Hlavní obsah

Audiostezka vypráví příběhy památných stromů

Právo, Lucie Fialová

Dopídit se historie stromu bývá velice složité, je to takové detektivní pátrání, jak popisuje dendrolog Aleš Rudl, který se podílel na vzniku první pražské audiostezky v Praze 12. Zájemce provede po památných stromech, jež se tyčí na území městské části.

Foto: Profimedia.cz

Každý strom má svůj životní příběh. Některé si zájemci mohou poslechnout díky nové audiostezce. Ilustrační foto

Článek

Návštěvníci nemusejí informace číst z obvyklých dřevěných tabulí, nýbrž si je pohodlně vyslechnou přes mobilní telefon.

„Normálně jsou lidé zvyklí na velké infopanely, ale tady, u památných stromů, jsou jenom menší destičky s nejzákladnější informací. Pak je tam QR kód, který po načtení mobilním telefonem ukáže webovou stránku s audiosouborem, jenž si návštěvníci můžou přehrát,“ říká k netradiční naučné stezce Rudl, který intenzivně pátrá v kronikách, archivech, literatuře, zpovídá pamětníky, místní občany, aby získal potřebné údaje.

V povídání se pak turisté dozvědí životní příběh stromu i historii místa, kde se po staletí nachází. Například dub, který stojí v polích mezi Točnou a Cholupicemi, si zahrál v oblíbené pohádce Antonína Moskalyka Třetí princ. „V 11. minutě kolem běží děti k nedalekému rybníku,“ připomíná dendrolog a odborník na památné stromy.

Lidé hledají nové, zajímavé kanály, jak se o přírodě něco dozvědět.
Aleš Rudl, dendrolog

Dřevina, podle obvodu kmene devadesátiletá, má krásný tvar koruny a je to esteticky hodnotný jedinec. „Přežil kolektivizaci, když se rozorávaly meze, byl ušetřen a dodnes zdárně roste,“ přiblížil jeho historii Rudl.

Zajímavé jsou podle něj hraniční duby na okraji Cholupické bažantnice, které tam rostou snad 250 let. Jedná se o nejmohutnější stromy v celé Praze 12 s obvodem kmenu kolem 4,5 metru. Trasa měří osm kilometrů, obsahuje šest zastavení. Lze ji zdolat jak s kočárkem, tak na kole. Nejlepší je dojet autobusem do Cholupic, první panel se nachází u hospody U Čámrse.

Cesta vede k Cholupické bažantnici, směřuje na Točnou a potom lesem až dolů k řece ke Komořanskému zámku. Většinou vede z kopce, mapu je možné stáhnout na webu prazskestromy.cz. „Lidé hledají nové, zajímavé kanály, jak se o přírodě něco dozvědět,“ poukazuje Rudl na to, že nová stezka je oblíbená.

Legenda mluví o králi

V Praze se nachází na 200 památných stromů. „Máme vytipované další trasy, na kterých bychom rádi realizovali audiostezku, pokud tento pilotní projekt bude mít u lidí úspěch,“ řekla Irena Oupicová za pražské brontosaury, kteří nápad z Brna do metropole přenesli.

Nejvíce je památných dubů, následují lípy, jasany a platany. Nejmohutnějším a pravděpodobně nejstarším je Dub Karel, rostoucí v zámecké oboře v Kolodějích, který podle pověsti vysadil císař a král Karel IV. Vše o stezce se dozvíte zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám