Hlavní obsah

Nábytková kolekce od Bořka Šípka vznikla díky inspiraci starým Řeckem

Novinky, tnk

Nová nábytková kolekce s názvem Archilles od slavného skláře, architekta a designéra Bořka Šípka zaujme svým kvalitním provedením a inspirací v antických tvarech i bájích.

Foto: ČTK/Petrášek Radek, Archilles, Smart Communication

Knihovna Helena a její autor - sklář a designér Bořek Šípek

Článek

Edici interiérového nábytku navrhl Šípek pro rodinnou továrnu Jana Ficka z Chrudimi, která vytváří nábytek z dýh z celé plejády dřevin. I kolekce Archilles vznikla formou sesazované intarzie několika druhů dřev.

Inspirací se staly různé příběhy postav řecké mytologie. Podle řeckých hrdinů je nábytek také pojmenován.

Foto: Archilles, Smart Communication

Knihovna Paris v prostoru sehraje i dekorativní roli sloupu. Stolek má organicky oblé tvary po bohyni Afrodité.

Kolekce je vytvořena jako set i jako solitéry do rezidencí a velkoryse pojatých kanceláří. Vznikla v limitovaných číslovaných sériích od 11 po 99 kusů nábytku.

Foto: Archilles, Smart Communication

Skládací židle Patroklos má kubisticky ostré tvary.

V Šípkově tvorbě je vidět nejen inspirace antikou, ale i kubismem, pro který byla také typická precizní práce se dřevem a intarzií. Tu v tomto případě vyzdvihla metoda přesného laserového řezu, která umožnila perfektní zpracování dýh vzácných dřevin jako je wenge nebo africká bubinga do skvostných intarzií, zdobících tuto nábytkovou kolekci.

Foto: Archilles, Smart Communication

Stůl Priamos obsahuje dekorativní figuru na desce i pod ní.

Nábytek s rukopisem Bořka Šípka a Fickovy dílny má i vtip. Majitel knihovny Helena si může při čtení sednout na klín krásné Diovy dcery, bar je chráněn silnou náručí Agamemnónovou, originální skládací stolek Archilles má pak stejně jako v bájném mýtu věrného spojence, skládací židli Patroklos.

Foto: Archilles, Smart Communication

Bar Agamemnon a stůl Hera jsou z kvalitního dřeva.

Dřevovýroba Jan Ficek, která se specializuje na sofistikované zpracování kvalitních dýhových materiálů ze vzácných dřev, se touto kolekcí rozhodla obnovit výrobu luxusního nábytku.

Kolekce Archilles je vystavena v showroomu v 5. patře Diamond Point, budovy Allianz v Praze. Návštěvu je třeba si předem domluvit, příslušné kontakty lze nalézt na stránkách výstavy archilles.eu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám