Hlavní obsah

Zdravé stravovací návyky, které zlepšují život

Novinky, bok

O tom, že správné stravování je základem nejen pro dobrou kondici, ale i celkové zdraví, vědí mnozí. Někdo se toho drží, jiní lidé po čase své odhodlání odloží a vracejí se zpět ke starým návykům. Přitom výdrž a ochota nepodlehnout svodům je to hlavní, co zlepšuje lidský život v mnoha ohledech.

Foto: Profimedia.cz

Správné stravování není jen o vyřazení všeho nezdravého a počítání kalorií. Spíše jde o to vědět co, kdy a v jakém množství si dopřát.

Článek

Výživoví poradci a odborníci již rozdali doslova tuny rad, jak si mohou lidé zlepšit kvalitu vlastního života – od cvičení až po správné stravování. Některé změny jsou viditelné již po několika týdnech, mnohé další ale obstojí až v delším časovém období.

Proto je tak důležité vydržet ve svém snažení, pokud už se k němu jednou člověk rozhodne. Což jsou koneckonců i rady, kterých se drží nejen zmiňovaní odborníci a poradci, ale také sportovci a jednoduše všichni, kteří chtějí žít svůj život co nejlépe.

Server FoxNews přinesl několik tipů na správné návyky, které změní způsob, jakým se budou lidé stravovat, čímž ve výsledku zlepší i kvalitu svého života.

Ničeho se nevzdávejte

Jezte všechny potraviny, které máte rádi a vychutnáváte si je, jen v menším množství, než jste byli zvyklí, radí dietoložka Elisa Ziedová. Žena, které podle vlastních slov pomohly menší porce shodit 14 kilogramů.

„Dřívější pokusy zhubnout mě pouze deprimovaly, výsledky nebyly dobré. Nejhorší, co můžete udělat, je omezovat se v jídle, které máte rádi. Pak to totiž končí tím, že se kvůli pocitu neuspokojení přejídáte,” popisuje vlastní zkušenosti.

Mějte plán 

Podlehnout vábení nabízených lahůdek není zrovna jednoduché, především při návštěvě restaurace. Není ale rovnou nutné vše si zakázat a spokojit se s grilovaným kuřecím masem a horou zeleniny.

Objednejte si k obědu, na co máte chuť, po zbytek dne to ale dalším jídlem kompenzujte, radí dietoložka. Pokud víte, že vás čeká bohatší večeře, například v podobě steaku s bramborem, kompenzujte to již při obědě tím, že si dáte pouze menší porci masa a nějakou zeleninu. Také je potřebné myslet na to, aby v jídelníčku nechyběly další potřebné složky, jako vláknina, ovoce, zelenina, ořechy a další zdravé složky vhodné například na svačinu.

Sytější a kaloricky náročnější večeře tak nenadělá tolik škody a vy budete spokojeni.

Zapomeňte na kalorie 

„Počítání kalorií úplně vynechte, místo toho je lepší soustředit se na výběr vhodných potravin,” radí Frank Lipman, výživový odborník, zakladatel sportovního centra a autor knihy s názvem Nová zdravotní pravidla.

„Správné potraviny bohaté na potřebné živiny drží hlad na uzdě, navíc stabilizují hladinu cukru v krvi a dodávají do mozku včas signál, že už máte dost a jste sytí,” vysvětluje lékař.

Zapomeňte na jídlo bez chuti 

Zdravé někdy rovná se bez chuti. Odborníci radí vyhnout se takovému zpracování potravin a zkusit si s nimi trochu pohrát. Čím více si jídlo člověk vychutná, tím více a lépe se i nají.

„Příkladem může být dušená zelenina. Pro někoho lahůdka, pro mnohé ale zcela nudné jídlo bez nápadu a někdy i chuti,” popisuje dietoložka Ilyse Schapirová z New Yorku.

Ke změně stačí ale málo, například přidat olivový olej, česnek nebo nějakou zdravou zálivku, která obyčejnou zeleninu promění v chutnou přílohu.

Vždy připraveni

Důležitější než nákup zdravých potravin je jejich konzumace. A tak je vhodné je mít neustále někde po ruce. Po návratu domů je tak nejlepší veškerou zeleninu a ovoce omýt, nakrájet na menší kousky a uložit do krabiček do lednice či špajzu. Tak, aby bylo vše hezky po ruce. Jak přijde chuť na něco na zub, bude zdravější varianta vždy to první, na co narazíte. To platí nejen doma, ale i v zaměstnání nebo na cestách.

Oběd jako pro krále 

Říká se, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne, nemusí být ale nutně největším. Tím by měl být oběd.

„Největší jídlo by mělo být kolem poledne, kdy je trávení na vrcholu a můžete tak tělu dopřát více toho, po čem touží. Tedy energii na další fungování,” popisuje Lipman. Velký ale neznamená například objemný hamburger uprostřed talíře s hromadou hranolek.

I oběd by měl být vyvážený, bohatý na bílkoviny a zeleninu, dopřát si lze i polévku.

Jezte barevně 

Zelená, oranžová, červená, fialová, žlutá... Čím více budete jíst ovoce a zeleniny v širokém barevném spektru, tím více obohatíte tělo o potřebné látky, a nezbyde tolik místa pro nezdravé pokrmy.

Pravidlo 80 ku 20

Pravidlo v poměru 80 : 20 by se při stravování dalo podle odborníků vysvětlit dvěma způsoby. Jeden prosazuje během dne sníst 80 procent (není nutno dodržovat přesně) zdravých potravin a zbylých 20 procent ponechat pro nějaké ty nezdravější varianty. Což ve výsledku znamená moci si každý den dopřát nějaký ten malý hřích a nepřejídat se o víkendech.

Další výklad je odlišný, soustředí se na množství snědeného jídla. Odborníci v tomto případě radí přestat jíst ve chvíli, kdy jste téměř nasyceni (cca na zmíněných 80 %). Jde o to, nedojídat se až do plné sytosti, kdy už mnohdy sníte i zbytek na talíři, který už není ve skutečnosti k sytosti potřeba.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Jak přimět děti, aby jedly zdravěji

Pokud jsou pokrmy ve školních jídelnách připravovány profesionálním kuchařem a jídlo vypadá přitažlivě, snědí děti více i tak nenáviděné zeleniny, jako je...

Výběr článků

Načítám