Hlavní obsah

Interiér domu zalévá spousta denního světla, přestože je na stíněném pozemku

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postavit rodinný dům na parcele, kterou z větší části stíní nedaleko stojící šestipodlažní budova, není právě jednoduchým úkolem. Japonští architekti ze studia Katsutoshi Sasaki + Associates si ale nakonec poradili a rodině svého klienta navrhli obydlí, jehož interiér se přímo koupe v záplavě denního světla. Stavba má neobvyklý asymetrický tvar i zajímavé uspořádání vnitřku.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates (14x)

Nedostatek světla na pozemku si vyžádal asymetrický tvar budovy.

Článek

Aby to bylo ještě náročnější, stínící vysoká budova stojí na jih od pozemku, kde měl dům vyrůst. Architekti proto navrhli projekt domu tak, aby jeho jižní část byla nižší, zato severní je dvoupodlažní, takže může zachytávat daleko více světla, a to pak v interiéru důmyslným způsobem distribuuje do celého domu.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Podlouhlá chodba vedoucí od vstupních devří napříč celým domem, slouží jako přechodová zóna mezi exteriérem a interiérem. Proto má také jen betonovou podlahu a nikoli dřevěnou.

Jedním z charakteristických rysů domu a zároveň prvků, které architekti vymysleli pro rozšíření světla do celého domu, jsou přepážky ložnic tvořené pouze dřevěnými mřížemi z vodorovně orientovaných latí.

Takové polostěny slouží spíš jen jako žaluzie, tj. je skrz ně částečně vidět, ale prudké přímé sluneční světlo předávají do interiéru v příjemné difúzní podobě.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Pohled z kuchyně do obýváku

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Na obývací pokoj navazuje zóna vyhrazená pro práci a studium.

Vlastní uspořádání zón domu není nijak neobvyklé v porovnání s běžnými stavbami. Přízemí slouží jako klasická společenská oblast, kde je nejblíže vchodu umístěn prostor spojující jídelnu, kuchyň, obývací pokoj i studovnu.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Většina světla v domě přichází z horního podlaží.

Druhý konec přízemí domu je vyčleněn pro hlavní ložnici. Středová část je pak využita jako sanitární blok - je zde koupelna, toaleta a prádelna. K tomu všemu se ovšem podařilo vměstnat i malou vnitřní zahradu.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Interiérová zahrada v přízemí.

Podstatnou část přízemí tvoří ovšem dlouhá chodba sahající přes celou délku domu. Slouží nejenom jako velká herna, ale zároveň jako přechodový prostor mezi exteriérem a interiérem.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

V hlavní ložnici nechybějí na zemi tradiční rohože.

Horní podlaží je výrazně užší než přízemí, neboť nad společenskou a sanitární zónou a stejně tak nad ložnicí majitelů domu je střešní terasa.

Interiérová zahrada není uzavřena střechou natěsno, je jen zakryta. Toto zakrytí slouží i jako stolek pro eventuální venkovní stolování nebo jen hraní dětí.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Jednotlivé místnosti horního podlaží neleží ve stejné rovině.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Ložnice nejsou od zbytku domácnosti odděleny plnými stěnami, ale jen mřížemi propouštějícími dál do interiéru světlo.

Jedinými místnostmi v horním patře jsou tři nestejně vysoko uložené ložnice. Každá z nich nabízí svému obyvateli různé množství prostoru.

Zatímco do centrální se vejde kromě lůžka i psací stůl s úložným prostorem na šatstvo, zbývající dva pokoje mají už volného místa méně.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Dům působí příjemným protepleným dojmem.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Možnost vidět ze svého pokoje na ostatní členy rodiny je něco, co malé děti ocení.

Dům, jenž stojí ve čtvrti Yamanote města Toyota v prefektuře Aiči, je čistokrevnou dřevostavbou. Na pozemku o výměře 245 m2 zabírá plochu o velikosti 82 m2. Celková plocha podlah, již nabízí k využití svým majitelům, je pak 111 m2.

Exteriér upoutá sněhobílou fasádou a příjemnými, čistými liniemi. Také interiéru vládne především sněhobílá výmalba stěn, již ovšem doplňují a proteplují prvky ze světlého dřeva v přírodní barvě.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Střecha nad společenskou zónou domu slouží jako venkovní terasa.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Zastřešení interiérové zahrady mohou majitelé využít i jako stolek pro venkovní stolování.

Foto: Katsutoshi Sasaki + Associates

Dispozice domu. Přízemí je znázorněno dole, horní patro nahoře.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:
Aichi

Související články

Výběr článků

Načítám