Hlavní obsah

Květinový den se letos zaměří na prevenci rakoviny kůže

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Květinový den, který organizuje Liga proti rakovině a je zaměřen na prevenci zhoubných nádorů, se letos bude konat ve středu 11. května. Právu to řekl v úterý profesor Zdeněk Dienstbier, předseda ligy.

Článek

"Více než 4000 dvojic bude nabízet 700 000 kusů tradičního žlutého kvítku měsíčku lékařského, který je symbolem prevence rakoviny. Cena za květinu bude minimálně 20 korun. Věříme, že nás občané podpoří, i když chápu, že sbírek je na ulici už hodně," řekl Dienstbier.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Přispějete letos u příležitosti tzv. květinového dne?

Letos je tzv. květinový den věnován prevenci rakoviny kůže. Jak zdůraznila profesorka Jana Hercogová, přednostka dermatovenerologické kliniky pražské FN Bulovka, rakovina kůže není časté onemocnění, ale velmi rychle stoupá.

Nutnost pravidelných kontrol

"V ČR je ze 60 000 zhoubných nádorů ročně 12 000 nádorů kůže a z toho přibližně 1500 toho nejzhoubnějšího, tedy maligního melanomu," uvedla profesorka. Dodala, že právě tento nádor je smrtelný a ročně zahubí přibližně tři sta lidí. Přitom by to být nemuselo, kdyby se lidé pravidelně kontrolovali. Pokud zaznamenají změnu například mateřského znaménka, okamžitě by měli jít k lékaři.

Melanom je nesouměrná hnědá skvrna nebo uzel. Její okraje jsou nepravidelné, pigment může přecházet do okolí a barva nádoru je nejednotná. Pokud je silný do několika desetin milimetru, dá se dobře operovat, v opačném případě může metastazovat a pacienti umírají. Základní prevencí je vyhýbat se slunění, protože většinou tento nádor vzniká z opakovaného spálení kůže.

Anketa

Přispějete letos u příležitosti tzv. květinového dne?
Ano
85,4 %
Ne
7,5 %
Nevím
7,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 295 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Na boj s rakovinou lidé rádi přispěli

Ve středu se ve 350 městech České republiky konal tzv. květinový den. Deset tisíc dobrovolníků nabízelo žlutý kvítek měsíčku lékařského a lidé rádi dávali...

Výběr článků

Načítám