Hlavní obsah

Čerstvé klíčky a výhonky pomáhají našemu zdraví

Právo, Adéla Taitlová

Čerstvé klíčky a zelené výhonky obsahují vitaminy, bílkoviny, minerály a spoustu dalších prospěšných látek, které náš organismus právě teď ocení. Do nakličování se může pustit každý - je to snadné a ekonomicky výhodné.

Foto: Adéla Taitlová

Fazole mungo

Článek

Při procesu klíčení vytváří semínko velké množství energie potřebné k vývoji nové rostliny, vzrůstá množství vitaminů B i C, železa, hořčíku a jiných minerálů, vznikají aminokyseliny a mastné kyseliny.

Olistěné výhonky navíc poskytují chlorofyl ceněný pro své detoxikační účinky. Co můžeme bez obav použít k domácímu nakličování?

Čočka, nebo snad jetel?

To i to a ještě spoustu dalšího. Klíční rostlinky se odlišují jednak chutí, jednak stavem, v němž se konzumují. Zatímco některé zužitkujeme hned, jak vyraší bílé klíčky, jiné necháme vytvořit zeleně olistěné výhonky (viz 5 skupin semen pro nakličování).

Foto: Adéla Taitlová

Červená čočka

Čas probuzení

Semena důkladně propláchneme, v případě nutnosti probereme. Pak je vložíme do studené vody (asi 3 díly vody na 1 díl semen) a necháme nabobtnat. Ta, co plavou na hladině, prsty ponoříme. K životu se semena probouzejí různě dlouho, záleží na druhu. Většinu z nich necháme ve vodě přes noc, ale třeba pohanku namáčíme jen 30 minut, oves se slunečnicí jednu hodinu, sezam maximálně osm hodin.

Pozor: semínka lnu, řeřichy, rokety či mizuny se po kontaktu s vodou obalují gelovitou vrstvou, proto je nepředmáčíme!

Foto: Adéla Taitlová

Klíčky několikrát denně proplachujeme čistou vodou, aby nevyschly. Pak musí dokonale okapat, jinak zplesniví.

5 skupin semen pro nakličování
1) semínka zelenin
Brokolice - svým obsahem antioxidantů daleko převyšuje všechny ostatní klíční rostliny a dokonce samotnou dospělou plodinu. Pěstuje se jak pro klíčky, tak i pro zelené výhonky. Jemně kořenitá chuť je shodná s brokolicovými růžičkami. Ředkvička - naklíčená semínka i zelené výhonky mají typickou jemně štiplavou kořenitou chuť. Zelí bílé i červené - charakteristická nasládlá zelná chuť. Červeně olistěné výhonky zpestří hezky pokrmy i barevně. Řeřicha - asi nejznámější zelené výhonky na světě. Svěží, příjemně pikantní. Sklízíme výhonky s plně otevřenými lístky. Roketa (rukola) - pěstuje se pro křupavé výhonky se zelenými lístečky ostřejší jakoby ořechové chuti. Mizuna - tato japonská listová brukev má jemnou příchuť špenátu. Sklízíme výhonky s pravými zelenými lístky.
2) olejniny
Slunečnice - šťavnatá s charakteristickou chutí. Hotová už za 1 až 2 hodiny, klíčky nemusejí být vidět. Na klíčky používáme loupaná semena, ta ve slupce pak pro pěstování zelených výhonků. Sezam - můžeme konzumovat už po 24 hodinách klíčení. Příjemná chuť. Hořčice - zelené výhonky mají o něco ostřejší chuť než ředkvička. Kromě žluté existuje ještě černá hořčice.
3) luštěniny
Hrách zelený i žlutý - semena s klíčky nepřesahujícími délku 2 cm mají příjemně osvěžující typicky hráškovou chuť. Čočka všech barev - připravena ke konzumaci do dvou dnů, jakmile se objeví klíčky. Je šťavnatá, mírně nasládlá. Fazole mungo - křupavé, oblíbené pro svěží chuť. Malí klíčenci jsou nejsladší. Tlusté, několik centimetrů dlouhé výhony bývají pro samostatnou konzumaci hořké. Fazole adzuki - mají výraznou typicky fazolovou příchuť. Červenou barvou pěkně zpestřují pokrmy. Cizrna - senzační oříšková chuť! Klíčí velmi rychle. Konzumujeme s bílými klíčky dlouhými 0,5 až 1 cm.
4) obiloviny
Pšenice - semínka s jemnými bílými klíčky. Vzcházejí do dvou tří dnů. Mají výbornou nasládlou chuť. Žito - rychle hotové a stejně chutné jako pšenice. Oves - je méně sladký než pšenice. Ke klíčení používáme pouze tzv. nahý oves, tedy ten, co nemá slupku. Ječmen - chuťově podobný ovsu. Stejně jako u něj používáme jen tzv. nahá zrna. Proso - klíčenci nemají nijak výraznou chuť, ale pokrmům dodávají čerstvost a křupavost. Pohanka - je tzv. pseudoobilovinou. Klíčí velice rychle. Nejvhodnější jsou křehká semínka s drobnými klíčky, která chutnají po oříšcích.
5) ostatní
Vojtěška (alfalfa) - velice výživná. Nijak zvlášť kořenitě výrazná, ale pokrmům dodá svěžest a křupavost. Sklízíme výhonky s otevřenými lístky. Jetel - texturou a chutí se téměř shoduje s vojtěškou. Pískavice (řecké seno) - nutričně jedna z nejhodnotnějších klíčních rostlin. Lze konzumovat od mrňavých klíčků přes krátké výhonky s prvotními žlutými lístky až po výhonky s lístky, které na světle zezelenaly. Ostřejší, později hořkne.
Foto: Adéla Taitlová

