Hlavní obsah

Skládací dům pro kutily na 11 metrech čtverečních

Novinky, nes

Bylo jen otázkou času, kdy se na trhu objeví první skládací dům. Šikovný kutil si jej sestaví sám během pár dní, jen za pomoci šroubováku a své zručnosti. Firma mu přiveze všechny součásti a on pak už jen montuje a montuje, luští v návodu a chvilky dočasné frustrace střídají okamžiky nadšení, až nakonec před ním stojí hotový malý domek se vším, co se očekává.

Foto: Profimedia.cz

Stavba začíná položením základní desky.

Článek

O stavení, které britský prodejce nabízí přes internetový server věnovaný malým domkům, se tvrdí, že jeho kompletace je asi tak náročná, jako složit si doma knihovnu, kterou vám dovezli z obchodu s nábytkem.

Foto: Profimedia.cz

Poté, co stojí kostra domku a je zpevněna deskami, je čas vztyčit štíty, spojit je hřebenovým trámkem a přidat krokve.

Zdálo by se, že cena 218 tisíc korun (originálně 6500 liber) nebude právě nejlákavější, ale majitel obchodu si pochvaluje, že mu lidé mohou utrhnout ruce. Zájem mají především ti, kteří uvažují o rozšíření již stávajícího domu, ale nechtějí se finančně zruinovat. A samozřejmě o něm uvažují také lidé, kteří tak jako tak plánovali život v malém domě, jen zatím nic lépe vyhovujícího nenalezli. Velký zájem mají studenti, kteří touží po svém prvním vlastním bydlení. Jediným háčkem tak pro mnohé zůstává už „jen“ nalezení místa, kam by svůj dům mohli usadit.

Foto: Profimedia.cz

Poté, co se stavitel prokouše připevněním desítek prken na obložení, je domek už skoro hotový.

Domy v rozložené podobě sestávají z více než dvou stovek jednotlivých součástí. Jako stavení jsou dost velké, aby v nich mohl žít mladý člověk nebo dokonce i skromný pár, ale jsou dost malé na to, aby se pohodlně vešly na téměř jakoukoli zahradu. Ve většině zemí díky své konstrukci nevyžadují navíc ani stavební povolení.

Dům má izolovanou základnu o rozměrech 4,5 x 2,4 metry (10,8 m²). Nad ní je třeba nejprve vztyčit kostru a k ní pak připevnit 16 skoro dvoumetrových dřevovláknitých desek, které tvoří stěny interiéru. Šroubují se jak ke kostře, tak jedna k druhé.

Foto: Profimedia.cz

Jednou z posledních stavebních prací je vytvoření loftu na spaní uvnitř domku.

Poté, co stojí zdi domu, je čas na vztyčení štítů a jejich spojení hřebenovým trámkem. Pak se přimontují krokve, načež následuje obložení domu. K tomu slouží prkna, která se použijí jak na střechu, tak na stěny. Jako izolace slouží dřevitý materiál, jímž se vyplní prostor mezi vnitřními deskami a vnějším obložením.

V momentě, kdy stojí celý dům, je možné uvnitř připevnit loft sloužící jako ložnice a k němu žebřík. Tím jsou prakticky všechny práce na stavbě hotovy. Součástí domu je sice šest okenních rámů (lze ještě přikoupit další, včetně oken do štítů), ovšem nový majitel si je musí sám zasklít, stejně tak jako dveře.

Foto: Profimedia.cz

Po dokončení stavby domku, byť takto malého, se snad každého zmocní pocit hrdosti nad vykonaným dílem.

Podle vlastních představ si pak stavitel může dům vymalovat, položit podlahu a vybavit sprchovým koutem, toaletou, kuchyňskou skříňkou s dřezem a vařičem. Nemá-li náladu hledat někde jinde, většinu z těchto doplňků sežene u dodavatele domu.

Foto: Profimedia.cz

První noc pod vlastnoručně vyrobenou střechou obvykle rozhodne. Buď se stavitel do svého díla zamiluje, anebo se zhrozí, kudy všude do domku zatéká, nebo táhne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám