Hlavní obsah

U zánětů vedlejších nosních dutin je léčba antibiotiky zbytečná, tvrdí vědci

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud trpíte zánětem vedlejších nosních dutin, pak první věc, kterou v ten moment chcete řešit, je úleva od skutečně nepříjemné bolesti. Proto jde většina lidí za svým lékařem a chce předepsat antibiotika. Domnívají se totiž, že zrychlí proces léčení. Jenže podle poslední vědecké studie právě antibiotika léčení těchto zánětů nijak významně neurychlují ani nezlepšují.

Foto: Profimedia.cz

Antibiotika léčbu zánětů vedlejších nosních dutin nijak významně neurychlují.

Článek

Vědci se snaží lidstvo neustále upozorňovat na nadužívání antibiotik, nicméně ne vždy jsou jejich výzvy nemocnými i lékaři patřičně vyslyšeny. Vědci z Washingtonské University uvádějí právě záněty vedlejších nosních dutin, u kterých lékaři antibiotika předepisují s určitou pravidelností.

Podle jejich výzkumu léčba antibiotiky funguje u těchto zánětů naprosto shodně, jako když nemocní nepolykají žádné léky. Jejich studie se zúčastnilo 166 dospělých se zánětem vedlejších nosních dutin. Polovina z nich byla léčena antibiotiky, druhá polovina dostávala placebo. Po celou dobu léčby se ale všichni zúčastnění výzkumu cítili naprosto shodně. U obou skupin došlo k úlevě od té největší bolesti po třech dnech.

Antibiotika bez přínosu

"V současné době existuje celá řada důkazů, že antibiotika neposkytují téměř žádný přínos při léčbě vedlejších nosních dutin. Přesto lékaři antibiotika při léčbě horních cest dýchacích neustále předepisují," potvrzuje jeden z autorů studie Jay Piccirillo a dodává:

"Většina zánětů vedlejších nosních dutin vyžaduje léčbu do 10 dnů a antibiotika v těchto případech léčbu neurychlí."

Během celého výzkumu mohli všichni nemocní libovolně používat volně prodejné léky na bolest, horečku, kašel či ucpání nosu.

Reklama

Související témata:

Související články

Kdy užívat antibiotika

Antibiotika jsou látky, které zastavují růst bakterií nebo je přímo ničí. Účinkují tedy pouze na bakteriální infekce. Na ostatní druhy infekčních onemocnění,...

Výběr článků

Načítám