Hlavní obsah

Zdravotní sestra pomáhá při covidu, stejně jako její matka během epidemie španělské chřipky

Novinky, das

Šestasedmdesátiletá zdravotní sestra Sigrid Stokesová z Pacific Grove v americké Kalifornii v současné době zažívá to samé jako její matka, která jako zdravotní sestra pracovala v nemocnici během pandemie španělské chřipky. Ačkoliv sama nemůže vzhledem ke svému věku pracovat přímo na covid jednotce, vypomáhá alespoň v očkovacím centru.

76letá zdravotní sestra pomáhá při koronavirové pandemii, její matka byla sestrou během pandemie španělské chřipkyVideo: Novinky/AP

 
Článek

Během pandemie španělské chřipky v roce 1918 matka Stokesové, tehdy čtrnáctiletá Kristine Berg Muellerová, pracovala jako dobrovolnice v nemocnici v Norsku. S kamarádkou pomáhaly s krmením nemocných, s jejich mytím, převlékáním postelí apod. I díky této dobrovolnické práci začala toužit po povolání zdravotní sestry. Bohužel ale neměla ukončené povinné vzdělání, které v té době v Norsku končilo až v 15 letech, věděla tedy, že pokud zůstane v této zemi, zdravotní sestrou se nikdy nestane.

I z tohoto důvodu po nějaké době emigrovala do Spojených států, kde v roce 1927 podala žádost o studium ošetřovatelství v San Francisku. Následně pak začala pracovat jako registrovaná zdravotní sestra v Los Angeles. V té době se zejména starala o dětské herce.

Své první dítě, dceru Sigrid, přitom porodila až ve svých 40 letech, tedy v roce 1944. Ta se ve svých šestadvaceti letech rozhodla jít ve šlépějích své matky a stát se také zdravotní sestrou. Kristine Berg Muellerová zemřela v roce 1995 ve svých 91 letech.

Přes den pomáhá v nemocnici, večer učí na univerzitě

Zdraví

Sigrid dnes pracuje v nemocnici jako dobrovolnice. „Když se v loňském roce objevila pandemie koronaviru, ani chvilku jsem neváhala a okamžitě jsem nabídla svou pomoc. Jelikož ale věkem patřím do rizikové skupiny, nepracuji přímo na covid jednotce, ale v očkovacím centru,” svěřila se agentuře AP Sigrid Stokesová.

Jako památku na svou maminku začala také nosit náušnice, které si kdysi nechala vyrobit z jejího náhrdelníku, který její matka ráda nosila.

Onkolog Marek Svoboda: Nejhorší rakovina je ta, která vznikla zbytečně

Styl

„Očkování vnímám jako něco, co musíme udělat, abychom se mohli vrátit k normálnímu životu a mohli naši zem znovu rozhýbat,” uzavírá Stokesová.

Reklama

Související články

Diagnóza: zdravotní sestra

Jsou přetěžované, špatně placené, a když můžou, prchnou za lepším do Německa. To jsou základní teze, o nichž se v poslední době mluví v souvislosti se...

Výběr článků

Načítám