Hlavní obsah

Zlozvyky mohou být zdraví prospěšné

Novinky, bok

Snad každý rodič odmalička nabádá své dítě, že některé věci se prostě nedělají, alespoň ne na veřejnosti. Taková doporučení si pak nejeden člověk s sebou nese i do dospělosti a snaží se svých nešvarů co nejvíce vyvarovat. Možná tak bude překvapením, že mnohé ze zakazovaných zlozvyků jsou zdraví prospěšné, a tudíž bychom je neměli nadměrně omezovat.

Foto: Profimedia.cz

Okusování nehtů není zrovna estetickou záležitostí.

Článek

Nějaký ten zlozvyk máme všichni. Některé se dají přejít s úsměvem, nad jinými zůstává rozum stát.

Vedle toho také existují různé tělesné projevy, které se nehodí z hlediska slušného vychování provádět na veřejnosti (plivání, říhání atd.). Podle odborníků to ale rovnou neznamená, že jsou takové projevy k ničemu. Naopak mohou být našemu organismu prospěšné, i když některá vysvětlení jsou poněkud zvláštní.

Přehled největších zlozvyků a jejich zdravotní význam (možná poněkud kontroverzní) sestavil server Daily Mail.

Kousání nehtů 

Kousání nehtů trápí děti i dospělé a mnozí si s ním neumí poradit. Pro spoustu z nich to představuje téměř celoživotní boj. Jak ale tvrdí imunoložka Hilary Longhurstová, i na takovém "zápolení" se dá najít něco pozitivního.

"Nejsou-li vaše ruce naprosto špinavé, může to naopak v jistém pohledu posílit imunitní systém," uvedla odbornice.

Vysvětlení je jednoduché. Imunitní systém člověka si v podstatě dělá "poznámky" o hrozbách, s kterými přišel do styku, a také o boji s nimi. Pokud se určitá hrozba objeví vícekrát, imunitní systém už pak automaticky zareaguje vhodným způsobem, aby problém vyřešil.

Kousáním nehtů se tak lidé vystavují malému množství potenciálních hrozeb, na které se organismus naučí reagovat a je tak odolnější.

Říhání, krkání

Nejeden rodič učí svého potomka, že hlasité říhání (především ve společnosti) je velmi neslušné. To je sice pravda, ale bránit se hlasitému říhnutí (alespoň doma) také není vhodné. Hluboké zvuky i samotný "úkon" totiž podle odborníků pomáhají chránit organismus před poškozením žaludečními kyselinami.

Jednoduše řečeno, při říhání se z těla uvolňuje plyn vytvořený v žaludku z různých směsí. Při jeho nadměrném nahromadění to může vést i k tzv. refluxu. Zadržování zmiňovaných projevů za každou cenu se tak nedoporučuje.

Křupání kloubů

Jsou zvuky, které jsou pro většinu lidí naprosto nesnesitelné. Mezi takové patří například i praskání či úmyslné křupání klouby.

"Někteří lidé jsou přesvědčeni, že časté křupání kloubů je ničí, to ale nemá na jejich kvalitu vliv. Možná spíše naopak, křupáním mohou být vaše klouby pružnější," vysvětluje revmatolog Chris Edwards ze Southampton General Hospital.

Plivání 

V dnešní době bohužel nic výjimečného. Jdete po ulici a kousek před vámi si někdo odplivne. Pokud vás přitom netrefí, může to být jen nepříjemný zážitek. I když to bezpochyby opět odporuje dobrým mravům, i tady platí, že je to prospěšné.

"I když je to opravdu neslušné, uvolnění slin nám pomáhá snadněji dýchat. Jedním z příkladů je cvičení, kdy se v ústech tvoří větší množství slin," uvedl John Dickinson, lektor cvičení a fyziolog na univerzitě v Kentu.

"Běžně dýcháme převážně nosem. Při takovém dýchání se stihne vzduch ohřát, také je vlhčí, a tak tělo absorbuje kyslík efektivněji. Při cvičení ale dýcháme převážně ústy, abychom dostali do těla při zvýšené námaze co nejvíce vzduchu. Takto vdechovaný vzduch ale není ohřátý nebo zvlhčený. Když dosáhne zadní strany krku, buňky zde umístěné se aktivací a tvorbou slin snaží zamezit případnému zánětu. Nahromadí-li se slin určité množství, mohou začít vadit při dýchání, je proto dobré se jich nějak zbavit," dodal Dickinson.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám