Hlavní obsah

Zdravotní sestra s umělým vývodem bojuje se stigmaty kolem nemoci střev

Novinky, das

Umělý vývod je strašákem většiny pacientů s onemocněním střev. Lékaři k němu přistupují jako k nejzazšímu možnému řešení, kdy je velká část střev již natolik poškozena zánětem či nádorem, že je nutné ji odstranit a stolici vyvádět přes dutinu břišní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zdravotní sestra z JIP se poprala se svým hendikepem, za vývod se nestydíVideo: AP

 
Článek

Zejména po psychické stránce se nejedná o nic příjemného a chvíli trvá, než se nemocní s danou situací smíří. Podle třicetileté zdravotní sestřičky Bethany Fenwickové, která umělý vývod sama má, se ale i s ním dá plnohodnotně žít, mnohdy lépe, než tomu bylo před zákrokem, což ukazuje na svém vlastním příběhu.

Bethany trpěla Crohnovou chorobou, tedy zánětlivým onemocněním střev. Zánětlivá ložiska měla nejen v tenkém a tlustém střevě, včetně konečníku, ale také v ústech.

Poté, co se jí narodila dcera Violet, začala trpět obrovskými průjmy, kdy na záchod během dne šla i 40krát. Málokdo si umí představit, jak moc to pro ni bylo omezující, ale především vysilující.

Zákeřná nemoc udeřila bez varování. Mladá žena s ní bojuje už 12 let

Zdraví

Když jí lékaři oznámili, že jediným řešením jejího problému je odstranění tlustého střeva, části tenkého a provedení tzv. ileostomie, tedy vyvedení tenkého střeva přes dutinu břišní, byla sama vyděšená, co ji čeká. Velmi záhy ale zjistila, že to není nic nepřekonatelného, že i s vývodem se dá velmi dobře žít.

Téměř po roce od operace se snaží apelovat na další lidi s nemocí střev, aby se tomuto zákroku za každou cenu nebránili. Jak říká, její život je nyní mnohem kvalitnější, než tomu bylo tři roky před operací.

„Lidé mě litují, ale nemají k tomu důvod. Můj život není tak špatný, jak si mnozí myslí,” svěřuje se Bethany.

Na svém Instagramu Beth without a bowel šla s kůží na trh a nebojí se fotit se svým sáčkem na stolici zakrývajícím vývod.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

New day .. one day closer to getting back to normality 🤞🏼 I had to get up this morning get dressed, wash and dry hair and put makeup and perfume on as it makes me 5000x more productive! 🌟 And productivity is what I need to fill my days at the minute! 💪🏼 . . I think today will be a plan of trying to re arrange our holiday to Disney World Florida ❤️ That was meant to be the end of this month 💔 A walk with Violet 🍁 and tidy/play in the garden for the day 🍃 . . Side note: I’m back on the @coloplast Sensura Mio light convex 2 piece click bag, and... I think I love it 😂🤷🏼‍♀️ Im forever switching between the two piece and one piece and never sure which I prefer! I think the key for me is to have a mixture and depending on the day/night situation I’ll change between the two! 🤦🏼‍♀️💜 I think I must drive the coloplast staff mad as I’m always changing my mind and ordering new products 😂 But that is the beauty, us ostomates have a lot of choice and its about getting the right product for you! If you have the right product and right routine it can be life changing and enabling! 🌟 Hope you all have a good day, and stay safe 😘 And BIG love to all my nursing colleagues and friends who are working so so hard! My heart goes out to you all ❤️ . . . . #stayathome #newday #positivevibes #positivity #getdressed #freshday #nhs #nurse #stoma #ostomy #ostomates #coloplast #stomabag #whatbag #stomastigma #stopstomastigma #ileostomy #crohns #crohnsandcolitis #crohnsandcolitisuk #stomauk #sheffield #ibd #ibdawareness #crohnsdisease

Příspěvek sdílený Bethany fenwick (@beth_without_a_bowel), Dub 2, 2020 v 3:14 PDT

„Chci lidem ukázat, že i se sáčkem zakrývajícím vývod můžete žít plnohodnotný život. Rozhodně se nejedná o nic tak strašného, jak si lidé představují,” uzavírá Bethany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám