Hlavní obsah

Zahradní zašívárna pro mladé je ideální způsob, jak se zbavit hluku v domě

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli také míváte občas pocit, že je toho hluku a shonu kolem vás příliš, a toužíte po nějakém tichém útočišti, je na čase začít uvažovat o nějaké drobné stavbě na zahradě. Architekti jich každý rok navrhnou desítky, a tak se stačí jen inspirovat. Jedním z takových domečků je i tzv. MetaPod, jenž navrhl newyorský designér Jerome Lewine.

Foto: Jerome Levin (9x)

Minidomek je možné na zahradě důkladně skrýt, aby se hluk zevnitř, nebo naopak přicházející zvenčí, alespoň trochu odfiltroval zelení.

Článek

Jerome řekl Novinkám, že domek navrhl tak, aby jej mohl v případě potřeby využívat dospělý člověk, ale aby udělal stejnou radost i dětem.

Jinými slovy, záleží vždy na konkrétním majiteli, jak se rozhodne minidomek zařídit a čím jej vybaví. Jako další možnosti se nabízejí pracovna, dílna, ateliér nebo třeba jen čítárna.

Foto: Jerome Levin

V interiéru je spousta světla díky velkému oknu.

Foto: Jerome Levin

Život v izolaci rozhodně nemusí znamenat odloučení se od vymožeností civilizace. V domku může být kompletní audio-video soustava, počítačové připojení, cokoli co obyvatel využije.

Stavitel konkrétního domku má k dispozici 11,6 m2 plochy, do níž autor ve vlastním případě umístil studovnu a část ponechal pro relaxaci.

Loft tvoří ručně vyrobená skládací postel z dubového dřeva. Aby se ušetřilo co nejvíce místa, je vstupní otvor osazen na zakázku vyrobenými posuvnými dveřmi.

Foto: Jerome Levin

Aby se co nejvíce ušetřilo místo, designér osadil vstupní otvor posuvnými dveřmi.

Foto: Jerome Levin

Interiér působí příjemným čistým dojmem. Veškeré kabely jsou totiž schované ve stěnách.

Minidomeček stojí v New Yorku a je primárně určený jako zašívárna pro mladé. Nepřekvapí tedy, že je vybaven veškerými moderními vymoženostmi - audio-video systémem, připojením k internetu, nechybí interkom a samozřejmě zvonek. Veškeré instalace jsou ukryty ve stěnách, aby nenarušovaly vzhled, a samozřejmě nepřekážely.

Foto: Jerome Levin

Stavba nabízí 11,6 čtverečních metrů vnitřní plochy.

Foto: Jerome Levin

V domečku je možné přespávat na posteli, která tvoří loft.

Designér při návrhu domku myslel i na možnosti trvale udržitelného života, proto není problém stavbu v případě potřeby vybavit veškerými potřebnými zařízeními pro zisk a využití sluneční či jiné energie a samozřejmě do ní zavést vodu.

Foto: Jerome Levin

Přízemí

Foto: Jerome Levin

Loft

Vlastní budova stojí na sérii betonových pilířů, které jsou zapuštěné do země. Na obklady stěn designér využil panely z vláknitého substrátu, zatímco střechu pokryl asfaltovým šindelem. Podlahy jsou laminované a jako izolační materiál posloužila skelná vata.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám