Hlavní obsah

Potraviny překvapivě nevhodné do vegetariánské stravy

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho jídel a potravin, které se zdají být pro vegetariány a vegany velmi vhodné, mohou mást. Podle expertů totiž zdánlivě přírodní produkty mohou obsahovat živočišné složky, které jsou pro lidi, kteří nejedí maso, naprosto nepřijatelné.

Foto: Profimedia.cz

Fíky mohou obsahovat nepatrné zbytky hmyzu.

Článek

Veganská aktivistka Karin Ridgersová, zakladatelka VeggieVision TV trvá na tom, že by měli vegetariáni velmi přemýšlet nad tím, co jedí. MailOnline řekla, že by si lidé měli důkladně číst obaly potravin a důrazně trvat na tom, aby věděli, co doopravdy jedí. Experti totiž v poslední době varují, že některé potraviny, které jsou vegany a vegetariány samozřejmě považovány za přijatelné, mohou obsahovat živočišné složky.

Miso polévka

Japonská miso polévka obsahuje tofu, které je neodmyslitelnou složkou vegetariánské a veganské stravy. Do pravé miso polévky ale patří také dashi, což je něco jako japonský bujón. Ten je ale vyráběn z fermentovaných sójových bobů a rybího vývaru.

Sýry

Některé sýry jsou vyrobeny za pomocí takzvaných syřidel. Ta se získávají po porážce ze žaludků mlékem krmených telat, většinou se porážejí po čtyřech dnech od narození. Dá se říci, že syřidlo je jednou ze základních surovin při výrobě sýrů. Někteří výrobci ale přicházejí na trh s alternativou přírodních syřidel.

Fíky

Bez předchozích znalostí se rozhodně nedá tvrdit, že by fíky obsahovaly maso nebo jakékoliv jiné živočišné složky. Jenomže odborníci varují, že to není tak úplně pravda. Fíky totiž mohou obsahovat hmyz, konkrétně mrtvé vosy. Občas se to stává, když hmyz květ opyluje a uvízne uvnitř ovoce, kde zemře. Každopádně se konzument nemusí bát, protože procesem zrání plod promění živočicha v protein.

Banány

Vždy kupujte bio banány, varuje Karin Ridgersová. Obyčejné banány jsou totiž ošetřovány chemickými pesticidy a právě ty mohou obsahovat části zvířat. Podle Science Daily chitosan, kterým se ošetřují slupky banánů proti bakteriím a hnilobným procesům, obsahuje kousky krevet a krabů.

Jogurty

Některé jogurty obsahují želatinu, která dodává produktům krémovější a bohatší texturu. Jenomže želatina podle organizace na ochranu zvířat PETA obsahuje kůži, šlachy, vazy a kosti prasat a krav, které jsou uvařené ve vodě. Je bohatá na kolagen, a zejména proto se přidává do dezertů, dipů, jogurtů a cukrovinek. Ne všechny jogurty ale želatinu obsahují, a proto je velmi důležité číst obaly na potravinách.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Mýty o stravě bez masa

Uvažujete o tom, že byste rádi změnili svůj životní styl a na nějakou dobu přešli na vegetariánskou nebo veganskou stravu? Určitě jste tedy slyšeli několik...

Výběr článků

Načítám