Hlavní obsah

Zlozvyky, se kterými je lepší skončit před čtyřicítkou

Novinky, bok

Zdravý životní styl by měl být součástí života každého člověka, ženy nevyjímaje. Čím více zlozvyků si vypěstujeme, o to hůře se jich budeme zbavovat. Po 40. roce života se pak mohou pomalu začít objevovat jejich neblahé důsledky. Proto je nejlepší se zlozvyky, které se přímo či nepřímo podepisují na zdraví, skoncovat co nejdříve.

Foto: Profimedia.cz

Dostatečný pitný režim by měl být samozřejmostí v každém věku.

Článek

Jen málokterá žena by nechtěla vypadat i před padesátkou stejně mladě a vitálně jako ve dvaceti. Jenže ne každá toho dosáhne, a většinou za to mohou zlozvyky, které si ženy během života vypěstují, potvrzuje Heather Provinová, vedoucí wellness centra pro ženy.

„Ve dvaceti třiceti letech mají všechny ženy pocit, že budou stále krásné. Jenže každodenní rutinní zlozvyky, které si mnohé vypěstují, jim často jejich výhledy zhatí. Pokud ani blížící se čtyřicítka není pro mnohé zlomovým okamžikem, kdy se sebou začnou něco dělat, zdravotní následky se brzy začnou hlásit o slovo v podobě zvýšeného tlaku, srdečních chorob nebo třeba cukrovky,“ uvedla pro Daily Telegraph.

I když čtyřicátý rok života není považován ještě za stáří, Provinová vysvětluje, proč již tak brzy začínají projevy některých nemocí. „Je to jednoduché – současná generace je  mnohem více zatížena sedavým způsobem života a nedostatkem pohybu, než tomu bylo například před 20 lety,“ uvedla hlavní důvod.

Vědci z bostonské ženské nemocnice k tomu navíc přidali i neblahý vliv dlouhodobého vystavování se modrému světlu vyzařovanému z počítačů, tabletů či chytrých telefonů. To vše ruku v ruce zhoršuje kvalitu života a nahrává dřívějšímu nástupu různých zdravotních obtíží.

Server přinesl přehled nejčastějších prohřešků, s jejichž nápravou by ženy neměly dlouho otálet.

Nedostatek spánku 

To, že člověk ve dvaceti nepotřeboval tolik spánku a dokázal fungovat i tak bez potíží, je možná zajímavé, rozhodně ale ne bez zdravotních následků. V porovnání s moderní dobou, stejně jako telefony a počítače potřebují dobít, aby fungovaly, i lidské tělo potřebuje čas nutný k regeneraci, a to dostatečný a pravidelný.

Lidé ve věkové kategorii 18 až 65 let by si měli dopřávat sedm až devět hodin spánku denně. Čím méně hodin spí, o to víc hrozí různá zdravotní rizika, jako hypertenze, cévní mozkové příhody nebo obezita. Nedostatek spánku navíc podporuje rychlejší biologické stárnutí organismu, a ženy tak mohou vypadat starší, než ve skutečnosti jsou.

Špatné stravování 

Vyvážený a bohatý jídelníček by měl být součástí života v jakémkoli věku. Čím více bude obsahovat polotovarů a nezdravých potravin, tím více se bude postupem času neblaze projevovat na kvalitě zdraví i hmotnosti.

Diety a vynechávání jídla 

Občasný celodenní půst se může zdát skvělým způsobem, jak zhubnout. Jenže právě to je nejjistější důvod pozdějšího přejídání. Čím více diet bude žena podstupovat, tím je pravděpodobnější, že jí budou ve stravě chybět potřebné živiny.

Postupem času takové chování vede k poruchám metabolismu, které mohou dospět k rozvoji cukrovky druhého typu. Zhruba u dvou třetin dospělých je cukrovka diagnostikována mezi 40. a 64. rokem života.

„Rozhodně nedoporučuji vynechávat snídaně. Pomáhají dodat tělu potřebnou energii na celý den, navíc pravidelná a vyvážená strava pomáhá v hubnutí – ne hladovka,” uvedla gynekoložka a vedoucí relaxačního centra pro ženy Katharine Taberová.

Ignorování malých problémů 

I bez závažnější zdravotní diagnózy tělo dává čas od času najevo, když s ním není něco v pořádku. Rozhodně se tak nepatrné projevy bolesti, křečí nebo dalších náznaků nedoporučuje přecházet bez povšimnutí.

Pokud se navíc objevují častěji nebo se zhoršují, je vhodné vyhledat lékaře co nejdříve. Jen při včasné léčbě se dá téměř každý problém vyřešit.

„Je až zarážející, kolik žen například nepřijde k lékaři, i když si našly nezvyklý útvar v prsu. Často se bojí nebo stydí, tyto pocity ale nikdy nesmějí převážit nad zodpovědností za vlastní zdraví,” uvádí z vlastních zkušeností Taberová.

Dehydratace 

Voda je pro tělo důležitá v mnoha ohledech, s postupem věku o to více. Bohužel riziko dehydratace s přibývajícím věkem stoupá, a to i proto, že starší lidé mohou ztrácet některé smysly, například pocit žízně.

Žádný pohyb 

Odborníci stále dokola opakují, že pravidelný pohyb je nejlepší prevencí mnoha zdravotních potíží v budoucnu. Cvičení pomáhá posilovat svalstvo, zlepšuje metabolismus, posiluje kosti. Vědecké výzkumy také dokládají, že dostatečný pohyb zlepšuje flexibilitu, rovnováhu a celkovou pohyblivost.

To jsou právě faktory, které se s přibývajícím věkem postupně zhoršují. Proto je potřeba na ně myslet s předstihem a uzpůsobit tomu životní styl.

Nedostatek sexu 

S přibývajícími roky a narůstající dobou ve vztahu se frekvence sexuálních styků u řady lidí snižuje. Věk by ale rozhodně neměl být důvodem, proč se sexem zcela přestávat. Když už nic jiného, tak milostné chvilky prohlubují intimní pouto mezi partnery, stejně jako odbourávají nadbytečný stres.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Reklama

Související články

Zlozvyky, které přispívají k tvorbě vrásek

Vrásky dříve nebo později bez výjimky a nemilosrdně postihnou ženy i muže. Ovšem jsou určité zlozvyky i rituály, které provádíme každý den a kvůli nimž si...

Jak se zbavit zlozvyků

Existuje pět účinných rad, jak skoncovat se zlozvyky všeho druhu. Odborník v nich v podstatě radí, že je nejdůležitější řádná příprava a přesvědčení, že...

Výběr článků

Načítám