Hlavní obsah

Svítící rostliny se staly realitou. Zatím jsou ale křehké a dlouho nevydrží

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná si vybavíte zářící rostliny z filmu Avatar. Vydávaly příjemné, ambientní světlo, měly roztodivné tvary a velikosti. To, co se zdá být pouze dílem fantazie autorů snímku, ve skutečnosti vzniká i v reálném světě. Molekulární biologové se snaží vytvořit rostliny, které samy od sebe září. První z nich je květina jménem Starlight Avatar.

Foto: Dan Saunders

Takto vypadají futuristické vize zářících rostlin v uměleckém provedení. Od reality ale rozhodně nejsou daleko.

Článek

V českém překladu její název zní Hvězdný svit Avatar. Vědecký tým společnosti Bioglow pod vedením molekulárního biologa dr. Alexandra Krichevskyho ji pojmenoval podle světoznámého filmu a zároveň podle jemné záře, jíž rostlina vydává. Ta se totiž ze všeho nejvíc podobá svitu hvězd na noční obloze.

Co je Starlight Avatar?
Nový druh zářivé rostliny byl vypěstován přenesením části genů zodpovědných za bioluminiscenci ze světélkujících mořských bakterií Photobacterium leiognathi do chloroplastů kultivovaných rostlin tabáku křídlatého, latinsky Nicotiana alata.

Alexander Krichevsky zkoumal bioluminiscenční projevy mořských bakterií a zároveň studoval molekulární biologii rostlin. Odtud byl už jen krůček k myšlence vytvoření zářících rostlin. Vědci pracující v tomto oboru slibují, že pokud by se podařilo vypěstovat dostatečně velké a silně zářící rostliny, lidstvo by získalo například „čistý“ zdroj pouličního osvětlení. A stačí si jen vybavit noční satelitní snímky planety Země, aby bylo zřejmé, o jak zásadní objev by v takovém případě šlo.

Foto: Alexander Krichevsky

Rostlina Starlight Avatar po přesazení do květináče, foceno za světla. Rostlinka vydává záři nepřetržitě, v jasném prostředí to ovšem není tolik patrné.

První rostliny, jichž se dvě desítky objeví na konci ledna na internetové aukci pro veřejnost, nemají zatím příliš dlouhou životnost - pouhé dva až tři měsíce. Vědci je uchovávají nejprve na vyživujícím gelu v průhledných kultivačních boxech, v nichž udržují 100% vlhkost a teplotu 25 až 26 °C.

Teprve ve chvíli, kdy rostlina vyroste natolik, že jí box začne být malý, přesadí ji do květináče. Pravděpodobně kvůli šoku z dramatické změny prostředí přežije tento přechod obvykle jen přibližně polovina květin. Na těch, které přežijí, je pak ale díky přístupu vzdušného kyslíku mnohem lépe vidět, jak září.

Výzkum a vývoj zářivých rostlin nemá na světě jen své příznivce, ale také odpůrce. Protože jde o geneticky upravené organismy, odpůrci se obávají o jejich nekontrolovatelné zavlečení do volné přírody. V případě současných prvních avatarů však riziko přemnožení rozhodně nehrozí. Na to jsou příliš zranitelní, a navíc vědci tvrdí, že jejich bioluminiscenční schopnosti jsou opylením nepřenosné.

Vědci neponechávají květiny na přímém slunci, ale v mírném stínu, tedy zhruba při intenzitě třetiny přímého slunečního záření. Přímé slunce by rostliny zahubilo během pár dní. V současnosti proto nejsou květiny Starlight Avatar určeny k přesazení ven na zahradu, ale pouze k domácímu pěstování.

Foto: bioglow.us

Rostlina Starlight Avatar po přesazení do květináče, foceno ve tmě.

Vědci, kteří avatara vytvořili, jsou si plně vědomi, že stojí teprve na začátku vývoje, a tak se v odhadech možností využití těchto rostlin příliš neunáhlují. Slibují, že by se v nejbližší budoucnosti chtěli zaměřit na vypěstování rostlin s více barevnými odstíny záře a především zvýšit její intenzitu. První veřejně využívané květiny by mohly sloužit k nočnímu osvětlení dvorků nebo jako orientační světla podél silnic.

V současné době probíhá výzkum zářících květin i na jiných pracovištích. K nejznámějším patří tým Antonyho Ewanse, pracující na projektu Glowing Plants: Natural Lightning with no Electricity (Zářící rostliny: Přirozené osvětlení bez elektřiny), který je financován z dobrovolných příspěvků díky kampani na serveru Kickstarter. Ti slibují prodej prvních semen zářících rostlin nazvaných Arabidopsis již v září letošního roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám