Hlavní obsah

Ženy ohrožuje infekce močových cest dvakrát častěji než muže

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jaře už někdy bývá teplo, ale země je ještě studená. Proto bychom na ní neměli vysedávat. Prochladnutí je jeden z častých způsobů, jak si přivodit infekce močových cest.

Článek

Ženy ohrožuje infekce močových cest dvakrát častěji než muže. „Močová trubice je u nich kratší než u mužů,“ říká gynekolog doc. MUDr. Pavel Calda, CSc., z Prahy. „Podobně jako vzdálenost mezi jejím vyústěním a konečníkem. Není proto náhodou, že většinu infekcí způsobí bakterie Eschera coli. Tu najdeme ve stolici. Brání pronikání škodlivých bakterií právě do konečníku a tlustého střeva.“

Jakmile má ale příhodné podmínky, překoná přirozenou obrannou bariéru pohlavních orgánů a močových cest, kterou tvoří hlavně laktobacily a imunitní reakce. Může k tomu dojít třeba tehdy, když žena:

  • Prochladne, je unavená nebo zažívá stresy, a zhorší se tedy její imunitní reakce.
  • Málo pije vhodné tekutiny.
  • Nedodržuje hygienu na intimních místech.
  • Často střídá partnery a libuje si v nechráněném pohlavním styku.
  • Používá diskutabilní sexuální praktiky, včetně análního styku.
  • Má sníženou imunitu kvůli zdravotním potížím.
  • Nosí tanga, u kterých se proužek látky posouvá směrem od konečníku k ženským pohlavním orgánům a močovým cestám, narozdíl od širších kalhotek atd.  Obvykle se na infekci podílí víc příčin.

Bakterie rády sladké

Vyšší riziko infekcí močových cest hrozí kuřačkám, ale také diabetikům. Těm se krevní cukr někdy vyloučí do moči. Sladké prostředí je pak ideální pro množení a růst bakterií.

Muži trpí těmito infekcemi obvykle po operacích, při kterých jim lékaři zavedou do močových cest cévku. Například po operaci prostaty. Infekci pak prodělá více než 60 procent z nich.

Největším nebezpečím je selhání ledvin

Jakmile se bakterie dostane do oblasti močové trubice, hrozí, že pronikne do močového měchýře, případně až do ledvin, což může být velice nebezpečné. Zejména u dětí, těhotných a starších osob, kterým hrozí vyšší selhání postižených ledvin nebo jejich oslabení, případně poškození.

Jak tuto nákazu rychle poznáte

„Potíže se projevují pálením a řezáním při močení,“ říká docent Calda. „Někdy se objeví zvýšené teploty a bolest v podbřišku.“

Jakmile teplota prudce vzroste a pacienta začnou pobolívat záda nebo ledviny, bývá to podle doktora Caldy signál, že infekce postoupila až do ledvin. V tomto případě je nutné, aby okamžitě navštívil lékaře.

Varovným signálem je také krev v moči. Nemusí být okem patrná. Odhalí ji až vyšetření moči. Někdy ji vyvolá jen překrvená a podrážděná sliznice, jindy mnohem vážnější potíže.

Vyšetření moči určí typ bakterie, která infekci způsobila, i její množství. Pokud lékař musí nasadit antibiotika ještě před tím, než dostane výsledky rozboru, použije taková, která likvidují nejpravděpodobnějšího původce infekce. Jakmile mu přijdou přesné výsledky, může antibiotika změnit, pokud je to potřeba.

„Důležité je, aby pacient přesně dodržoval režim užívání léků, dobral je a chorobu doléčil,“ zdůrazňuje doktor Calda. „V předepsanou dobu po skončení léčby by měl jít znovu na rozbor moči. Lékař zkontroluje, jestli léky opravdu vyhubily všechny bakterie tak, jak měly. Jinak hrozí nepříjemné opakování infekce.“   

Populární brusinky

Hodně populární se staly potravinové doplňky s extraktem z brusinek. Látky, které brusinky obsahují, komplikují bakteriím, aby se uchytily na stěnách močové trubice. Vhodné jsou zejména jako jeden z preventivních kroků proti opakovaným infekcím. Jejich efekt zlepší i dostatečné pití vhodných tekutin.

O jejich dávkování, stejně jako o obsahu účinných látek v konkrétním preparátu, je určitě dobré se poradit s lékařem nebo farmaceutem, nejlépe přes internetovou poradnu Ordinace.cz. 

Nejúčinnější obrana

Jedním z preventivních kroků proti infekci močových cest je pít dostatek vhodných tekutin. Kromě neslazených balených vod to mohou být například bylinné čaje. Pro ty se často používá list břízy, medvědice lékařská a květ černého bezu. Případně nať z heřmánku, borůvek, přesličky nebo tymiánu. Látky z bylin mají hlavně močopudný účinek. Močový měchýř se navíc intenzívněji zbavuje přirozených odpadních látek.

Reklama

Související témata:

Související články

Utajované intimní potíže

Většina lidí se stydí mluvit o problémech, které mají s inkontinencí, tedy s únikem moči. Proto možná přivítají bezplatnou telefonní linku, na kterou mohou...

Hyperaktivní močový měchýř umí potrápit

Až pětina lidí ve věku nad 40 let má hyperaktivní močový měchýř, což se projevuje častým močením a také nutkavým pocitem, že musejí okamžitě na toaletu. Někdy...

Výběr článků

Načítám