Hlavní obsah

Zatočte s přicházejícím nachlazením hned v počátku

Novinky, Bohumila Kunertová

Jen málo šťastlivců může s pravdou říct, že je nikdy netrápilo nachlazení. Řadu z nás ano, a to i několikrát do roka. Nejlepší je prevence, jakmile nás začne třeštit hlava, lechtat v krku či nose, nebo nepříjemně pobolívat celé tělo, je už většinou na prevenci pozdě. Musí to tak ale být?

Foto: Profimedia.cz

Prvotními příznaky nachlazení bývají často bolesti hlavy, nepříjemné pálení v nose či pobolívání v krku.

Článek

Preventivně bereme vitamíny, pečlivě se oblékáme, a přesto se mnohým z nás nachlazení během roku nevyhne. Když už nás začnou trápit výše zmíněné obtíže, je jasné, že na nás útočí v horším případě třeba chřipka, v lepším jenom rýma a nepříjemné vyčerpání.

Podle celosvětových průzkumů průměrného člověka potrápí nachlazení třikrát do roka a trvá přibližně devět dní. I přes toto nepříliš optimistické číslo se ale není důvod vzdávat.

Zeptáte-li se ve svém okolí blízkých nebo přátel, jistě vám někdo z nich poradí "osvědčené" triky babiček či maminek, jak se přicházejícího nachlazení, bolesti v krku či kašle zbavit.

První příznaky

Jakmile na sobě začnete pozorovat, že vše není tak, jak má být, je hlavní dodržovat pitný režim. Dostatečná hydratace (vhodná je voda nebo džus) zmírňuje příznaky, jako je bolení v krku nebo ucpaný nos.

Pro posílení imunity jsou také vhodné všeobecně citrusy, například výtažky z grepu účinně pomáhají zesílit imunitu právě v období nachlazení a chřipek.

Bolest v krku

Když nás začne lechtat nebo jemně škrábat v krku, je prý nejlepší kloktat vodu se solí (půl lžičky soli do jedné sklenice teplé vody). Sůl snižuje zánět, čistí sliznice a zmírňuje dráždění na zadní straně krku. Výplachy také pomáhají odplavovat z těla bakterie a viry.

Podle jiných účinně zabírá teplý čaj, do kterého přidáme lžíci medu a stejnou porci másla. Důkladně zamícháme a celé vypijeme. Pomoci může i kloktání šalvěje či pití šťávy z červené řepy.

Medvědí mléko

Recept, který je striktně pouze pro dospělé. Cítíte-li se mizerně, je vám zima a víte, že se blíží nachlazení, zkuste si udělat tzv. medvědí mléko. Do hrnku mléka dejte jednu až dvě lžičky medu a lžičku rumu. Jeden až dva hrnky večer a druhý den budete prý zaručeně fit.

Ucpaný nos

Při prvních náznacích ucpávání nosní dutiny je vhodné použít solný nosní sprej, který zpomalí další projevy. Pomáhá také teplá sprcha, vlhké teplo lépe zprůchodní ucpané dutiny.

Případně zkuste nastrouhat dvě lžíce křenu a přidejte lžíci medu. Po této "dobrotě" se vám prý rýma spolehlivě spustí a půjde i lépe smrkat.

Nepříjemný kašel

Zapomeňte na volně prodejné sirupy či léky tlumící kašel. Lepším, a také chutnějším pomocníkem je starý dobrý med. Nevadí-li vám sladké, dejte si při prvních projevech jednu či dvě lžičky samostatně, případně pravidelně jednu lžičku do čaje. Navíc trocha medu na večer je do budoucna dobrou prevencí, aby nachlazení přicházelo co nejméně.

Vhodnou variantou domácí léčby je také jitrocelový sirup.

Bolavé dutiny

Dutiny, které o sobě dávají vědět, mohou pěkně potrápit. Zkuste do plátna zabalit rozmačkanou uvařenou bramboru a šátkem ji připevněte na čelo. Může se také osvědčit horký obklad se solným pytlíkem, který si přiložíte na zátylek.

Vyhýbejte se kolektivu

Lékaři doporučují nejdéle do šesti hodin po projevení obtíží přestat provádět jakoukoli náročnější činnost, nejlépe být naprosto v klidu i několik dní. Ne vždy to ale bohužel jde. Proto, když už zavítáte do kolektivu, tak dbejte důsledně na hygienu. Kromě roušky na ústech se vyplácí mít po ruce i nesmývatelný dezinfekční gel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám