezky národního bohatství. Uprostřed domu je strom, na jehož větvích visí předměty symbolizující jednotlivé měsíce. Soutěžním úkolem je předměty správně umístit do 12 kapes nástěnného kalendáře — čarodějnice patří do dubna, koruny tří králů do ledna, obilí do srpna...

Baba Jaga, vodnice a víla

Uprostřed parku ve strašidelném doupěti porostlém houbami a obřími oky sídlí baba Jaga. Uvnitř má velký kotel, ke stropu z něj stoupá tajemný dým a v kotli jsou prý vzácné kameny. Odvážně děti se je mohou pokusit najít, ale musí pátrat mezi starými hadry a (gumovými) pavouky a štíry. A protože už od čarodějnice na poklad vyfasovaly malé truhličky, nezbývá než překonat strach a zašátrat v kotli...

Foto: archiv Creative World

Vodníkova vrba

Hned vedle bydlí sympatická vodnice. V jejím království se pro změnu za zvuků moře loví dušičky z malého jezírka. Aby dětem cestou domů neutekly, dostanou hrneček i s pokličkou.

Foto: archiv Creative World

Novinkou ve světě dětské zábavy je v Praze areál Creative World.

Poslední pohádková bytost sídlí v relaxační hale s obchůdkem — krásná víla střeží obří lasturu, v níž se sbírají perly.

Svět poznávání, vyrábění i tradic

Hlavním atributem parku je poznávání, přičemž všude je hned po ruce správná odpověď — třeba napsaná na protější straně kamene nebo schovaná pod vyklápěcími dvířky. Vstup do areálu je zdarma, bezplatné jsou také některé atrakce. Například poznávání českých ryb nebo oblíbené farmářské práce pro děti: dojení krávy a hřebelcování koně (jde o figuríny, ne o živá zvířata).

Foto: archiv Creative World

Prasátko a kráva

Bezplatný je také vstup do rybárny — malého domečku „bez obsluhy“, který slouží pro hru na paleontology. Štětečky se čistí o písek z fosilií a mořských potvor, ale pozor: jsou tu i lidské kosti.

Za ostatní atrakce se platí, většinou stojí 79 Kč a z nich si každý vybere pouze ty, které ho zajímají. Karta na Stezku národního bohatství vyjde na 129 Kč, zahrnuje vstupy do čtyř domů, ochutnávky a poklady. Vybrat si můžete mezi kartami s chlapeckou a dívčí tematikou.

Karta sama o sobě tvoří hezký suvenýr s razítky, která připomínají plnění úkolů. Creative World je nápaditější než jeho název. Za návštěvu stojí a nudit se tu se svými dětmi či vnoučaty rozhodně nebudete. Otevřeno je denně. Od pondělí do pátku mezi 10:00 a 17:00, o víkendech od 9:00 do 18:00. Parkování je u areálu zdarma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám