Hlavní obsah

Změny klimatu přinesou více alergií a stresu

Právo, ČTK, per, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Změny klimatu, jak o nich debatují experti i světoví politikové, budou zřejmě ovlivňovat i lidské zdraví. Podle analýzy Národního klimatického programu ČR budou Češi čelit zvýšenému riziku stresu z horka, víc je bude ohrožovat také lymská borrelióza přenášená klíšťaty.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 16.2.2018 Národní památkový ústav vydal knihu: Nádraží Ostrava - Vítkovice, Historie / architektura / památkový potenciál. Martin Strakoš.

Článek

Zvýší se také riziko vzniku alergických obtíží, mohl by jím být v budoucnosti ohrožen každý desátý až pátý obyvatel Česka.

Podle víc než dva roky staré analýzy je nutné připravit se i na dopady na zdraví obyvatel spojené se zvýšenou migrací. Globální oteplení však přinese i pozitivní změny - pravděpodobně se sníží zimní úmrtnost a sníží se výskyt klíšťové encefalitidy.

Rekord desetitisíce let

"Globální teplota povrchu Země se ve 20. století zvýšila o 0,6 stupně. To je hodně a vedra budou skutečně častější," vysvětlil již dříve Právu doktor Jan Pretel z Českého hydrometeorologického ústavu v Praze.

Podle něj v 21. století bude oteplení ještě vyšší a zdá se, že v historii posledních deseti tisíc let nebude mít obdoby. Do konce tohoto století se má oteplit o 1,4 až 5,8 stupně a v důsledku tání ledovců hladiny světových oceánů mají stoupnout o 10 až 90 centimetrů.

Jsou i prognózy už docela konkrétní pro rok 2075. Podle nich v srpnu by na našem území měla být teplota o 6 stupňů vyšší než nyní a v zimě o 3 stupně.

Nejpodrobněji zkoumali vědci dopad oteplení na alergiky. Porovnali data o výskytu pylů a plísní v ovzduší v letech 1996 až 2002 z pražské pylové monitorovací stanice s meteorologickými daty ze stanice na Karlově. Výsledky potvrdily, že předpokládaný vzestup teplot může v zimě vyústit v časnější začátek pylové sezóny. "Je možné očekávat prodloužení pylové sezóny," konstatuje zpráva.

Větší počet pylových zrn bude vyvolávat častěji alergické reakce, které se projeví alergickou rýmou, reakcemi spojivek, kůže a dechovými obtížemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Ozónová díra hrozí i středu Evropy

Rekordně nízké teploty v nejvyšších vrstvách atmosféry nad Arktidou ničí ochranný ozónový obal, za několik desítek let se tak ozónová díra může rozrůst...

Výběr článků

Načítám