Hlavní obsah

Litoval jsem, že se dcera narodila, popsal svůj boj s poporodní depresí novopečený otec

Novinky, bok

Na prvního vlastního potomka se těší snad každý rodič. Nadšené chvíle čekání na jeho příchod ale mnohdy po porodu vystřídají negativní emoce, strach, zda vše zvládnu, stres, hormonální výkyvy - tedy stavy, které by se daly sjednotit pod označení poporodní deprese. Už dlouho ale neplatí, že by poporodní deprese trápily jen ženy. Své o tom ví i novopečený otec Ross Hunt z Velké Británie.

Foto: Profimedia.cz

Ne všichni novopečení tatínkové zažívají po narození potomka jen štěstí a radost. Ilustrační foto

Článek

„V den, kdy jsem zjistil, že je moje žena těhotná, jsem doslova brečel štěstím. V mém životě jsem nechtěl nic víc než být otcem,” uvedl pro web SkyNews novopečený osmadvacetiletý otec.

Vlastní rodinu vždy chtěl a plánoval, ale jak brzy sám zjistil, ne vše je v životě takové, jak si to plánujeme.

Dcera Isabelle se narodila doslova do chaosu. Jelikož měla Rossova žena při porodu vážné problémy s pupečníkem, vyvolalo to v průběhu porodu kromě potíží s narozením dcery u obou i velmi silné emoce a samozřejmě i stres.

Po narození dcery pomýšlela na sebevraždu aneb Když život ovládne poporodní psychóza

Děti

„Měl to být jeden z nejkrásnějších momentů v mém životě, ale byl to jednoznačně ten nejhorší. Všechna ta panika a stres během jejího příchodu na svět způsobily, že jsem místo lásky k ní cítil jen zášť. Místo pocitu, že ji mám ochraňovat, jsem cítil jen strach a nejraději bych v tu chvíli utekl,” popsal novopečený otec.

„Začaly mě přepadávat pocity, že si tuhle rodinu nezasloužím, že jim bude lépe beze mě. Opravdu jsem zvažoval, že od všeho uteču, ale nakonec jsem zvolil jinou cestu, začal jsem o svých pocitech mluvit,” popsal Ross stavy, které jeho život obrátily naruby.

Nejprve o všem začal psát soukromý blog, poté začal být aktivní i na různých sociálních sítích. Čím více se otevíral, tím více se mu ulevovalo a začal si uvědomovat, že se vše možná zlepší.

Kritika okolí

„Za to, že jsem se veřejně přiznal k tomu, že jsem po porodu doslova litoval narození své dcery a že jsem ji nemiloval, mě mnozí kritizovali a odsuzovali. Mně to ale pomohlo uvědomit si, že pocity, které cítíme, nás nedefinují. Že se s nimi nějaký čas potýkáme, neznamená, že budou trvat navždy,” reagoval na kritiku svého okolí Ross.

„Lidé se mě občas ptají, co poradit jiným otcům, kteří trpí poporodní depresí, a já mnohdy váhám, co říct. Každý to prožívá jinak a každému pomůže něco jiného. Ale z vlastní zkušenosti vím, že nejvíc pomáhá vyhledat pomoc a mluvit o tom,” nabízí radu Ross.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám