Hlavní obsah

Český pavilon pro Expo 2015 vznikne z recyklovatelných kontejnerů

Novinky, tnk

Národní pavilon České republiky na Expo 2015 v italském Miláně bude tvořit modulová stavba z obytných kontejnerů. Odborná komise architektů vybrala ve veřejné soutěži vítězný návrh s bazénem od architektonického studia Chybik+Kristof Associated Architects.

Foto: Kancelář generálního komisaře účasti ČR

Český pavilon bude návštěvníky lákat i do baru a na plovárnu.

Článek

Budovu má postavit vizovická firma KOMA Modular Construction. Stavba pavilonu, jeho údržba a demontáž bez vnitřní expozice a provozu má přijít na necelých 70 miliónů korun.

Předností je bazén, který bude jednou z hlavních atrakcí

Architekti do návrhu začlenili i vodní plochu, která bude hlavním lákadlem stavby. Bazén má hosty nabádat k odpočinku během května i letních měsíců, ve kterých se má přehlídka konat.

Foto: Kancelář generálního komisaře účasti ČR

Národní expozice bude umístěna v prvním patře stavby.

Expo 2015 má opět své originální téma, které bude zároveň celospolečenskou výzvou pro zúčastněné země. Letos zní: „Potraviny pro planetu, energie pro život“. Česká výstava pak bude mít téma „Laboratoř života“.

Země se s tímto tématem popasují v Miláně, v jednom z evropských kulturních metropolitních měst, kde se podle organizátorů expa prodá zhruba deset miliónů vstupenek na výstavy, lístků do kina nebo na koncerty.

Foto: Kancelář generálního komisaře účasti ČR

V rámci pavilonu má vzniknout i mateřská škola pro děti návštěvníků.

Vláda jmenovala generálním komisařem národní účasti na EXPO 2015 Jiřího Františka Potužníka a pověřila ho realizací první fáze projektu.

Potužník předložil odborné porotě k posouzení tři finální návrhy. Návrh od studia Chybik+ Kristof Associated Architects zaujal nápaditým využitím modulů, které umožňují snadnou stavbu i rozebrání pavilonu. Odborníci ocenili i propojení exteriéru a interiéru budovy i možnou recyklovatelnost použitého materiálu.

”Modulární architektura je v západní Evropě, Japonsku, či v Severní Americe velmi atraktivní oblastí. Svojí variabilitou a „rozebíratelností“ umožňuje stavby relativně lehce přemisťovat, měnit jejich původní uživatelské poslání nebo realizovat domy rostoucí v čase,“ uvedl Stanislav Martinec, ředitel společnosti KOMA.

Foto: Kancelář generálního komisaře účasti ČR

Soutěžní návrhy posuzovala odborná komise včetně generálního komisaře Jiřího Františka Potužníka, architektky Evy Jiřičné a historika architektury Zdeňka Lukeše.

Vítězná stavba má mít výšku maximálně 12 metrů. Její střešní terasa bude navazovat na expozici „Laboratoř života” a bude sloužit k relaxaci, nebude chybět ani restaurace se zahrádkou a výhledem na vodní kanál.

Hlavní předností pavilonu bude bazén s brouzdalištěm, převlékárnami a barem. Schodiště u bazénu má hosty dovést do expozice. Bude ale sloužit i jako místo k posezení a sledování kina. Stavba bude mít i bezbariérovou rampu. Expozici tak budou moci navštívit i tělesně postižení.

Foto: Kancelář generálního komisaře účasti ČR

Vítězný model stavby nového pavilonu.

Původně měl být český pavilon fixní stavbou. Modulové budovy jsou ale nyní v kurzu pro svou variabilitu, cenu i jednoduchost.

Nedávno z kontejnerů vznikla například v Benešově moderní mateřská školka.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám