Hlavní obsah

Norské adrenalinové vyhlídky na skalním útesu, uvízlém kamínku i vytáhlé plošině

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Choutky turistů neznají meze. Jednou jsou to mořské hlubiny, jindy je touha za poznáním vede do obrovských výšek, kde se většině z nás točí hlava. Podívejte se na přírodní skalnaté vyhlídky, které patří mezi nejvyhledávanější turistické vrcholy v Norsku. Jedno mají společné - rozhodně nejsou bezpečné.

Článek

Preikestolen

Odvážní turisté posedávají na okraji skalního útesu vysokého 604 metrů. Preikestolen (Kazatelna) láká sto tisíc lidí ročně na adrenalinový okamžik. Mnoho cestovatelů si jednoduše užívá nádherný výhled do okolí z plošiny velké 25 na 25 metrů, ale na samotný okraj si sedají jen ti nejodvážnější.

Ačkoliv je vyhlídka nebezpečná, není na ní instalované žádné zábradlí kvůli tomu, aby se nezničila přírodní krása útesu. I když tam nejsou žádné zábrany, nikdy nedošlo k žádnému neštěstí, napsal internetový server The Sun.

Foto: Profimedia.cz

Preikestolen

Brit Greg se vyšplhal na horu už několikrát. "Když stojím nahoře, je to nádhera, ačkoliv jsem se nikdy nepřiblížil k okraji. Nejblíž jsem byl, když jsem ležel na zemi a jen nepatrně vykoukl hlavou přes okraj, i když jsem se musel hodně přesvědčovat. Nakonec jsem jen vytáhl fotoaparát a udělal alespoň pár snímků," popisoval svůj zážitek Greg.

Obrovský útes vznikl během doby ledové před 10 000 lety táním ledovce, kdy voda znovu zamrzla a popraskala, horniny tak získaly své charakteristické hranaté rysy.

Kjeragbolten

Další přírodní div a adrenalinový cíl pro turisty je Kjeragbolten - kamínek, který uvízl mezi dvěma skalami hory Kjerag (Kiragg) na konci Lysefjordu u městečka Forsand. Kjerag v nejvyšším místě dosahuje 1110 metrů, ale všichni turisté míří jen do výšky 984 metrů k balvanu Kjeragbolten.

Foto: Profimedia.cz

Kjeragbolten

Výstup je náročnější, trvá asi dvě a půl až tři hodiny. Doporučuje se vyrazit z turistického centra Øygardstølen. Místo se také stává cílem milovníků base jumpingu, kteří z něj skáčou dolů. Již několik osob zde zahynulo.

Trolltunga

Možná, že se u Trolltungy inspirovali tvůrci kreslené pohádky Lví král. Visutá skalní plošina vyzývá k řečnickým projevům. Její název v překladu znamená trolí jazyk. Skalistá police měří na délku 350 metrů, najdete ji v horách Skjeggedal u města Odda ve výšce 950 metrů nad mořem.

Foto: Profimedia.cz

Trolltunga

Turisté se sem dostávají hned třemi způsoby. Buď po 3000 schodech, po ferátách nebo na kole po hřebenech. Samotná túra zabere okolo osmi až devíti hodin i s cestou nazpátek. Túra je dlouhá asi 20 kilometrů a vyšplhá se až do výšky 800 metrů.

Reklama

Související články

Deset nejlepších destinací pro rok 2012

Chcete se na budoucí dovolené vyhnout turisticky známým cílům? Neradi byste propásli jedinečné oblasti? Server Lonely Planet přinesl deset nejlepších...

Putování za hvězdami v zemi nikoho

Kvůli velkému světelnému znečištění si mnozí z nás jen matně vybavují, jak vypadá obloha posetá hvězdami. Fotograf Brad Goldpaint se s tím nechtěl smířit...

Výběr článků

Načítám