Cizrna

Pravidelná hygiena

Po nabobtnání vodu slijeme, semena propláchneme a umístíme do klíčidla ze specializované prodejny, vhodná je i obyčejná miska či sklenice. Důležitá je dostatečná cirkulace vzduchu a hygiena. Klíčidlo, ruce, voda, vše musí být bezvadně čisté. Klíčence až do doby sklizně každý den 2x až 3x proplachujeme a vždy je necháme dokonale odkapat! Nakličujeme při pokojové teplotě.

Světlo, nebo tma?

Světlo je nutné pro fotosyntézu, a ta nemůže začít, dokud se neobjeví prvotní lístky. Takže semena, která nepěstujeme pro zelené výhonky, mohou celou dobu stát v šeru. Do spíže je ale nezavíráme kvůli špatnému proudění vzduchu. Klíčky nikdy nenecháváme na slunci, jinak je uvaříme.

Foto: Adéla Taitlová

Řeřicha

Velké finále

Klíčky jsou hotové, když nám chutnají, proto je průběžně ochutnáváme. Zelené výhonky sklízíme nejlépe v době, kdy se objeví první pár nepravých lístků, později hořknou. Obaly semínek, které vlivem vlhkosti pukají, jsou jedlé a tak nevadí, když se neodplaví. Zbavit se jich můžeme tak, že klíčence ponoříme do misky s vodou a promneme mezi prsty, slupičky vyplavou na hladinu.

Zelená loučka
Řeřicha, rukola, ředkvička, zelí, mizuna, vojtěška nebo třeba pískavice, len a jetel vytvářejí během pěti až čtrnácti dnů zelenou loučku.
Semínka nasypeme do misky s vatou nebo vrstvou papírových utěrek (ta, co netvoří gelovitý obal, se vyplatí nechat přes noc nabobtnat) a nejlíp rozprašovačem zavlažíme. Při pokojové teplotě je udržujeme vlhké, nikoli mokré. Nejpozději při klubání lístečků misku postavíme na dobře osvětlené místo, jinak nezezelenají. Hotové výhonky stříháme těsně nad výsevním materiálem.Nejlepší jsou čerstvéMnožství vždy uzpůsobíme spotřebě, protože nejlepší klíčky a zelené výhonky jsou jen ty čerstvé, křupavé a šťavnaté. Přebytek ale hned vyhazovat nemusíme. Dokonale oschlá úroda v plastové dóze vydrží v lednici několik dní.Do salátu i müsliJak klíčky, tak zelené výhonky skvěle chutnají samotné. Perfektně doplňují zeleninové saláty a dresinky, ryby. Výborné jsou v polévkách, omáčkách, pomazánkách nebo jen tak na chlebu s máslem. Obilí, slunečnici a len přidáváme k vločkám se sušeným ovocem nebo do koláče.

Nikdy...

...nepoužíváme mořená semena určená k výsevu na venkovní záhony! Velký výběr semen vhodných k nakličování najdeme v obchodech zdravé výživy.

…nenakličujeme klasické ledvinovité fazole, které jsou v syrovém stavu nestravitelné a mohou způsobit zdravotní potíže!

…nekonzumujeme klíčky s plísní! Ta se objevuje zejména po nedokonalém odkapání, při velmi vysoké teplotě a nedostatečném proudění vzduchu. (Pozor, u brokolice se už v raném stadiu objevují jemňounké kořínky, které si lze s plísní snadno splést).

Reklama

Související články

Zimní výzdoba, která roste na zahradě

Inspiraci a úžasný materiál k výzdobě vánočně vyladěného stolu či terasy najdeme v naší zahradě. Právě v této době totiž nabízí štědrou nadílku suchých plodů,...

Stroje na úklid sněhu, které vás rozmazlí

Odhazování sněhu sněhovými frézami je dnes v Česku už rutinní záležitostí. Chcete-li však být při práci s nimi navíc hýčkáni a rozmazlováni, pořiďte si model...

Výběr článků

Načítám