Hlavní obsah

Zažívací problémy, které mohou zavinit přibírání na váze

Novinky, Bohumila Kunertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zažívací potíže potrápí během života každého. Ať už v důsledku vlastní stravovací chyby, nadměrného příjmu potravy nebo třeba přecitlivělosti na nějakou složku. Výsledkem bývá kromě nepříjemných pocitů i snížení váhy v důsledku nucené diety nebo časté návštěvy toalety. Existují ale i vzácnější a překvapivější následky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Gastrointestinální a zažívací potíže mají vliv nejen na to, jak se cítíme, ale i jak jíme a jak jídlo vstřebáváme. To způsobuje, že přibíráme, nebo hubneme. Byť většina problémů způsobuje úbytek hmotnosti kvůli špatnému vstřebávání potravy, existuje i několik situací, kdy naše střevní zdraví může vést ke zvýšení hmotnosti,” popisuje pro Redbook magazine gastroenterolog Kenneth Brown z amerického Texasu.

Pokud máte pocit, že se i vaše váha mění směrem nahoru, a vy si nejste jisti důvodem, na vině může být některý z poměrně běžných zažívacích problémů.

Cviky na správné zažívání podle Lindy Rybové

Zdraví

Refluxní choroba jícnu

Problém známý též jako gastroezofageální refluxní choroba způsobuje nepříjemné pocity a pálení žáhy v důsledku vracení se žaludečních kyselin zpět do jícnu. Pro lidi, které tento problém trápí, dostává pojem „komfortní jídlo” zcela nový význam, protože jim právě jídlo může pomoci od bolesti a nepříjemných pocitů.

„Stravování jednoduše poskytuje dočasnou úlevu, protože jak jídlo, tak sliny neutralizují kyselinu, která potíže způsobuje,” vysvětluje Brown. Jakmile je ale jídlo stráveno, všechny nepříjemné příznaky se znovu objeví - nadýmání, nevolnost, škytavka. A většinou v horší formě. Proto je velmi snadné spadnout do začarovaného kruhu přejídání ve snaze si alespoň na chvíli ulevit.

Co pomáhá při pálení žáhy

Zdraví

Místo přejídání se ovšem dá celá věc řešit lépe, a to užíváním léků snižujících kyselost šťáv, případně volně dostupných přípravků proti pálení žáhy. Vždy je ale vhodné se poradit s odborníkem, co je pro daného člověka nejvhodnější. Stejně tak je na místě i úprava jídelníčku.

Vředy

Vředy se často vyvíjejí ve výstelce žaludku nebo tenkého střeva, a to kvůli nadměrné produkci kyselin. Stejně jako u refluxu může některé negativní projevy zmírnit konzumace jídla, protože dočasně neutralizuje žaludeční kyselinu, vysvětluje gastroenteroložka Sutha Sacharová.

Samozřejmé pak je, že čím častější dávky jídla, tím více kalorií přijímáte, což vede k nárůstu hmotnosti.

Co dělat, když vás trápí žaludeční vředy

Zdraví

I s vředy se dá ale vypořádat. Základem je opět změna jídelníčku a podpora některými léky. Ty by vždy měl doporučit na základě vyšetření lékař, stejně tak jako vám jistě některé běžně užívané léky, které pomáhají při jiných druzích bolesti, může z důvodu zhoršení celé situace zakázat.

Zácpa

Důvodem dočasného pocitu nárůstu hmotnosti, respektive pocitu celkové nafouklosti, může být i zácpa. Za vším ovšem nestojí tentokrát nadměrně přijímané kalorie, ale spíše fekální hmota, která nemůže z těla pravidelně odejít a vy se tak cítíte „těžší”.

Jak pomocí bylinek přelstít zácpu

Zdraví

S řešením toho problému a vhodnou prevencí proti němu je nejen správná hydratace, ale také příjem dostatečného množství vlákniny.

Přemnožení „zlých” bakterií

V tenkém střevě se nacházejí dobré i špatné bakterie, přičemž ty dobré se logicky podílejí nejvíce na zdraví střev. Problém nastává, když se přemnoží zlé bakterie. Může dojít až k tzv. syndromu bakteriálního přerůstání v tenkém střevě, což může opět způsobit nárůst hmotnosti, a to dvěma způsoby.

Zaprvé, špatné bakterie mohou produkovat nežádoucí plyn, který zpomaluje funkci tenkého střeva a umožňuje střevním klkům - malým výstupkům ve výstelce střeva - absorbovat více kalorií z každého sousta.

Zdravotní sestra s umělým vývodem bojuje se stigmaty kolem nemoci střev

Zdraví

Zadruhé, uvedený syndrom může zpomalit metabolismus a ovlivnit inzulínovou a leptinovou rezistenci, což negativně reguluje hlad a sytost. Po stejně vydatném jídle, které vám vždy stačí, se tak najednou nemusíte cítit „uspokojeni”.

Syndrom dráždivého tračníku

Jde o poruchu zažívacího traktu, která se projevuje bolestmi břicha, křečemi, nadýmáním ve spojitosti se zácpou, nebo naopak průjmem. V tomto případě je opět žádoucí porada s odborným lékařem, který může navrhnout jak řešení formou léků, ale také například úpravu jídelníčku.

Crohnova choroba 

Crohnova choroba je zánětlivé onemocnění střev. Běžnými příznaky této nemoci bývají ztráta chuti k jídlu a nadměrné hubnutí. Při hledání správné prvotní léčby bývají někdy nasazeny steroidy, kvůli kterým ale může jít naopak váha výrazně nahoru.

Umělý vývod změnil mladé ženě život

Zdraví

„Steroidy zvyšují chuť na sacharidy a způsobují, že budete zadržovat více vody a cítit se nafouklí,” popisuje Sacharová.

Pokud se vysadí, po zmírnění příznaků nemoci například, váha se většinou snadno sníží.

Potravinová intolerance

Všimli jste si, že vaše zažívání doslova dráždí některé potraviny? Pak je pravděpodobné, že trpíte potravinovou intolerancí.

Mnozí lidé nejsou tlustí, ale nafouklí

Zdraví

Na rozdíl od potravinové alergie, která je reakcí imunitního systému, intolerance ovlivňuje trávicí systém, což znesnadňuje rozkládání a trávení některých potravin, tudíž můžete mít kvůli nadýmání a křečím pocit, že jste nafouklí a „přibrali jste”.

V takovém případě je vhodné eliminovat všechny potraviny, o kterých jste přesvědčeni, že vám nedělají dobře. Případně se opět poraďte s odborníkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám