Hlavní obsah

Co dělat, když vás trápí žaludeční vředy

Novinky, Bohumila Kunertová

Kdo jednou zažil trápení se žaludečními vředy, jistě nám dá za pravdu, že se rozhodně nejedná o nic příjemného. U většiny dospělých může být na vině záludná bakterie, zásadní roli ale sehrává i dlouhodobý stres, alkohol a samozřejmě i špatné stravovací návyky.

Foto: Profimedia.cz

Za vznik žaludečních vředů může bakterie Helicobacter pylori, na vině může být z velké části i nezdravé stravování, alkohol či kouření.

Článek

Podle zjištění trpí v průběhu života vředovým onemocněním žaludku až polovina populace. Žaludeční vředy patří mezi tzv. peptická onemocnění. Vřed je vlastně jakýsi defekt sliznice, který proniká její svalovou vrstvou. Nemá-li sliznice dostatečnou ochrannou hlenovitou vrstvu, naruší se její celistvost a vzniká žaludeční vřed.

Za toto onemocnění může v řadě případů hektický životní styl, špatný způsob stravování, nebo také dlouhodobý stres. V ostatních případech může být ale hlavní příčinou bakterie Helicobacter pylori. Tuto bakterii nosí v žaludku od dětství každý třetí obyvatel planety. Působí větší problémy až v dospělosti, kdy za různých okolností vyvolává silné záněty žaludku, vředy, v některých případech i nádorové onemocnění žaludku.

Většina nositelů této bakterie však nemusí vykazovat žádné problémy, u téměř 70 % naší populace byly totiž zjištěny potřebné protilátky.

Počáteční projevy nemoci

Vředy se mohou objevovat po celé délce trávicího traktu, od jícnu až po konečník, nejčastěji jsou ale v žaludku a ve dvanáctníku.

Prvotními projevy žaludečních vředů může být pálení v jícnu, kyselé pocity v jícnu, zvracení nebo přetrvávající bolesti břicha. U peptického vředu se bolest většinou objevuje chvíli po jídle, v oblasti nadbřišku nebo pod hrudní kostí a může se šířit až pod žeberní oblouk, je bodavá a tupá. Vřed ve dvanáctníku naproti tomu bolí nalačno, s jídlem se bolest uklidňuje. Neléčené vředy se mohou velmi komplikovat, například krvácením nebo prasknutím. V každém případě je nutná návštěva lékaře.

Lékaře bude především zajímat váš životní styl, stravovací návyky, ale také bolestivost ve spojitosti s přijímáním potravy nebo také přítomnost krve ve stolici. Následné vyšetření se provádí endoskopicky u gastroenterologa. To umožní i případné odebrání vzorku na podrobnější vyšetření.

Vředové onemocnění se dá rozdělit do tří fází:

První fáze - překyselení žaludku, pálení žáhy, při rentgenu se vřed ještě neprokáže

Druhá fáze - pravidelné bolesti, na rentgenu se již vřed podaří prokázat

Třetí fáze - ve stolici se objevuje natrávená krev

Co pomáhá

Při podezření na vřed vám lékař jako první doporučí především vyrovnanou stravu a nedráždivou dietu. Základem je hlavně pravidelně a v klidu jíst, vhodné jsou menší porce. Zakázána jsou ostrá jídla, ovocné džusy, samozřejmostí by mělo být i vynechání alkoholu a kouření.

Tvorbu a množství žaludeční kyseliny také výrazně ovlivňuje extrakt z jadérek grapefruitu, který uklidňuje sliznici žaludku postiženou zánětem či vředem. Tento přípravek také výrazně zmírňuje žaludeční a střevní potíže (průjmy, zvracení, pálení žáhy, nadýmání atd.) Jedním z takových prostředků je například Citrovital, a to buď v tabletách, nebo kapkách.

"Nejpoužívanější a nejúčinnější jsou léky blokující sekreci kyseliny chlorovodíkové v žaludku, zejména blokátory protonové pumpy, jako je například APO OME či podobně volně prodejné přípravky snižující vylučování žaludeční kyseliny," uvedla praktická lékařka MUDr. Gabriela Navrátilová.

"Při záchvatu bolesti můžete použít i takzvaná antacida (např. Rennie nebo Tums), tedy léky tlumící obtíže trávicího ústrojí. Snižují kyselost a na krátkou dobu mohou pomoci, ale situaci neřeší," dodala lékařka.

Při prokázání přítomnosti bakterie Helicobacter pylori účinně pomáhají antibiotika.

Reklama

Související témata:

Související články

Žaludeční vředy trápí desetinu populace

Mezi lidmi převládá mínění, že hlavní nebo dokonce jedinou příčinou vředového onemocnění je psychické vypětí. Běžně užívané rčení: „Já z toho dostanu vředy!“...

Výběr článků

Načítám