Hlavní obsah

Trollové předepisují léčbu Norskem

Právo, Vladimír Plesník

Hned v úvodu dovolte jedno přátelské upozornění. Může se vám stát, že se začnou čerti ženit přesně v okamžiku, kdy dorazíte na úchvatnou vyhlídku, a z majestátního fjordu neuvidíte nic. Na udici vám nezabere ani mřenka. Na člunu právě vás, a nikoho jiného, zkropí ledová sprška od hlavy po paty.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Žebřík trollů se krkolomně klikatí vzhůru do majestátních výšin.

Článek

Neproklínejte osud. To si s vámi jen pohrávají trollové. Občas, když si to slunce namíří k obzoru, skalní štíty se začnou ztrácet v mlze a na obloze si vezmou hlavní slovo černé mraky, se člověku zdá, jako kdyby ho někdo trpělivě a bedlivě pozoroval.

Vězte, že se nemýlíte. To jenom trollové, původně zlomyslní, škodolibí a lidi nesnášející potomci obrů nebo přímo obři, se chtějí přesvědčit o tom, kdo že se to vetřel do jejich hájemství.

Poťouchlost skřetů s dlouhými zahnutými prsty a chlupatým ocasem výstižně dokládá skutečnost, že se ušklíbají nad tím, že když si uleví, lidé jejich toaletu považují za vodopády.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Trollí stařenka

Jak běžel čas – přesněji řečeno, jak Norové jako farmáři a řemeslníci pronikali do hor, prošli trollové metamorfózou. „Jednak se zmenšovali, jednak někteří zdobromyslněli, až vyměkli tak, že sem tam lidem i pomáhají,“ vysvětluje Martin Skalský, průvodce CK Periscope. A tak vám někdy rozfoukají opar nad třpytivým jezerem, nadeženou před fotoaparát stádo sobů, pozdrží trajekt, abyste ho stihli, nebo nezapnou policejní radar.

Od stěny na žebřík

Obrys trolla se dostal dokonce i na dopravní značku na krkolomné silnici Trollstigen, v překladu Žebřík trollů.

Šestikilometrový majstrštyk silničářů – jedenáct dech beroucích serpentin – se vine po úbočí horských velikánů zvaných Biskup, Královna a Král a 180 metrů vysokého vodopádu Stigfossen.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Tradiční barevné domečky

Trollové milují temnotu, a pokud na ně dopadne sluneční paprsek, promění se v kámen. Není divu, že si tak oblíbili Trollvegen (Stěnu trollů), výchozí bod putování k Trollímu žebříku. Sluneční paprsky sem vydatně dosáhnou jen chvíli při východu nebo západu slunce – a to jen ve vrcholícím létě.

Nejvyšší vertikální skálu v Evropě (1100 metrů) s pozoruhodným převisem pokořil až v roce 1965 tým norských a britských horolezců. Nedosti na tom – v roce 1980 Fin Tim Jorma Oster jako první skočil dolů padákem. Po sérii smrtelných úrazů úřady tento adrenalinový sport jeho následovníkům zatrhly.

Než vyrazíte vzhůru po Žebříku trollů, vyplatí se zastavit a především složit hlavu v kempu stejného jména.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

„Prarodiče tu měli farmu, kde poskytovali lidem přístřeší a stravu. V roce 1936, kdy po osmi letech stavby král Haakon VII. otevřel Trollí žebřík, sem začali vozit turisty. Kráčím v rodinných šlépějích,“ vysvětluje Edmund Meyer, majitel kempu, jímž ročně projde 40 tisíc hostů a kde si můžete pronajmout chatku nebo postavit stan.

Upil se kvůli sedmi sestrám

O příběhy není nouze ani kolem Geirangerského fjordu, nejpodmanivějšího v celém Norsku. Je to 16 kilometrů dlouhý a 360 metrů hluboký jazyk zakousnutý do pevniny.

Když se trajekt rozvážně prokousává vodní hladinou obklopenou divokou, drsnou přírodou, pochopíte, proč prospekty některých cestovek hovoří o léčbě Norskem.

Vodopády kolem fjordu se jmenují Sedm sester, Nevěstin závoj nebo ten ve tvaru lahve Nápadník či Pijan. Místní sedlák se prý postupně neúspěšně ucházel o každou ze sedmi sester, jejichž rodina žila v sousedství. Přišel z toho o rozum a začal se dívat na dno sklenkám s pálenkou.

Přehlédnout nemůžete ani ruiny opuštěných farem, které zde postavili přímo fanaticky optimističtí sedláci. Podnebí nad vnitrozemskými fjordy bývá mírnější než ve „zbytku“ země. Farmáři chovali nejen kozy, krávy a koně, ale pokoušeli se na březích fjordů pěstovat jablka a broskve.

Foto: TJ, Právo

Na jednom ze statků slavil v roce 1993 norský královský pár stříbrnou svatbu. Panovník Harald V. a královna Sonja přiletěli vrtulníkem, ale hosté museli vylézt vzhůru po žebřících poté, co je na lodích proškolili specialisté ze zásahového komanda norské armády.

Mimochodem, žebříky používali i sedláci. Vytahovali je nahoru pokaždé, když se k nim fjordem blížili výběrčí daní.

