Hlavní obsah

Zhoubný nádor kůže trápí i mladé lidi

Právo, Karolína Kykalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhoubný kožní nádor - melanom - se v současné době vyskytuje nejen u starších, ale i u mladých lidí. Právě proto je pravidelná kontrola pokožky důležitá a také odborníci ji doporučují.

Článek

Zda se s kůží něco děje, zjistíte jednoduše pomocí testu podle prvních písmen abecedy. A (asymetry) označuje nepravidelnost znaménka,  B (border) nepravidelné okraje,  C (color) nepravidelné zbarvení, D (diameter) průměr větší než 6 mm a E (evaluation) změna, náhlý nárůst.

Jestliže u znaménka, které jsme již měli, zjistíme změny alespoň u dvou z pěti uvedených písmen, musíme vyhledat kožního lékaře. Měl by znaménko vyšetřit, a pokud je to třeba, odstranit.

Pokud kožní změny vznikly náhle, doporučuje se navštvívit kožního lékaře ihned, a to bez ohledu na to, jakou mají barvu i tvar. Dermatolog musí vyšetřit pacienta podrobněji. Prohlédne si znaménka lupou, vyšetří dermatoskopem a někde i digitalním dermatoskopem.

Nejnovější metody

Digitální dermatoskopie je totiž nejnovější metoda. Nejedná se o pouhou digitalizaci a zaznamenání dat, ale především o jejich důkladné zpracování. Zaznamenává se jejich velikost, tvar, barva, ohraničení a změny, ke kterým časem došlo. Tyto údaje se srovnávají s informacemi, které uvedl pacient a diagnostikoval lékař. Data zpracuje počítačový systém, který je zhodnotí, propočítá riziko, vyhodnotí a srovná s daty uloženými v paměti. To je velmi důležité, protože dermatoskop má v paměti uloženo několik desítek tisíc diagnóz.

Někde už se také pracuje s přístrojem microDERM, který představuje špičkovou technologii. Umožňuje rychlé určení diagnózy, objektivizaci dat a kromě toho také vše zdokumentuje. Pokud je to třeba, může lékař pacientovi ihned vytisknout, jak jeho znaménko vypadá, i výsledek vyšetření. Všechny zjištěné údaje se samozřejmě uloží v paměti počítače, proto není problém kožní změny sledovat a dále kontrolovat.

Vyšetření spočívá také v dvojí dokumentaci - jeden snímek zachytí uložení mateřského znaménka, u druhého se kamera přikládá přímo na znaménko, které přístroj ihned analyzuje. Během několika sekund vyhodnotí všechny údaje.

Tato analýza pomáhá lékařům v rozhodování, co se znaménkem udělat. Zjednoduší otázku, zda ho ponechat, či odstranit. Je dalším faktorem v boji se zákeřnými změnami, které mohou mateřská znaménka postihnout. Pro kvalitní prevenci a vyšetření je ale nutná nejdůležitější podmínka - k lékaři se musíme dostavit včas.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám