Hlavní obsah

Prefabrikovaný domek pro dva možná neoslní vzhledem, ale účel splní

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madridské architektonické studio Ábaton mají čtenáři Novinek v paměti jako autory proměny staré venkovské stodoly na obytné stavení. Tentokrát přinášíme obrázky jejich nejnovějšího projektu nazvaného ÁPH80, jímž je prefabrikovaný domek pro dva.

Foto: Ábaton

Díky velkému otevření na jedné straně nemají obyvatelé uvnitř domku pocit stísněnosti.

Článek

Domek určený především pro nenáročné mladé páry zabírá plochu 27 čtverečních metrů, tedy obdélník o stranách 9x3 metry. Je tak malý, že jej lze naložit na náklaďák a odvézt prakticky kamkoli a téměř kamkoli jej rovnou postavit.

V továrně domeček vyrobí za čtyři až šest týdnů a sestaví během jediného dne. Cena činí 32 tisíc eur, tedy 824 960 korun.

Foto: Ábaton

Kuchyňský koutek

Interiér je stěnami rozdělen do tří zón: na ložnici s dvoulůžkem, obývák s kuchyňským koutem a plně vybavenou koupelnu s toaletou. Díky stěnám – na rozdíl od některých jiných minidomků nebo minibytů – nemají obyvatelé tohoto stavení pocit, že prožívají celý den v jediné místnosti.

Foto: Ábaton

Interiér domečku je plný svtěla a působí příjemným, vzdušným dojmem.

Autoři projektu jsou známí svými ohledy na životní prostředí, a tak i tento projekt navrhli tak, aby jej co nejméně zatěžoval. Jako hlavní stavební materiál domku zvolili dřevo. Je z něj kostra i panely použité na obložení interiéru. Ty jsou konkrétně ze španělské jedle.

Odvětranou fasádu s 12 cm tlustou izolací chrání plášť z cementotřískových desek.

Foto: Ábaton

Ložnice je jediným místem, které má své vlastní malé okno.

Ačkoli je tento domek novinkou, architekti mají připravené již další domečky, které s ním budou tvořit sérii. Zájemci si pak mohou v závislosti na svých potřebách a představách doplnit hlavní „minisídlo” dalšími stavbami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám