Hlavní obsah

Deset nejlepších destinací pro rok 2012

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete se na budoucí dovolené vyhnout turisticky známým cílům? Neradi byste propásli jedinečné oblasti? Server Lonely Planet přinesl deset nejlepších cestovatelských tipů na příští rok, kam patří Sicílie, kterou chtějí Italové spojit s pevninou, dosud turisticky neobjevené oblasti Indie, Kanady či Francie, ale i Mayská stezka, jejíž tvůrci vytvořili kalendář jen do roku 2012.

Foto: Profimedia.cz

Maják na pobřeží Walesu ve Velké Británii

Článek

1. Pobřeží Walesu, Velká Británie

Jedna z nejkrásnějších procházek na světě je ta podél pobřeží ve Walesu. Skalnaté útesy a zákoutí, hluboké skuliny střídající se s ústími řek a písečnými plážemi. Například tamější pláž Barafundle je považována za nejkrásnější v celé Británii. Vyznavače pěší turistiky možná potěší, že právě zde mají příští rok dokončit 1377 kilometrů dlouhou stezku podél pobřeží a majestátních britských hradů.

Foto: Profimedia.cz

Skalnaté útesy, zákoutí, hluboké skuliny se střídají s ústími řek, písečnými plážemi. Pláž Barafundle

Foto: Profimedia.cz

Skalisté pobřeží Walesu ve Velké Británii

2. La Ruta Maya, Střední Amerika

Odkud pocházeli Mayové a kam zmizeli, stále přesně nikdo neví. Ale dochovaly se nám jejich lékařské, matematické a astronomické poznatky. Starověká Mayská říše byla velmi vyspělá. Chrámy stavěli po vzoru hvězd a vytvořili také komplexní 13měsíční lunární kalendář, který končí právě 21. prosince 2012. Příští rok tedy máte nejvyšší čas podívat se na zdejší Mayskou stezku, která se táhne přes Yucatan Peninsula a Chiapas v Mexiku, Belize, přes Guatemalu a Honduras.

Foto: Profimedia.cz

Mayský palác v archeologické lokalitě Palenque v mexickém státě Chiapas.

3. Severní Keňa

V tipech nesmí chybět ani africký kontinent. Jen málo regionů Afriky nabízí tak mimořádnou přírodu: lávové pouště, mlhou zahalené hory obývané slony, pusté ostrovy, po kterých se plazí ještěrky podobající se vyhynulým dinosaurům, akátové lesy plné divoké zvěře a mnoho dalšího.

Jednoduše jde o místo neuvěřitelných dobrodružství. Příští rok je výzvou pro ty, kteří chtějí vidět tradiční Afriku s jejími bahnitými a zaprášenými cestami. Pokud toužíte po velké africkém dobrodružství se vším, co k tomu patří, rozhodně víte, kam vyrazit.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Přírodní rezervace Tsavo ve východoafrické Keni se často označuje za zemi červených slonů.

4. Arunáčalpradéš, Indie

Šangri-la je podle starodávných legend mystické, harmonické údolí v Himalájích (podobně jako v křesťanství ráj) nebo také popis Jamese Hiltona, který napsal roku 1933 román Poslední Horizont. Popisuje Rajskou zahradu na Zemi, místo oplývající medem a strdím - skryté Himalájské údolí, kde nikdo nezestárne a zůstává stále krásný.

Jedním z posledních méně známých údolí je Arunáčalpradéš, místo, které by mohlo být bájnou Šangri-lou. Leží na hranicích s Bhútánem, Tibetem a Barmou. Jde o jedinečné místo, kde se střetávají různé kultury, klima i rysy krajiny.

Foto: Profimedia.cz

Buddhistický klášter Tawang v indické Arunáčalpradéši

5. Hvar, Chorvatsko

O Chorvatsku říkají námořníci, že má nejkrásnější pobřeží v Evropě. Dalmatský ostrov Hvar patří mezi nejoblíbenější chorvatská letoviska. Místní tvrdí, že slunečných dnů je tam více než na francouzském Azurovém pobřeží, a když koncem června rozkvete na kamenitých stráních levandule, je její vůně cítit po celém ostrově.

Navíc nabízí krásné výhledy na moře, malebné soutěsky, polo opuštěné vesničky, ale i příjemné hotely. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Maják na ostrově Hvar

6. Sicílie

Messinská úžina odděluje Sicílii od pevniny už celou věčnost. Rázovitý ostrov tak žije vlastním tempem. Místní se s horkem vyrovnávají po svém. Hodinu po poledni všeho nechají a do půl páté odpočívají.

Ráz specifického ostrova by ale mohl změnit fakt, že ho chce bývalý premiér Silvio Berlusconi spojit s pevninou. Propaguje kolosální, 3,3 kilometru dlouhý most s věžemi připomínajícími mrakodrapy. Zda se tak po jeho demisi ale opravdu stane, to není jisté.

Foto: Profimedia.cz

Isola Bella na sicilském pobřeží

7. Pobřežní provincie, Kanada

Kanadské Pobřežní provincie - Nové Skotsko, Nový Brunšvik a Ostrov prince Edwarda - oplývají typickou příjemnou atmosférou rybářských vesniček s šindelovými střechami, s majáky na útesech, rybími restauracemi, klasickými sýrárnami a především s nádhernou krajinou. Příští rok si tam budou připomínat 100leté výročí od ztroskotání Titaniku.

Foto: Profimedia.cz

Maják na Ostrově prince Edwarda

8. Nový Zéland

Nejdobrodružnější adrenalinové "hřiště" na světě, kde nabízejí venkovní aktivity po celý rok, najdete na Novém Zélandu. Vysoké hory, jezera a stejně tak i národní parky nabízejí nepřeberné množství aktivit.

Rozhodně nejde jen o neobyčejnou vysokohorskou scenérii. Kde jinde můžete jít dopoledne lyžovat a odpoledne si zajít na golf nebo jezdit na vodních lyžích? Při túrách můžete pít vodu přímo z potoka, můžete vyzkoušet i rafty na divoké vodě, paragliding, ochutnávat výborné tamější víno a mnoho dalšího.

Foto: Profimedia.cz

Přístavní město Queenstown na Novém Zélandu

9. Borneo

Borneo je tropický ostrov, o který se dělí státy Malajsie, Brunej a Indonésie. Východní státy Sabah a Sarawak a indonéský ostrov Kalimantan se chlubí světově nejstarším deštným pralesem na světě, s místním třetím nejvyšším vrcholkem a destinací pro nejlepší potápění na světě.

Foto: Profimedia.cz

Jeskyně v deštném pralese na Borneu

10. Poitou-Charentes, Francie

Francie je oblíbenou evropskou destinací řady turistů. Pokud ale hledáte místo dosud turisty nenarušené a skrývající neposkvrněnou Francii, podívejte se do regionu Poitou-Charentes. S poklidnými okreskami táhnoucími se okolo pruhovaných kopců, které jsou elegantně učesané ve směru, který určují lány vinic a divoké písečné pobřeží s ostrovy zahalenými v mlze, to je Atlantské pobřeží, kde se Francouzi vrací k přírodě.

Je to ideální místo pro rodinnou dovolenou, kde můžete zpomalit a relaxovat. Jezdit na kole, nebo jen tak lenošit. Město La Rochelle pomalu začínají objevovat nízkonákladové letecké společnosti, proto byste neměli s výletem otálet.

Foto: Profimedia.cz

Region Poitou-Charentes

Reklama

Související témata:

Související články

Deset nejnebezpečnějších měst na světě

Kolikrát cestujete prstem po mapě a říkáte si, to bych chtěl vidět. Ale strach o vaši bezpečnost vám nedovolí vyjet za krásnou přírodou či pěknými památkami do...

Výběr článků

Načítám