Hlavní obsah

Přírodní recepty na chřipku z tužebníku, lichořeřišnice a dalších bylin

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stále více lidí řeší nachlazení i chřipku pomocí nejrůznějších léků z lékárny. Existují ale i mnohem levnější a zdravější varianty, které dokážou být v léčbě těchto chorob úspěšnější.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

S běžnou chřipkou a nachlazením si poradí bylinky.

Článek

Nejlepší prevencí v době chřipkových epidemií je otužování, saunování a pak také dostatečný pitný i spánkový režim.

Vhodné tekutiny (čistá voda, bylinné čaje, ředěné šťávy z čerstvého ovoce nebo zeleniny apod.) jsou důležité pro optimální chod těla. Navíc pomáhají zvlhčovat sliznice dýchacích cest, které snáz vysychají zejména v místnostech s klimatizací a ústředním topením. Suchý vzduch snižuje jejich schopnost čelit infekcím. Hodně lidí překvapilo, když se objevily seriózní studie, které dokázaly, že jedinci, kteří kvalitně spí 7 až 8 hodině denně, jsou třikrát odolnější vůči infekcím typu chřipky než lidé, kteří spí málo (např. studie lékařů z Carnegie Mellon University v USA). Kvalitní spánek je takový, po kterém se ráno probouzíme odpočatí.

Stejně překvapivé bylo pro spoustu lidí zjištění, že humor, optimismus a pozitivní vidění světa mají podobně ochranné účinky (studie univerzity v Santiagu de Compostela ve Španělsku aj.).

Léčivky místo aspirinu

Marie Pravdová z bylinné poradny a prodejny Galadriel v Praze doporučuje na chřipku čaj, jehož základem je tužebník jilmový a vrba. Tužebník byl kdysi jednou z posvátných bylin keltských kněží (druidů). V první polovině 19. století objevili biologové, že obsahuje salicin a další látky. Podobně jako vrba bílá. Z těchto látek se německému chemikovi Felixu Hoffmannovi podařilo izolovat čistou kyselinu acetylsalicylovou. Z ní vznikl na konci 19. století jeden z nejslavnějších léků, Aspirin.

Tužebník navíc podporuje pocení a má antibakteriální účinky (proti E. coli, stafylokokům apod.). Také vrbu doporučují fytoterapeuti na virózy, při rýmě a nachlazení. Marie Pravdová přidává do čaje podle potřeby lékořici (zlepšuje vykašlávání), lípu kvůli vydatnějšímu pocení, proskurník na záněty a diviznu kvůli účinkům proti kašli. Lidem, kteří si oblíbili přípravky s rostlinnými extrakty, pak doporučuje na chřipku a infekce horních cest dýchacích pastilky s echinaceou, zinkem a vitamínem C. Každá z těchto látek stimuluje jiným mechanismem lepší reakci imunitního systému. Pastilky lze užívat preventivně i během nemoci. Pokud ji nezabrzdí, mírní její průběh.

Indiánský lék: lichořeřišnice

Název této bylinky připomíná jazykolam. Roste v Jižní Americe a původní obyvatelé si ji oblíbili pro její antibakteriální účinky. Nejčastěji se využívá na záněty dýchacích, ale také močových cest. Působí proti stafylokokům, streptokokům, E. coli a dalším druhům bakterií.

Podle znalců je nejlepší používat ji preventivně nebo při prvních signálech infekce. Případně při doléčování choroby.

Fascinující extrakt ze semínek grepu

Málo známým a stále nedoceněným prostředkem je extrakt ze semen grapefruitu. Účinkuje proti zhruba osmi stům kmenů bakterií a virů, ale také proti stovce plísní. V zemích, kde se stal populární, se nejčastěji používá na chřipku, bolesti v krku a infekce horních cest dýchacích. Má ale celé spektrum dalších efektů. Včetně toho, že posiluje odolnost sliznic a předchází zánětům. Příznivě působí také na složení střevní mikroflóry tím, že potlačuje škodlivé bakteriální kmeny. Tím nepřímo posiluje náš imunitní aparát v boji s nejrůznějšími infekcemi.

Jeho antiseptických vlastností využívají ve Florida Hospital a v dalších amerických nemocnicích při praní ložního prádla, mytí podlah a koberců, které jsou oblíbeným domovem choroboplodných mikroorganismů. Dánský expert Knud Dencker-Jensen ho s úspěchem používal pro biologickou úpravu pitné vody v Thajsku. V Jižní Americe se využívá místo chlorování v některých veřejných bazénech a plovárnách.

Řada lidí se naivně domnívá, že k dosažení antiseptického efektu stačí sníst grapefruit i se semínky. Nestačí. Účinkuje pouze extrakt z nich.

Glukany? Nic tajemného

Odolnost organismu proti virovým, bakteriálním a plísňovým onemocněním zvyšují rovněž glukany. Staly se populární díky preparátům vyrobeným z exotických hub, jako je třeba šiitake. Obsahují je však také zdánlivě banální celozrnné výrobky z ovsa a ječmene, podobně jako kvasnice určené pro pečení nebo pro výrobu piva.

Glukany zvyšují aktivitu bílých krvinek, makrofágů, které vytvářejí první linii obrany našeho organismu. Pomáhají tím lépe nastartovat kaskádu imunitních reakcí.

Odolnější po všech stránkách

Adaptogeny zvyšují naši odolnost při fyzické i duševní námaze a zlepšují imunitní reakce. Nejvíce věrohodných studií udělali lékaři s ženšenem a eleuterokokem (sibiřský ženšen). V bývalém Sovětském svazu dali například extrakt z eleuterokoku užívat padesáti řidičům nákladních aut, kteří jezdili v drsných podmínkách Sibiře. Místo 286 dní jich promarodili pouze 11. K podobným výsledkům dospěli i v automobilce GAZ. Počet dnů zameškaných kvůli chřipkám a dalším nemocem se u 13 000 zaměstnanců snížil o 40 procent.

V zelených lékárnách, v prodejnách bylin, ale i na internetu můžete koupit také schizandru, tedy klanoprašku, maralí kořen, rhodiolu a extrakty z dalších rostlin podporujících imunitu. Není úplně snadné sehnat kvalitní přípravek. I tady je dobré hledat renomované výrobce a standardy garantující množství účinné látky.

Med a propolis

Čistý med mírní kašel lépe než lék (dextromethorphan) ochucený medem. To je závěr pokusu vědců z lékařské fakulty Pensylvánské státní univerzity v americké Philadelphii. Někdy se med obohacuje o propolis nebo se tento včelí produkt užívá samostatně. Je zajímavý svými silnými antibakteriálními účinky. Včely jím například dezinfikují stěny úlu. Je také ve víčkách, kterými uzavírají buňky plástů, aby se med i přes dlouhé skladování nezkazil. Pokud do úlu pronikne vetřelec (sršeň nebo třeba i myš), kterého včely zabijí, mumifikují ho propolisem. Jeho rozkládající se tělo nemá díky tomu negativní vliv na jejich zdraví.

Stručný přehled a charakteristiku adaptogenů najdete třeba na adrese www.bylinkarna.cz, v pravém sloupci hledejte rubriku Životabudiče nebo na www.adaptogeny.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Rady našich babiček jak zaručeně otěhotnět

V poslední době trápí čím dál víc párů problém s otěhotněním. Touha po vlastním miminku pak představuje velké trápení. Přestože moderní medicína je v tomto...

Výběr článků

Načítám