Za vším hledej ctižádost umanutého norského sedláka. Oskar Rom totiž hodně slyšel o nálezu vikinské pohřební lodě u Gokstadu poblíž fjordu u Osla, tehdy ještě Christianie, v roce 1880. Bylo kolem toho tolik slávy a rozruchu, že to snad ještě svět neviděl. Ve volných chvílích začal farmář kopat i na svém pozemku statku u Osebergu.

Objevil pár věcí, o nichž se domníval, že by mohly zajímat archeology. Osmého srpna 1903 vyrazil do Christianie, aby se pochlubil profesionálovi – Gabrielu Gustafsonovi. Ten se o dva dny později do Osebergu vydal osobně.

Za rok už Gustafson nepochyboval o tom, že narazil na zlatou žílu. Na archeologický poklad, který ve dvacátém století jen tak něco netrumflo – snad jen odkrytí hrobky egyptského faraona Tutanchamóna.

Válečníci předvedli precizní řemeslo

„Dubové vikinské plavidlo odpočívalo v Osebergu od roku 834 v nepropustném jílu, skvěle zakonzervováno. Mohylu dávno před Gustafsonem objevili vykradači hrobů a odnesli zlato a stříbro. To ostatní se dochovalo v dokonalém stavu. Kůže, dřevo a látky,“ vysvětluje Petr Burian, majitel CK Periskope a znalec severní Evropy.

Když se rozhlížíte po Muzeu vikinských lodí na poloostrově Bygdöy v norské metropoli, váš zrak nejspíš spočine na honosném oseberském pohřebním plavidle. Díky plochému dnu se dokázalo prosmýknout ústími řek a dalo se snadno přenášet. Postavili ho mezi lety 815 až 820, široké bylo pět a dlouhé 22 metrů, pohánělo je patnáct párů vesel. Nesloužilo k dobyvatelským výpravám, ale spíš k zábavním vyjížďkám. Na poslední cestu se vydalo jako pohřební loď ženy vikinského náčelníka.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Ve vikingském muzeu si můžete prohlédnout dochovalou dubovou loď.

Královna dostala na cestu do Valhally, obdoby křesťanského nebe, nádherně vyřezávané sáně a vědra z tisového dřeva, ale i zemědělské nářadí.

„Překvapí vás precizní až filigránská práce – tedy dovednosti, jež Vikingům, zpravidla líčeným jako krvežízniví nájezdníci, nebývají připisovány,“ podotýká Petr Burian.

Rituální vražda, nebo matka a dcera?

Kromě asi padesátileté ženy se v hrobce našla přibližně dvacetiletá dívka. Historici mají za to, že otrokyni nebo dvorní dámu zabili, aby doprovodila svou paní na cestu na věčnost.

Rady na cestu

Jak se tam dostat

Cesta autem je příliš dlouhá, a máte-li dovolenou týden či deset dní, je lépe vybrat si z nabídky cestovky. Ta mj. poskytne i průvodce. Z Prahy do Osla i do Trondheimu létá norská nízkonákladová společnost Norwegian.

Měna

Norsko si zachovalo vlastní měnu, norské koruny. Ceny v obchodech jsou většinou stejné jako u nás. Až na to, že norská koruna je jako tři naše (přesně 3,37). Všude se dá použít karta.

Alkohol

Prodává se jen ve státem provozovaných obchodech, tzv. Vinmonopolet. Ty mají omezenou otevírací dobu (Po – So) a najdete je převážně ve městech. Stát alkohol značně zdaňuje, a proto je velice drahý. V běžných obchodech koupíte pouze pivo s nízkým obsahem alkoholu a nealkoholické víno.

Stravování

Skandinávie nepatří mezi oblasti s vyhlášenou kuchyní, ale to neznamená, že se zde člověk nemůže dobře najíst. Vařené brambory a malé kulaté masové, eventuálně rybí karbanátky, často v rajské omáčce, sekaná s kyselým zelím, ryby v různých obměnách (hlavně losos a mořský pstruh) atd. Strava je bohatší na zeleninu, než je u nás zvykem.

Počasí

Skandinávské počasí je podobné našemu, teploty jsou v průměru o několik stupňů nižší než u nás, na pobřeží a návětrných stranách hor více a častěji prší.

Téměř neustále pofukuje, voda ve všech skupenstvích k místnímu počasí patří. Díky tomu nespatříte totéž místo dvakrát stejně – vždy bude v jiném počasí.

Suvenýry

Nejpopulárnější jsou figurky trollů (60–160 NOK), vlněné svetry (300–500 NOK dle kvality).

www stránky

V roce 2006 se šéf muzea Arne Emil Christensen pokusil zprostit Vikingy viny za rituální vraždu. „Chtěli jsme porovnat DNA obou žen. Pokud by se shodovalo, mohlo jít o matku a dceru, které třeba mohly zemřít na stejnou nemoc. Bohužel nám náš záměr zhatil nedostatek materiálu k analýze,“ připustil s lítostí.

Reklama

Související témata:

Související články

OBRAZEM: Výlet do Norska, země fjordů

Mezi nejkrásnější a nejméně obydlené části Norska patří severní provincie Finnmark. Vedle množství fjordů mohou návštěvníci obdivovat i drsnou krajinu...

Zlatou cestou norskými fjordy a horami

Bílý obláček se zachytil o skalní štít, natrhl se a jako zplihlé prostěradlo splynul na skálu. Vláha, kterou nesl, stékala po skalní stěně. Než se dostala...

Výběr článků

Načítám