Hlavní obsah

Zase ta deprese aneb Co nám ničí psychické zdraví

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V současné uspěchané době plné úkolů a povinností není občas lehké najít si čas na sebe, těšit se z maličkostí a užívat si života. Pocity pohody, štěstí a radosti tak často střídají únava, vyčerpání a deprese. Jaké aspekty mohou ovlivňovat naše psychické zdraví a jak se s tím vypořádat?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Venku je krásně, svítí sluníčko, ptáci zpívají, vedle vás se spokojeně probouzí vaše drahá polovička, ale vy máte pocit, že je vše špatně?

Ve vztahu jste spokojení, těšíte se dobrému zdraví, máte skvělou práce, a přeci - čas od času, nebo dokonce stále více pravidelně, se probouzíte ve stavu, kdy vás nic netěší? Důvodů může být hned několik. A rozhodně je dobré se je naučit rozpoznávat a případně se jim i do budoucna vyhnout.

Několik z nich přinesli redaktoři serveru Yourtango.

Roční období

Jedním z hlavních důvodů, proč někteří lidé častěji trpí špatnou náladou a depresemi, bývá roční období. Není se čemu divit - převážně na podzim a v zimě se k mnohdy nevlídnému počasí ještě přidávají krátké dny s menším množstvím slunečního svitu, a tak se není čemu divit, že se citlivější jedinci cítí mizerně.

S nedostatkem světla se hůře vyrovnává až 60 procent populace

Zdraví

Dalším důvodem pro psychickou nepohodu může být i určitá stresující zkušenost či zážitek z minula, který se odehrál právě v daném ročním období.

Smrt příbuzného před významnými svátky nebo v období něčích narozenin mohou být poměrně jednoduchým spouštěčem deprese, a to i opakovaně.

Štítná žláza a vitamín D

Dalším z důvodů, které mohou zhoršovat či zapříčiňovat výskyt depresí, může být snížená funkce štítné žlázy nebo nedostatek vitamínu D.

Poruchy štítné žlázy se nevyplácí podceňovat

Zdraví

V obou případech se zmíněné nedostatky dají poměrně jednoduše zjistit z testů, oba problémy se dají řešit léky.

Pečujte o své zdraví

Jste si jistí, že dostatečně a zdravě jíte, pravidelně si dopřáváte pohyb, dostatečně odpočíváte?

Pokud ne, může to být důvodem, proč se u vás častěji vyskytují depresivní stavy. Zjistěte, v čem se vám nedaří a zkuste to změnit.

Poznejte druh deprese

Pro úspěšný boj s depresí je také dobré poznat typ deprese. Je rozdíl, zda u vás vzniká tzv. reaktivní deprese, která se projevuje jako reakce na určitou stresovou situaci ve vašem životě (smrt blízkého člověka, rozvod, ztráta zaměstnání...) nebo třeba tzv. endogenní („vnitřní”) deprese, která vzniká na základě nevyváženého chemického prostředí v mozku, tedy bez vnějších příčin.

Podobně závažná může být třeba i poporodní deprese.

Litoval jsem, že se dcera narodila, popsal svůj boj s poporodní depresí novopečený otec

Vztahy a sex

Spolehlivě poznat, o jaký druh deprese se jedná, může nejlépe odborník. Proto je lepší se nebát a se svými potížemi se obrátit na lékaře, který dle zjištěných příčin a symptomů pomůže navrhnout nejúčinnější řešení.

Čím déle totiž deprese zůstává neléčena, o to vážnější následky může její výskyt mít.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak restartovat tělo i duši

Dlouhá zima se dokáže na psychickém, ale i fyzickém stavu člověka pořádně podepsat. Pokud i vy cítíte, že melete z posledního, pak je nejvyšší čas na pořádný...

Výběr článků

Načítám