Hlavní obsah

Zahrada se stala jeho koníčkem. Rozšiřuje ji stále dál

Novinky, nes

Na zahradě pracuje od roku 2012. Jak říká, všechno to začalo multikárou říčního písku a plochou o rozměrech 6 × 4 metry. Zatím má na zahradě tři nákladní auta štěrku a písku, plus velké balvany, které skládalo šest lidí. Také náš čtenář Miroslav z Prostějovska se kdysi zamiloval do japonských zahrad a svůj sen si před čtyřmi lety začal plnit.

Foto: Archiv čtenáře (20x)

Majitel svou japonskou zahradu neustále rozšiřuje.

Článek

V současnosti má Miroslavova okrasná zahrada na délku zhruba 25 metrů a na šířku deset. Z celé zahrady o výměře 45 × 20 m tedy zabírá větší část. Přesto zbylo ještě místo na skleník a dva ovocné stromy – broskev a nektarinku.

Foto: Archiv čtenáře

Na zahradě zbylo dost místa pro skleník a dva ovocné stromy.

Foto: Archiv čtenáře

Současný stav zahrady

Foto: Archiv čtenáře

Jedle korejská (abies koreana)

„U japonských zahrad nezáleží na prostoru, je to miniaturizace podob. Navíc jich je několik druhů, od čajových odpočinkových po zenové atd. Vždy to musí být v člověku, jak to vidí a cítí. Abych pravdu řekl, čerpám z ní pozitivní energii, odbourávám stres,“ pochvaluje si nadšený majitel a zároveň dlouholetý bonsajista.

Foto: Archiv čtenáře

Dolní část zahrady

Foto: Archiv čtenáře

Sedmnáctiletý jalovec čínský (juniperus chinensis)

Foto: Archiv čtenáře

Bambusová vodní hra

Víte, že?
Japonské slovo bonsai (někdy nesprávně vyslovované jako „bonzaj“) se skládá ze dvou výrazů. Bon znamená miska a sai značí strom, nebo také zasadit. Bonsai tedy neznamená nic jiného než strom pěstovaný v misce.
Foto: Archiv čtenáře

Pramen jendoho z jezírek

Foto: Archiv čtenáře

Jeden z Koi kapříků

Foto: Archiv čtenáře

Převislý smrk je starý již 32 let.

Bonsajím se čtenář věnuje už několik dekád a za tu dobu vytvořil nádhernou sbírku stromků. Společně s nimi se před čtyřmi lety přestěhoval do domku po babičce své ženy a umístil je na zahradu.

„Věnuji se více stylům, mám stromky tvarované v šikmém stylu, volně vzpřímené, polokaskádu, ve stylu koštěte i v literátském stylu a strom ve skále. Používám prvky čínského stylu, mám bonsaje Jamadori, tj. stromy získané z hor,“ vypočítává s nadšením Miroslav.

Foto: Archiv čtenáře

Zelkova čínská je stará 25 let.

Foto: Archiv čtenáře

Metasekvoje čínská dosáhla věku 14 let.

Foto: Archiv čtenáře

Kdoulovec japonský v lososové barvě

Chloubou mezi zhruba padesátkou bonsají je nepochybně smrk převislý, starý 32 let. Všechny stromky přitom Miroslav ponechal v miskách, jen je zapustil do země.

Foto: Archiv čtenáře

Miniaturní varianta pivoňky čínské

Foto: Archiv čtenáře

Větší jezírko při napouštění

Foto: Archiv čtenáře

Skalník, styl koště, stáří 12 let

Už rok po zřízení zahrady vybudoval majitel první jezírko. Mělo objem cca 3000 litrů, ale jak sám přiznává, dlouho si s ním nevystačil. Loni proto přidal ještě jedno. Je třikrát větší a chová v něm tucet kapříků Koi. V malém jezírku zůstalo pár kapříků Tosai, kteří jsou potomky těch, kteří plavou ve větším.

Foto: Archiv čtenáře

Jedním z častých prvků japonských zahrad jsou kamenné pagody.

Foto: Archiv čtenáře

Větší jezírko při osazování

Miroslav plánuje okrasnou zahradu ještě trochu zvětšit. „Manželce jsem už opatrně sdělil, že se zahrada bude rozšiřovat o pár metrů dále, ať můžeme přidat další bonsaje. Chtěl bych také ještě zasázet bambusové miniháje. Žena k tomu původně neměla vztah, ale je na ní vidět, že ji zahrada těší. Relaxuje v ní, například když krmí Koi,“ uzavírá svůj dopis čtenář z Prostějovska.

Foto: Archiv čtenáře

Nově by měly přibýt do zahrady bambusové minihájky.

Foto: Archiv čtenáře

Stromek pěstovaný ve stylu strom v kameni

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Ráj lilií mají na zahrádce na Novojičínsku

Jako připomínku letošního léta nám čtenář Zdeněk z Mošnova v Moravskoslezském kraji poslal několik snímků lilií, které s manželkou pěstují u nich doma na...

Výběr článků

Načítám