Hlavní obsah

Zdánlivě zdravé svačiny, které sabotují hubnutí

Novinky, ema

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří se snaží upravit jídelníček tak, aby mohli zhubnout, nemohou stále odolat pokušení. To se většinou skrývá ve sladkých snídaních nebo svačinách, které by je měly zasytit, ale i potlačit jejich chutě. Bohužel mnoho lidí na to hřeší a často konzumují to, co jim naopak chutě ještě více nastartuje a celkově sabotuje úsilí zhubnout.

Foto: Profimedia.cz

Co rozhodně nesvačit, abyste si nenarušili dietní plán

Článek

Po jakém občerstvení sáhnout, pokud vás zasáhne pocit hladu? Některé svačinky považujeme za zdravé, protože se tak tváří. Ve skutečnosti ale mohou naše úsilí zhubnout spíše pokazit.

Jde například o cereální tyčinky, sushi, rýžové koláčky a další. Tyto pochutiny sice vypadají zdravě, avšak obsahují spoustu cukru. Ten sice dodá dostatečnou energii, ale ve výsledku po něm budete ještě hladovější. Uvedené dobroty tak napáchají více škody než užitku.

U jídla je potřeba přemýšlet

„Spousta lidí se mýlí v tom, co je zdravé a co už ne. Ve skutečnosti je totiž potřeba přemýšlet o obsahu živin, které postupně uvolňují do těla energii, a tím ho i zasytí,“ říká nutriční expertka Sarah Schenkerová pro Femail.

Největší problém vidí právě ve svačinkách, tedy malých pokrmech mezi hlavními jídly. Proto sestavila seznam zdánlivě zdravých svačin a pokrmů, které mohou negativním způsobem zasahovat do hubnutí.

Sushi

Ne všechny druhy sushi jsou při hubnutí tou nejvhodnější svačinkou. Jsou totiž typy tohoto japonského pokrmu, které obsahují velmi mnoho sacharidů a příliš málo bílkovin, které způsobí, že zůstanete hladoví a budete bažit po dalším jídle.

Bílá krátká rýže, která se k výrobě sushi používá, může ovlivňovat hladinu cukru v krvi. Obsahuje také mnoho soli, zejména v případě, kdy si k němu dáváte sójovou omáčku. Mimo jiné se do sushi přidává i octový nálev, který obsahuje další sůl a cukr. Ten zajistí, aby rýže držela a mohla se tvarovat do rolek.

Nevhodné jsou druhy sushi v tempuře. Jedná se o druh sushi s krustou, který se smaží v oleji. Takže nepříliš ideální dietní příprava pro svačinový „snack“.

Mezi zdravější varianty patří sushi s tuňákem či lososem v úpravě sashimi. Pokud si chcete připravit domácí variantu „zdravějšího“ sushi, využijte místo rýže quinou. Ta obsahuje esenciální kyseliny a antioxidanty, je zdrojem kvalitních bílkovin, je bezlepková a má nízký glykemický index.

Jogurty

Mnoho lidí snídá, svačí a přidává jogurty do mnoha jídel, měli by být ale opatrní hlavně u těch kelímků, které hlásají „nízký obsah tuku“. „I když se na etiketě píše, že mají velmi nízký obsah tuku, pravděpodobně budou obsahovat cukry, což je paradoxně příčina toho, proč přibíráte na váze,“ říká odbornice.

Doporučuje proto plnotučné varianty, do kterých je vhodné přidat semínka nebo ořechy. Obsahují mnoho živin, které zasytí a udrží vás sytými po delší dobu.

Ořechy

Ze všech stran se na nás „sype“, že jsou ořechy „to pravé ořechové“ pro naše zdraví a rozhodně patří do dietního, zdravého a vyváženého jídelníčku. To vše je pravda, ale velmi důležité také je, kolik jich sníte.

Správná porce by měla být maximálně šest ořechů denně. Takové množství stačí k tomu, aby zabránilo pocitu hladu a tělo z něj získalo všechny zdravotní výhody, které ořechy obsahují. Jsou totiž také velmi tučné.

Vyhněte se arašídům, které bývají často také v solené variantě, a raději „zobejte“ vlašské ořechy, které obsahují zdraví prospěšné omega3 mastné kyseliny.

Energy tyčinky

Energetické proteinové tyčinky mají, jak název napovídá, tělu dodat energii. Bohužel právě proto také mnoho z nich obsahuje spoustu cukru. Tím se sice velmi rychle zvýší energetické hladiny cukru, ale rychle také začnou klesat. Dávejte si pozor na složení těchto dobrot. I zdánlivě zdravé varianty mohou být plné cukru.

Sušené ovoce

Je snadné nechat se unést lahodnou chutí sušeného ovoce. Tomu většina lidí propadá na podzim a v zimě, kdy je těžké sehnat sladké a dobré čerstvé potraviny. Co je ale nutné si zapamatovat, je fakt, že jde o normální plody, pouze zbavené vody. Absence tekutiny způsobuje, že jsou pět– až osmkrát kaloričtější a obsahují více cukru než jejich čerstvá varianta.

Rýžové koláčky

Rýžové, pufované koláčky a chlebíčky mají nízký obsah kalorií a také nulový tuk. Podle odbornice ale také zcela postrádají vlákninu a bílkovinu – dvě velmi důležité ingredience pro snižování hladu a chuti na sladké.

„To v praxi vlastně znamená, že žvýkání pufovaných chlebíčků je jen příjem kalorií bez jiných benefitů nebo živin.“

Rozhodně se vyvarujte jejich slaných či sladkých variant. Ty obsahují kromě kalorií ještě cukr, tuk či nadbytečné množství soli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám